Praag heeft een bijna sprookjesachtige binnenstad die al decennialang toeristen vanuit de hele wereld aantrekt. Veel bezoekers blijven in het centrum hangen, terwijl er daarbuiten juist ook zo veel te ontdekken valt. Daarom neem ik je mee naar het Praag buiten de gebaande paden.

Tesnov graffiti-spot

De John Lennon Wall vol graffititeksten is ondertussen aardig bekend onder toeristen. De Tesnov graffiti-spot blijft echter een onontdekt stukje Praag. Jammer, want hier tonen de grootste kunstenaars dagelijks hun vaardigheden. Tesnov is de eerste plek in Praag waar je legaal graffiti mag spuiten. De kunstwerken worden wekelijks overgespoten, dus je weet nooit wat je gaat zien. Sla deze bijzondere plek niet over.

Těšnov, Nové Město, Praha, Tsjechië

Foto: Kimber Kox

Hip Holešovice

Holešovice is een opkomende wijk ten noorden van het centrum, waar voornamelijk hip & happening Praag op af komt. Er zijn veel underground zaakjes, markten en theaters en je moet weten waar je moet zijn. Het is slim om hier samen met een local naartoe te gaan, omdat het lastig is om deze zaken op eigen gelegenheid te vinden. Vaak zijn ze namelijk verscholen achter dichte deuren zonder uithangbordje.

Holešovice, 170 00 Praag 7, Tsjechië

Foto: Jose Mesa, CC BY 2.0

Asian Market

Wist je dat in Praag de grootste Vietnamese gemeenschap van Europa woont? Er is zelfs een wijk die Sapa heet, net als het Sapa in Noord-Vietnam. In Holešovice vind je een enorme Asian Market met voornamelijk Vietnamese kramen. Hier koop je van alles en nog wat. Van kleding tot tassen en van bordjes noedelsoep tot decoraties. Leuk om overheen te struinen en je even in Vietnam te wanen.

Pražská tržnice, Bubenské nábř. 306/13, 170 04 Praha 7, Tsjechië

_Foto: audrey_sel, CC BY-SA 2.0_

Tuzeks

Tuzeks lijkt op het eerste gezicht niets bijzonders. Als je de geschiedenis kent, weet je echter wel beter. Dit winkeltje is de laatst overgebleven communistische winkel van Praag. Tijdens de communistische overheersing waren er talloze winkels zoals deze, waar luxegoederen verkocht werden aan het handjevol rijke Tsjechen die dit konden betalen. Krom genoeg waren dit altijd degenen die juist tegen het kapitalisme waren, andere mensen hadden simpelweg het geld niet.

Tuzeks, Benediktská 722/11, 110 00 Praha 1-Staré Město, Tsjechië

Foto: Kimber Kox

Petrin-heuvel

De Petrin-heuvel is een toevluchtsoord voor iedereen die de stadsdrukte beu is en even wil bijkomen in de natuur. De heuvel is 318 meter hoog en is prima te voet te beklimmen. Voor wie hier geen zin in heeft of slecht ter been is, is er gelukkig ook een treintje dat je naar boven brengt. Voor deze trein kun je ook gewoon je reguliere openbaarvervoerkaart gebruiken.

Petřín, 169 00 Praag 6, Tsjechië

Foto: Kimber Kox