Leeuwarden of Ljouwert, de Friese hoofdstad doet niet onder voor de andere grote steden in Nederland. Het is de startplaats van de Elfstedentocht en de geboorteplaats van ons koningshuis. Voor toeristen is het een bruisende stad vol mogelijkheden. Dit zijn de vijf toppers van Leeuwarden.

Free Tour

De leukste en goedkoopste manier om de hoofdstad van het noorden te ontdekken is door je aan te sluiten bij een stadswandeling van A Guide to Leeuwarden. Twee keer per week nemen twee enthousiaste vrijwilligers nieuwsgierige toeristen mee op een ontdekkingstocht door Leeuwarden. Achteraf betaal je wat je het waard vond.

Naast de Oldehove

Foto: Daisy Scholte

Beklim de scheve toren

Hij is niet te missen: de scheven toren van Leeuwarden. De kerktoren is niet alleen scheef, hij is ook nog eens niet af. Toch is het mislukte bouwwerk de trots van elke Leeuwarder. Tijdens de klimtocht naar de top kom je erachter hoe dat precies zit. En als beloning krijg je een indrukwekkend uitzicht over de stad.

Oldehoofsterkerkhof

Foto: Daisy Scholte

Natuurmuseum Fryslan

Dit museum is een lust voor jong en oud en een must-see voor elke natuurliefhebber. Hier loop je over de bodem van een sloot, vlieg je als een gans over het Friese landschap en leer je hoe een dier wordt opgezet. Drie verdiepingen vol interactief plezier voor het hele gezin.

Schoenmakersperk 2

Foto: Daisy Scholte

Een echte gevangenis

Altijd al een echte gevangenis van binnen willen zien? In Leeuwarden kan het. Waar vroeger de gedetineerden de rij stonden voor een droge boterham, kun je nu een heerlijk kopje koffie drinken. Oude bewaarders geven rondleidingen door de Blokhuispoort en in de cellen vind je leuke winkels en bedrijven.

Blokhuisplein 40

Foto: Daisy Scholte

Boottocht door de grachten

Met een authentieke fluisterpraam door de grachten van Leeuwarden varen is een beleving op zich. Onderweg vertelt de schipper je alles wat er te weten valt over de plekken die je onderweg tegenkomt. Voor de complete ervaring kun je aan boord een Beerenburgproeverij doen. Een boottocht boek je het beste bij het VVV kantoor.

Sophialaan 4

Foto: Daisy Scholte