Kreta is al decennia lang één van de meest geliefde eilanden van Griekenland en dat is natuurlijk niet voor niets. Doordat het eiland zo groot is, heeft het ontzettend veel te bieden. Aan de noordkust is er veel te zien en te doen en het is echt een aanrader om dit mooie stukje eiland met een huurauto of -scooter te verkennen. Deze 5 bezienswaardigheden mag je zeker niet missen!

Heraklion

Heraklion, de hoofdstad van Kreta, biedt een geweldig leuke kennismaking met het Griekse stadsleven. Dwaal over de markt, geniet van lokale lekkernijen of bezoek één van de vele historische musea en bezienswaardigheden die de stad rijk is. Vergeet niet om een bezoekje te brengen aan de haven en haar Venetiaanse vestingwallen. Trek voor je bezoek een dag of 2 uit en dompel je onder in de Griekse cultuur.

Foto: Kimber Kox

Spinalonga

Het verhaal van lepra-eiland Spinalonga is uniek. Tot midden jaren '50 werden leprozen verbannen naar dit eiland, zodat ze hun ziekte niet verder konden verspreiden. Nu is Spinalonga een spookeiland dat je vanaf Glifada per boot kunt bezoeken. Verdiep je in de geschiedenis en ik weet zeker dat je onder de indruk bent van een bezoek aan dit eiland.

Foto: Kimber Kox

Lassithi Plateau

De natuur op Kreta is heerlijk gevarieerd en verrassend: van kale rotsen tot groene natuurgebieden. Eén van de leukste verrassingen die de natuur hier voor je in petto heeft is het Lassithi Plateau. Dit is een prachtig groen plateau, gelegen tussen de droge, amper begroeide bergen. Rijd het plateau rond en begroet onderweg de enthousiaste kinderen die blij naar je zwaaien.

Foto: Kimber Kox

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos is een gezellig stadje aan de noordkust van Kreta. Toegegeven, het is wat toeristisch, maar daarom is het niet minder mooi of minder gezellig. In het centrum ligt een prachtig binnenmeertje dat is omgeven door hoge rotswanden. Het is heerlijk om hier op één van de terrassen te genieten van een ijskoffie of een Griekse salade. Spinalonga is trouwens heel gemakkelijk vanuit Agios Nikolaos te bezoeken!

Foto: Kimber Kox

Arkadi-klooster

Tussen de wijngaarden, olijfbomen en cipressen ligt het prachtige Arkadi-klooster. De historie van dit bouwwerk leest als een boek. Sinds de bouw in de twaalfde eeuw is het vernield, opnieuw opgebouwd, bewoond en weer verlaten. Nu is het klooster een belangrijke must-see in Noord-Kreta waar nog steeds een aantal monniken in wonen. Leuk detail: het Arkadi-klooster is het enige klooster op Kreta dat zijn klokken mag luiden.

Foto: Kimber Kox