Eeuwenlang was de haven van Liverpool de drukste ter wereld en de stad verwierf er haar fortuin mee. Aan de Albert Dock lagen vooral pakhuizen. In de jaren '70 stonden ze nog op de lijst voor de sloop, maar dat is gelukkig niet gebeurd. Nu zijn ze een echte must-see in Liverpool. Leer meer over het bewogen scheepvaartverleden van Liverpool met een bezoekje aan deze interessante stad.

Merseyside Maritime Museum

Met zo'n bijzondere scheepvaartgeschiedenis, kon een groot scheepvaartmuseum in Liverpool niet uitblijven. En het Merseyside Maritime Museum is echt bijzonder goed. Voor de deur heb je een mooi uitzicht over The Liver Building in de verte. De collectie is indrukwekkend, met enorme schoepen, stoommachines en bakens. Het verleden komt weer helemaal tot leven als je de exposities over de rampen met de Titanic en Empress of Ireland bezoekt.

Liverpool Waterfront, Liverpool, Verenigd Koninkrijk

Foto: Elliott Brown, CC BY-SA 2.0

International Slavery Museum

Een donkere kant van het scheepvaartverleden van Liverpool is de slavernij. Naar schatting hebben schepen uit Liverpool zo'n 1,5 miljoen slaven vervoerd. In het museum zijn schilderijen, martelwerktuigen en maquettes van plantages te zien. Maar vooral indrukwekkend zijn de films met interviews met nakomelingen van slaven. Huiveringwekkend, maar een must-see.

Liverpool Waterfront, Liverpool, Verenigd Koninkrijk

Foto: Esther de Beer

Tate Liverpool

En bezoek aan het Tate Liverpool mag je beslist niet overslaan. Het museum herbergt de grootste hoeveelheid moderne kunst buiten Londen. Er is geen vaste collectie, maar omdat het museum mag putten uit de 70.000 werken van haar grote broer in Londen, is er altijd wel wat interessants te bekijken. Je hebt grote kans om werk van Pollock en Warhol te zien of bijvoorbeeld van Matisse en Magritte.

Liverpool Waterfront, Liverpool, Verenigd Koninkrijk

Foto: George M. Groutas, CC BY 2.0

Lunchen bij PanAm

Musea bezoeken en winkelen aan de Albert Dock maken hongerig, maar dat is zo opgelost. Loop bij het knusse PanAm binnen voor de lunch. Een hip restaurant, in een prachtig bewaard pakhuis. Je ziet de oude structuur van het pand nog, terwijl je wat te eten bestelt. Op de kaart staan echte Britse klassiekers, zoals shepherd's pie en natuurlijk ontbreekt goede fish and chips niet. Tip: bestel als aperitief vooral één van de lekkere cocktails op de kaart.

Britannia Pavilion, Liverpool, Verenigd Koninkrijk

Foto: Mats Hagwall, CC BY 2.0

Vinea Wine Bar & Deli

Wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de Albert Dock in Liverpool. In de Vinea Wine Bar en delicatessewinkel staan de mooiste wijnen uitgestald. Dus ga lekker zitten, bestel wat lekkers te eten en laat je verrassen door het personeel dat er een perfect bijpassend wijntje bij zal uitzoeken. Als je liever bier of gin wilt proeven, is dat bij Vinea trouwens ook geen enkel probleem. En het drankje van je dromen gevonden? Dan koop je gewoon een fles om mee naar huis te nemen.

Unit B7, Britannia Pavillion, Liverpool, Verenigd Koninkrijk

Foto: Elliott Brown, CC BY 2.0