Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk Ljubljana is, de hoofdstad van Slovenië. Deze gezellige, sfeervolle stad zit vol met leuke plekjes. Er is een oud kasteel op de heuvel en langs de rivier die door de stad loopt, vind je veel fijne terrasjes. Bovendien is het oude centrum lekker compact en daardoor is het ideaal om te voet of met de fiets langs de niet te missen bezienswaardigheden te gaan.

Terug naar de Middeleeuwen in het kasteel

De meest opvallende bezienswaardigheid van Ljubljana is het op de berg gelegen kasteel. Loop naar boven of ga met het kabelbaantje. Vanaf het kasteel heb je een top uitzicht over de stad. Er zijn meerdere kleine musea in het kasteel. In een 12 minuten durende film "Virtual Castle" beleef je dankzij moderne technologie de ontwikkeling van deze heuvel en de stad Ljubljana.

Grajska planota 1, 1000 Ljubljana, Slovenië

Foto: Tikva Looijen

De oudste fluit ter wereld in het Nationaal Museum

Slovenië is een land dat al heel erg lang bewoond is door verschillende volken. De bewijzen hiervan kan je vinden in het Nationaal Museum. Dit compacte museum staat vol met topstukken, zoals diverse goudschatten, en mag je daarom niet missen. Zo is er een 60.000 jaar oude fluit te zien van een holbewoner. Daarbij vergeleken is de Egyptische mummie nog jong.

Prešernova cesta 20, 1000 Ljubljana, Slovenië

Foto: Tikva Looijen

Alle tinten blauw in de Servisch-Orthodoxe kerk

De Servisch-Orthodoxe kerk is door zijn stijl een buitenbeentje in Ljubljana. De beschermheiligen van de kerk, Sint Cyril en Sint Methodius, waren de uitvinders van het Cyrillische alfabet dat nog steeds gebruikt wordt in o.a. Servië en Bulgarije. De van buiten zo simpele kerk is van binnen van top tot teen beschilderd met kleurrijke fresco's en er hangt een doordringende geur van wierook.

Prešernova cesta 35, 1000 Ljubljana, Slovenië

Foto: Tikva Looijen

De Drakenbrug, de meest gefotografeerde plek van Ljubljana

Van de diverse bruggen in Ljubljana is de Drakenbrug ongetwijfeld de meest gefotografeerde. De Drakenburg, of Zmajski Most, heeft op elk van de vier hoeken een grote groene en woest uitziende ijzeren draak zitten, die de brug bewaakt. De architecten hebben zich laten inspireren door de legende dat Ljubljana pas gebouwd kon worden nadat de stichter van de stad de gevaarlijke draak doodde die over het gebied heerste.

1000 Laibach, Ljubljana, Slovenië

Foto: Tikva Looijen

Met een rondvaartboot door Ljubljana

Ljubljana is dankzij diverse rivieren en kanalen een waterrijke stad. Een bezoek aan de stad is dan ook niet compleet zonder een tochtje met de rondvaartboot. Vanaf het water beleef je de stad en haar bruggen op een hele relaxte manier. Vrij snel verlaat je de stad en zit je in de natuur. Ben je liever zelf actief bezig, dan kan je ook suppen en kajakken in Ljubljana.

Ribji trg pier, Ljubljana, Slovenië

Foto: Tikva Looijen