Steeds meer mensen ontdekken Riga als leuke bestemming voor een stedentrip. Maar Letland heeft nog zoveel meer leuke plekjes! Laat je verrassen door deze 5 onbekende plekken, die variëren van een Russische kerk en een Sovjet-gevangenis tot een kabouterbos en een Vikingburcht. Wedden dat je Riga snel bent vergeten?

Spookstad Karosta in kustplaats Liepāja

Ooit was Karosta een militaire basis bij de Letse kustplaats Liepāja en eigenlijk een stadje op zich. Nu is dat stadje een spookstad geworden, maar sommige plekken zijn niet verlaten. Zo kun je er een kaarsje aansteken in een Russische kerk en je laten opsluiten in de cel van een Sovjet-gevangenis, inclusief bewaker die tegen je schreeuwt. Wil je daarna weer iets luchtigers, dan is het strand van Liepāja vlakbij.

Invalīdu iela 4, Liepāja, Letland

Foto: Pixabay

Kabouterbos en Vikingfort in Tērvete

In Tērvete is een uitgestrekt bos omgetoverd tot een veelzijdig recreatiegebied. Je kunt er wandelen en de uitkijktoren beklimmen, er worden fietsen verhuurd en er is een klimbos. Voor kinderen is er een speelkasteel en een sprookjesbos waar kabouters, maar ook een echte heks en haar zwarte kat wonen. Voor geschiedenisliefhebbers staat bij het natuurpark een reconstructie van een Vikingfort met een klein museum.

Tērvete, Letland (56.487623, 23.373337)

Foto: Sandra van Bijsterveld

Het water van Jelgava per Vikingboot

Nog meer Vikingen kom je tegen in Jelgava, een voormalige industriestad die in het onafhankelijke Letland is veranderd in een echte recreatiestad. Behalve een bezoek aan de gerestaureerde kerktoren met glazen dak en weids uitzicht, kun je hier een rondvaart maken met een Vikingboot. Onderweg zie je het grote, rood-roze paleis op de oever van de rivier, met daarachter weilanden waar een kudde wilde paarden leeft.

Vertrek vanaf Jāņa Čakstes bulvāris, Jelgava, Letland

Foto: Sandra van Bijsterveld

Een brug vol blote mensen in Kuldīga

Ook zonder blote mensen is Kuldīga een leuke plaats om te bezoeken als je in Letland bent. Er zijn veel oude, houten huizen bewaard gebleven, zodat de plaats regelmatig als filmset wordt gebruikt. Met Midzomer is Kuldīga extra bijzonder: dan vieren duizenden mensen de zonnewende door in hun blootje over de lange, stenen brug te lopen. Ze dragen alleen iets op hun hoofd - durf jij mee te doen?

Baznīcas iela, Kuldīga, Letland

Foto: Sandra van Bijsterveld

Middeleeuwse lunch in kasteel Jaunpils

Op kasteel Jaunpils doen ze er alles aan om je mee terug te nemen in de tijd. Als je wilt, word je (tegen een kleine vergoeding) verwelkomd met kanonschoten, gidsen lopen rond in middeleeuwse kleding en in het museumcafé kun je middeleeuws lunchen: zonder bestek, met het eten en drinken dat toen voorhanden was en met een monnik die met je bidt voor het eten.

Pils, Jaunpils, Letland (N 56° 43' 49.08" E 23° 1' 19.42")

Foto: Sandra van Bijsterveld