Rijden over één van de meest populaire wegen in Amerika? Kies voor de Highway 1 in Californië en dan in het bijzonder het stuk tussen San Francisco en Los Angeles (ongeveer 700 kilometer). De mooie kustlijn, wereldse stadjes en wilde dieren die je er kunt spotten benemen je de adem. Start de roadtrip in San Francisco, want dan rijd je aan de kant van de kust, en sla deze 5 must sees onderweg niet over.

Monterey

Als je graag wildlife spot moet je tijdens je roadtrip zeker stoppen in Monterey. Vanuit de haven (Fisherman's Wharf) kun je namelijk een tour maken waarbij je op zee op zoek gaat naar walvissen. Als je geluk hebt zie je ook dolfijnen, bultruggen en vinvissen. De meeste tours duren 4 uur. Heb je niets gezien? Dan mag je gratis met de volgende tour mee en het nog een keer proberen. Spannend!

Foto: armigeress, CC BY 2.0

17 Mile Drive

Wijk een stukje van de Highway 1 af en rij over de 17 Mile Drive. Deze 27 kilometer lange weg is gevormd in een lus en loopt door de plaatsen Pebble Beach en Pacific Grove. Je passeert een plekken waar je geheid een fotostop wilt maken. De bekendste bezienswaardigheid is de Lone Cypress Tree, een boom die al meer dan 250 jaar in zijn eentje op een rots over zee uitkijkt.

Foto: kevinrushforth, CC BY-SA 2.0

Santa Barbara

Niet alleen door de naam, maar ook door de koloniale huizen in deze stad heb je even het gevoel dat je in Spanje bent. Santa Barbara is dan ook een Spaanse kolonie geweest. Vergeleken met San Francisco en Los Angeles is het een oase van rust. Omringd door groen kun je hier slenteren door mooie straatjes (State Street is het meest geliefd) met leuke restaurantjes en winkeltjes.

Foto: tkksummers, CC BY-SA 2.0

Point Lobos Reserve

Even de benen strekken? Bij Point Lobos Reserve kun je prachtige wandelingen langs de kust maken. Dat niet alleen mensen dol zijn op deze plek wordt snel duidelijk als je het Sea Lion Point bereikt. Grote groepen zeehonden en -leeuwen liggen hier te zonnen op de rotsen en spelen in het water. Neem een verrekijker mee en spot ook otters en verschillende vogelsoorten.

Foto: Nathalie Paak

Solvang

Een molen? Een standbeeld van een zeemeermin dat je eerder in Kopenhangen hebt gezien? Je bent in Solvang aangekomen. Dit kleine stadje in de Santa Ynez Vallei is in 1911 gesticht door Deense leraren en hierdoor ervaar je een stukje Denemarken in Californië. Je ziet de Deense invloeden terug in alle winkels, restaurants en huisjes. Doen: probeer een Deens festival mee te pakken tijdens je bezoek.

Foto: bossco, CC BY-SA 2.0