Een bezoek aan de Waddeneilanden in de zomer betekent: zwemmen in zee, op een handdoekje op het strand, terrasjes pikken en lange avondwandelingen bij de ondergaande zon. Maar ook in het najaar zijn er een hoop manieren om een geweldige tijd te beleven. Al is het met je jas aan. Ik help je op weg met mijn 5 Texel tips.

Wadlopen

Van april t/m eind oktober kun je een Robbentocht boeken bij Natuurmonumenten. Vanaf Texel vaar je naar zandplaat Balgzand, waar je met laagwater gaat wandelen over het bijzondere natuurverschijnsel. Omdat het in het najaar vroeger donker wordt, kun je zelfs de zonsondergang vanaf de zandbank bekijken. Een adembenemende ervaring. Nog een voordeel: in het laagseizoen is het lekker rustig.

Oudeschild

Foto: Daisy Scholte

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

'Gratis sportschoenen op strand Texel' kopten de kranten in februari 2006. Honderden sportschoenen waren van een containerschip gevallen en aangespoeld op het Waddeneiland. Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora verzamelt spullen die strandjutters vinden langs de Texelse kust: sigarettensloffen, kinderfietsen, tv's, je kijkt je ogen uit. Alle spullen hebben een verhaal.

Pontweg 141A, 1796 MA De Koog

Foto: Daisy Scholte

Ecomare

Ecomare is meer dan een zeehondenopvang. Het is ook een zeeaquarium, een natuurmuseum en een vogelopvang. Genoeg voor een hele middag vermaak. Must-see: om 11.30 uur en 15.30 uur worden de zeehondjes gevoerd. Na het bezoek kun je nog een mooie wandeling maken met de Ecomare Duinparktour, die je downloadt op je telefoon.

Ruijslaan, 1796 De Koog

Foto: Daisy Scholte

Shoppen

In het najaar lig je niet op het strand, maar verken je de leuke winkeltjes op het eiland. Voor een nieuwe winterjas of een warme sjaal zit je goed in het winkelhart van Texel in Den Burg. Voor de kerstinkopen ga je naar Zilt & Zo Lifestyle in De Koog. In het najaar verandert de woonwinkel in een kerstparadijs.

__Zilt & Zo Lifestyle: Dorpsstraat 81, 1796 CA De Koog

Foto: Daisy Scholte

Wandelen

Met al z'n verschillende landschappen is Texel de ultieme plek om lekker te wandelen. Door de duinen, in het bos of langs het strand, lopend ontdek je de mooiste plekjes van het eiland. Je kunt georganiseerde wandeltochten doen of zelf het eiland verkennen. Alle wandelroutes worden duidelijk aangegeven met gekleurde paaltjes, dus verdwalen kun je niet.

Foto: Daisy Scholte