Porto is een ongelofelijk dynamische stad. Het maakt niet uit waar je bent, om je heen is altijd beweging. Door de ligging aan de monding van de Douro-rivier, met twee hoge kades en bergen aan weerszijden, is het een stad met veel steile straatjes, funiculars én veel leven op het water. Dit is een stad die heerlijk levendig is, zeker in de avonduren. Dit mag je niet missen in Porto.

Neerstrijken aan de zuidoever

Aan de kant van de wijk Gaia, op de zuidkade van de Douro en onder de Ponte Luis, is het goed toeven. Ga zitten op de trappen van de kade, met een port in de hand, en je hebt een topmiddag. Op de kade heerst een gezellige drukte. Er worden portproeverijen aan de man gebracht en de terrasjes zien er aanlokkelijk uit. Maar neem vooral even de tijd om te zien wat er allemaal gebeurt op en rondom de Douro.

_Av. de Diogo Leite 344, 4400-111 Vila Nova de Gaia, Portugal

Foto: Nanda Koopman_

São Bento-station

Begin een wandeling in het São Bento-station. Hier is het een komen en gaan van treinreizigers, maar kijk vooral even naar boven. Daar zie je prachtige azulejos (tegeltjes) met bijzondere afbeeldingen. Uit het station loop je zo naar het Praça de Liberdade. Hier wordt muziek gemaakt en kun je het standbeeld van Dom Pedro IV bekijken (de vierde koning van Portugal en de eerste keizer van Brazilië). Ook hier heerst een heerlijke city buzz.

_Praça de Almeida Garrett, 4000-069 Porto, Portugal

Foto: Nanda Koopman_

Livraria Lello

Volgens sommigen is dit de mooiste boekwinkel van de wereld. Het is zeker een van de oudste van Portugal. Met zijn gedraaide, houten trappen en duizenden boeken hoog opgestapeld is dit zeker een lust voor het oog. Tegenwoordig moet je er in de rij staan om naar binnen te mogen, plus een entreekaartje van vijf euro aanschaffen. Waarom is deze boekhandel toch zo populair? JK Rowling, schrijfster van de beroemde Harry Potter-boeken, gaf ooit Engelse les in Porto en deed hier inspiratie op.

_R. das Carmelitas 144, 4050-161 Porto, Portugal

Foto: pedrosimoes7 on Visualhunt / CC BY_

Ponte Luis I

Wandel over de Ponte Luis I vanaf de zuidoever. Zo kun je prachtige foto's maken van deze beroemde brug. De brug is ontworpen door de compagnon van Gustave Eiffel en dat is wel een beetje te zien. De brug heeft twee paden, beide de moeite waard. Loop over het bovenpad (waar de tram ook rijdt) richting de noordkade en slinger dan je weg naar beneden. Je komt overwoekerde tuintjes en prachtige street art tegen.

Foto: Nanda Koopman

Strand!

Wist je dat Porto ook een prachtig zandstrand heeft? Breng eerst een bezoek aan het Castelo do Queijo, een Portugees fort gebouwd over een uit de zesde eeuw stammend Keltisch bouwwerk. Als je dat hebt gezien kun je kiezen, of ga naar binnen bij Sealife Porto, zeker met kinderen een leuk uitstapje tijdens het hete middaguur. Of rol een handdoekje uit op het zandstrand.

_Praça de Gonçalves Zarco, 4100-274 Porto, Portugal

Foto: Nanda Koopman_