Zo enorm groot en toch vaak vergeten: het noorden van Griekenland. Hier verzamelden zich door de eeuwen heen meer volkeren dan je je kunt voorstellen: Romeinen, Byzantijnen, Turken en Slaven. Zij lieten een spoor van schitterende historische overblijfselen na. Dat en de dramatisch mooie landschappen, maken dat je het noorden van Griekenland zeker niet mag missen.

Bruisende tijdreis door Thessaloniki

Als tweede stad van Griekenland wordt Thessaloniki nog weleens over het hoofd gezien en dat is jammer. Er zijn overblijfselen te zien uit alle tijdperken, van de Grieken en Romeinen tot de Byzantijnen en Ottomanen. Maar de echte trekpleister van Thessaloniki is de plaatselijke bevolking: aardig, warm, nieuwsgierig en buitengewoon gastvrij. En net buiten de stad kun je lekker aan het strand liggen, ook een aanrader.

Thessaloniki, Griekenland
Foto: Pixabay

Onbekende schatten in Vergina

Minstens zo waardevol als de Acropolis in Athene, zo bestempelen de kenners de graftombes van Vergina, op zo'n uurtje rijden van Thessaloniki. En bijzonder is het. Want tot zo'n 40 jaar geleden zagen de bewoners aan de rand van Vergina gewoon een met gras begroeide heuvel. Daar kwam echter een schat onder vandaan: de totaal intacte graftombes van Philippus II, vader van Alexander de Grote, en diens vrouw en kind. Zowel de graven, sarcofagen en grafgeschenken zijn in perfecte staat te bewonderen. Ik vond het adembenemend.

Vergina, Griekenland
Foto: Dave Proffer, CC BY 2.0

Veria: knus stadje in de bergen

Vlak voordat je Veria binnen rijdt, zie je ineens een skilift en de huisjes in het stadje hebben veel weg van Oostenrijkse chalets. Jawel, in Veria en omgeving kun je 's winters skiën. Bijzonder! Maar Veria is vooral het stadje waar apostel Paulus voor het eerst in Europa het Christendom kwam verkondigen. Toch vond ik vooral de oude Joodse wijk de echte trekpleister van de stad: een kruip-door-sluip-door van smalle straatjes met kleurrijke huisjes.

Veria, Griekenland
Foto: Esther de Beer

Tastbare stilte: Timios Podromus

Een beetje timide stonden ze op me te wachten: de geestelijken van Timios Podromus. Ze spraken een beetje Duits en wilden me dolgraag hun orthodoxe klooster laten zien. De ligging is echt idyllisch: aan de rand van een klif, omringd door woest begroeide bergen, met een kabbelende rivier in de verte. De kerk en verschillende kapellen zijn door de monniken voorzien van prachtig houtwerk en handgeschilderde iconen.

Vergina, Griekenland
Foto: Esther de Beer

Aan het strand: Perea

De meeste strandliefhebbers kennen Chalkidiki wel. En dat is niet zo vreemd, want deze badplaats heeft een van de mooiste zandstranden van Griekenland. Minder bekend, maar wel heel leuk, is Perea: een voorstadje van Thessaloniki. Welgestelde stadsbewoners hadden hier vroeger hun zomerhuizen en ik snap dat wel. Perea ligt uit de drukte van Thessaloniki, je kunt er goedkoop een strandstoel met parasol huren en goed lunchen bij een van de vele strandtenten langs de promenade.

Perea, Griekenland
Foto: Club Paf, CC BY 2.0