Utrecht is en blijft het image houden van een koddige studentenstad. En dat is het natuurlijk ook. Maar Utrecht heeft meer te bieden dan alleen studentencafés waar het bier per liter over de bar gaat. De laatste jaren schieten de wijnbars, tot mijn grote vreugde, als paddenstoelen uit de grond. Wine tasting 'till you drop.

Lefebvre

Eerlijk is eerlijk: elke café dat de deuren opent aan de Neude (of is het nu 'het' Neude?) bekijk ik met argusogen. Weer een bar voor studenten en dagjesmensen? Maar nee, Lefebvre is een geweldige uitzondering. Een knusse wijnbar, goede wijnkaart en kundig personeel. Bestel één van de borrelplanken bij je glas wijn. Smullen!

Neude 2, Utrecht

Foto: E. Dronkert, CC BY 2.0

Vin Vin

Middenin het centrum, maar toch lekker verstopt in een knus steegje. Er zijn fijne bankjes om op neer te ploffen en een enorme wijnkaart om een keuze uit te maken. Als je er niet uitkomt (en dat is niet zo vreemd) helpt de aardige bediening je een handje. Ook leuk: soms kun je genieten van goede jazz terwijl je van je wijn geniet.

Predikherenstraat 19, Utrecht

Foto: Films42, CC0 1.0

Gastmaal Café

Meteen een fles kopen van het glas wijn dat je zojuist hebt geprobeerd? Dat kan bij het Gastmaal café, tegenover het Griftpark. Want naast de bar is de bijbehorende wijnhandel gevestigd. Hier kun je ook wijn proeven. Heb je trek gekregen? Aan de overkant van de straat prik je meteen een vorkje mee bij Gastmaal aan de Tafel.

Griftstraat 2, Utrecht

Foto: kaboompics, CC0 1.0

Vino Veritas

Giovanni Chiarini is geboren en getogen is de Italiaanse streek Emilia-Romagna en nam zijn liefde voor alles wat daar lekker is, mee naar de Biltstraat. Bij Vino Veritas proef je het beste dat Bologna te bieden heeft. De wijnen koos Giovanni persoonlijk uit en de kaasjes, vleeswaren, olijven en andere lekkernijen, zijn afkomstig van kleine, authentieke producenten.

Biltstraat 9, Utrecht

Foto: Gadini, CC0 1.0

Proeflokaal Rubens

Proeflokaal Rubens mag natuurlijk niet op je lijstje ontbreken. Deze wijnbar is inmiddels een begrip in Utrecht. Het perfecte adres als je een keer een goede wijnproeverij wilt bijwonen, want de eigenaar weet ontzettend veel van werkelijk alle wijnen die hij schenkt. Indrukwekkend.

Nieuwegracht 197, Utrecht

Foto: RobertCheaib, CC0 1.0