Of je nu houdt van struinen door authentieke plaatsen of een glimp wilt opvangen van het moderne jetset leven; het kan aan de Franse Côte d'Azur. Van lokale lekkernijen proeven bij de locals tot in stijl flaneren met beroemdheden. Elk dorpje heeft zijn eigen charme en dat maakt een bezoek aan deze 5 mooiste dorpjes juist zó leuk.

Èze

Dit dorp ligt vlak bij de grote stad Nice, maar is daar totaal niet mee te vergelijken. Terwijl je door de kleine kruip-door-sluip-door-straatjes loopt, waan je je in een oud sprookje. Niet zo gek als je bedenkt dat Èze al sinds 2000 jaar voor Christus bewoond is en dat niemand minder dan Walt Disney hier enige tijd gewoond heeft. Het ligt op een 425 meter hoge klif waardoor het de bijnaam 'Adelaarsnest' heeft. Het uitzicht is dan ook geweldig.

Foto: Nathalie Paak

Cannes

Het Franse Hollywood aan de Middellandse Zee waar elk jaar in mei het beroemde filmfestival plaatsvindt. Een bezoek aan Cannes is een bijzondere ervaring, doordat je je hier echt even een filmster voelt. Er is net als in Hollywood een Walk of Fame waar grote sterren uit de filmindustrie hun handafdruk hebben laten vereeuwigen op een tegel. Terwijl je langs de boulevard aan zee en door de winkelstraten vol dure merken loopt, is het zien en gezien worden. Je kijkt je ogen uit.

Foto: Nathalie Paak

Saint-Paul-de-Vence

Wil je een typisch Frans dorpje bezoeken? Dan is Saint-Paul-de-Vence de plek waar je moet zijn. Het middeleeuwse plaatsje telt nog geen 3500 inwoners, ligt op een heuvel en wordt omringd door een stadsmuur. Terwijl je de prachtige, oude straatjes en pandjes bewondert, trekt het Franse leven aan je voorbij. De was wordt aan een waslijn gehangen, een groepje oude mannen speelt jeu de boules en katten liggen languit op straat te genieten van de rust en de zon.

Foto: Nathalie Paak

Saint Tropez

Het heeft een jetset imago, maar toch hangt er een fijne, gemoedelijke sfeer. Die sfeer is ontstaan in de jaren '50, toen veel kunstenaars, zoals Picasso, zich er vestigden. Aanschouw de dure boten in de haven en wandel door de romantische straatjes van het historische dorp. Je komt leuke restaurants en winkeltjes tegen die je een heerlijk vakantiegevoel geven. Doen: wandel Hotel de la Ponche binnen. Wereldberoemd door de film 'Et Dieu... créa la femme sa' met Brigitte Bardot.

Foto: Pixabay

Port Grimaud

Nog een middeleeuws pareltje dat je niet mag overslaan. Port Grimaud is de voorhaven en badplaats van het Zuid-Franse vestingstadje Grimaud. Het wordt ook wel het Venetië van Frankrijk genoemd door de vele kanalen. In de zomermaanden is dit echt dé plek voor foodies. In het dorp vind je namelijk veel kleine winkeltjes met lokale lekkernijen en op zondag is er een markt waar je wijn, kaas en lokale hapjes kunt proeven.

Foto: Pixabay