Je hebt de grote Europese steden als Londen, Parijs en Rome al gezien, en je bent nu op zoek naar een andere leuke stedentrip voor de komende vakantieperiode. Onbekend is misschien een groot woord, maar wedden dat deze vijf verrassende Europese steden nog niet bij je zijn opgekomen voor een stedentrip?

Studentenstad Graz, Oostenrijk

Graz is een gezellige studentenstad met een middeleeuws centrum dat geheel terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In 2003 werd Graz verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa en sindsdien is het er alleen maar leuker geworden. Wat je zoal kan doen in de tweede stad van Oostenrijk? Moderne kunst kijken in het Kunsthaus, de Schloßberg beklimmen en het Arnold Schwarzenegger Museum bezoeken; de Oostenrijkse filmheld werd net buiten Graz geboren.

Foto: Stéphanie Versteeg

Verrassend authentiek Faro, Portugal

De Portugese Algarve is een aaneenschakeling van bruisende badplaatsen en indrukwekkende kustlijnen, maar de stad Faro vormt een verrassende uitzondering. Het gebrek aan strand en toeristen heeft geresulteerd in een prachtig historisch centrum met geplaveide pleinen en geurende sinaasappelbomen. Je drinkt er in alle rust een wijntje met uitzicht op het water en in de restaurants eet je dagverse vis voor een spotprijsje. Dit is het authentieke Portugal.

Foto: Stéphanie Versteeg

Stad van Romeo en Julia: Verona, Italië

De stad waar Romeo en Julia hopeloos verliefd op elkaar werden, en al wandelend door de sfeervolle straatjes begrijp je meteen waarom Shakespeare deze setting uitkoos. Verona is een typisch Italiaanse stad, met prachtige historische gebouwen, smalle straatjes vol delicatessenwinkels en erfgoed uit de Romeinse tijd. Bewonder het amfitheater en het huis van Julia, om vervolgens neer te strijken op een sfeervolle piazza voor een echte Italiaanse espresso.

Foto: Stéphanie Versteeg

Historisch Athene, Griekenland

Athene moet het als Griekse bestemming vaak afleggen tegen de populariteit van de eilanden, maar dat is niet helemaal terecht. De hoofdstad van Griekenland heeft indrukwekkende historische hoogtepunten en knusse wijkjes vol verrassende winkels, cafés en tavernes. Ga zeker een middag struinen in het pittoreske Anafiotika en klim naar de top van de Lykavittos voor een geweldig uitzicht over de stad, je zal niet teleurgesteld worden.

Foto: Pixabay

Stad met mooiste zonsondergang: Zadar, Kroatië

Volgens Alfred Hitchcock heb je in Zadar de mooiste zonsondergangen, maar ook het beeldschone centrum is een reden om dit Kroatische kustplaatsje te bezoeken. Zadar is een boeiende mix van eeuwenoud erfgoed en rijke lokale tradities. Overdag wandel je door historische straten, in de avond installeer je jezelf met een wijntje langs de boulevard, voor ongehinderd uitzicht over de Adriatische Zee en de zon die langzaam achter de horizon zakt.

Foto: Stéphanie Versteeg