Malta is een ontzettend veelzijdig eiland. Het ligt op een strategisch punt in de Middellandse Zee, waardoor je verschillende invloeden terugziet. Met Engels als voertaal en een keuken met Italiaanse invloeden, heb je wat mij betreft het beste uit verschillende werelden. Tel daar een berg aan mogelijkheden bij op om uit te kiezen qua bezienswaardigheden en je hebt een geweldige vakantiebestemming. Maar waar moet je zijn? Ik geef je de vijf plekken op Malta die je niet mag missen.

Mdina

Deze middeleeuwse ommuurde stad is autovrij, dat is vooral fijn wanneer je met een gezin reist. Vroeger was Mdina de hoofdstad van het eiland, vanwege de mooie ligging boven op een rots, met goed uitzicht over het hele eiland. Vanaf de muur heb je een prachtig uitzicht over de omgeving, je kunt diverse kerkjes in wandelen en er is, voor de liefhebber, een Torture-museum. Bezoek zeker de Sint Paul's-kathedraal en het Sint Pieters-klooster en wandel een rondje om Mdina heen.

Mdina, Malta

Foto: Pixabay

Tempels van Hagar Qim en Mnajdra

Deze twee prehistorische, megalithische opgravingen liggen vlak bij elkaar en zijn de moeite van je bezoek zeker waard. Van Hagar Qim staat alleen nog maar een omtrek, maar in Mnajdra kun je rondlopen door de enorme opgestapelde stenen van duizenden jaren oud. Probeer je een voorstelling te maken van hoe dit eruit gezien heeft toen het gebouwd werd.

Hagar Qim: Triq Hagar Qim, Il-Qrendi QRD 2501, Malta / Mnajdra: Qrendi QRD 2502, Malta

Foto: John Haslam, CC BY 2.0

Blue Lagoon

De Blue Lagoon ligt voor de kust van Comino en heeft echt waanzinnig blauw en helder water. Je kunt vanaf Malta een boottochtje langs de rotskusten van het eiland maken en eindigen bij de Blue Lagoon, daar heerlijk spetteren en ronddobberen en weer terugvaren. Een absolute aanrader voor Instagramwaardige foto's! TIP: neem een luchtbedje en snorkel mee, de zee is hier meestal erg rustig.

Blue Lagoon, Comino, Malta

Foto: Pixabay

Blue Grotto

De Blue Grotto aan de zuidkant van Malta ligt vlakbij een klein vissersplaatsje. Je kunt vanaf hier een boottochtje met een luzzu maken naar de Blue Grotto. Het water in deze grotten uitgesleten in de rotsen heeft een bijzondere blauwe kleur. Deze uitstap doe je het liefst op een zonnige dag. Als de zee echt ruig is, zullen de bootjes niet uitvaren, dus ook dat is even de moeite van het checken waard! Deze uitstap is makkelijk te combineren met Hagar Qim en Mnajdra. TIP: rond elf uur 's morgens schijnen de grotten op hun mooist te zijn.

Blue Grotto, Malta

Foto: Pixabay

Valetta

Hoofdstad Valetta mag je zeker niet overslaan. Bezoek hier in elk geval St. Jansco-kathedraal met de bijzondere grafstenen van echte ridders van de Maltezer Orde en het schilderij van de onthoofding van Johannes de Doper van Caravaggio. Wil je meer weten van de geschiedenis van het eiland, dan is de audiovisuele show Malta Experience een grote aanrader. Maak een tochtje per koets door het stadje óf een wandeling langs en over de vestingmuren. Zo krijg je een mooi beeld van de stad.TIP: een Mediterrane stad bezoek je bij voorkeur in de late middag, dan begint de stad weer te leven en zijn de winkels open.

Valetta, Malta

Foto: Pixabay