Santorini is een prachtig eiland, dat dankzij verschillende vulkaanuitbarstingen de vorm heeft van een halve maan. Eigenlijk is het een komvormige krater (caldera) die door de Grieken is bebouwd met sprookjesachtige, witte huisjes en fascinerende grotwoningen. Zelf het eiland verkennen? Dit zijn de 5 mooiste dorpjes van dit zuidelijkste eiland van de Cycladen.

Pyrgos

Tijdens de klim omhoog - het dorp ligt op de helling van de berg Profitis Ilias - kijk je je ogen uit in de wirwar van mooie straatjes met verschillende kleine kerkjes. Eenmaal boven vind je de restanten van een oud Venetiaans kasteel en heb je uitzicht over het hele eiland. Als je 's avonds de zon in de zee wilt zien zakken is dineren bij restaurant Rosemary een aanrader.

Foto: Nathalie Paak

Fira

Dit is het grootste dorp van het eiland en je vindt hier dan ook de meeste winkels en restaurants. De troef van deze plaats is de wandeling die je kunt maken langs de kraterwand. Doordat Fira op de rand van de steile kliffen van de krater is gebouwd met zicht op het westen, heb je hier een prachtig uitzicht op zee terwijl je langs de schitterende witte huisjes met blauwe deuren wandelt.

Foto: Nathalie Paak

Megalochori

Eén van de meest traditionele dorpen op Santorini en daardoor een lust voor het oog. Denk aan locals die met een ezel spullen vervoeren, maar ook authentieke grotwoningen en bijzonder mooi aangelegde straatjes. Midden in het dorp ligt een gezellig pleintje waar je 's avonds dineert bij Griekse live muziek. Zin in een leuke wandeling van ongeveer 30 minuten? Loop het dorpje uit richting zee en bewonder ondertussen de vele wijngaarden.

Foto: Nathalie Paak

Oia

De meest bekende plek van het eiland, want volgens velen zie je hier de allermooiste zonsondergang. Op dit noordelijkste puntje van het eiland is de kraterrand volgebouwd met grotwoningen in allerlei pasteltinten. Het mooiste plekje is het oude kasteel, want vanaf hier kun je heel Oia bewonderen. Doen: loop vanaf hier verder door richting het noorden, naar het haventje Ammoudi dat beneden ligt en smul van vers gevangen vis.

Foto: Nathalie Paak

Akrotiri

Weg van de drukte vind je in het zuidelijk deel van Santorini het indrukwekkende Akrotiri. Je kunt hier de overdekte ruïnes zien van een Minoïsche stad uit de tijd van 1500 voor Christus (toegang 5 euro). Als je via de kronkelende straatjes richting zee loopt, staat je nog een unieke verrassing te wachten. Je vindt hier namelijk 'Red Beach'. Dit strand heeft rode rotsen en vulkaanzand!

Foto: Nathalie Paak