Of je nou een traditionele Poolse maaltijd wilt of liever een modern gerecht, in Krakau zit je goed. Er zijn ontelbaar veel restaurants en ook de chiquere restaurants zijn nog scherp geprijsd. Probeer de toeristenmenu's te vermijden en geniet van al het lekkers dat Krakau te bieden heeft. Je kunt oneindig variëren: van Moulin Rouge-achtige inrichtingen tot heuse 'melkbars'.

Panorama-uitzicht bij Oranzeria

Op het dakterras (of gewoon binnen) bij Restaurant Café Oranzeria heb je uitzicht over het oude gedeelte van de stad, de Vistula-rivier en het Wawel-kasteel. Het restaurant doet chique aan, maar de prijs valt mee. Nog geen €13 voor een hoofdgerecht en zo'n €5 voor een dessert. Probeer de chocolade-chili soufflé met Bourbon vanille-ijs en pistachenoten. Voor de mooiste foto's van het uitzicht ben je hier met zonsondergang.

Plac Kossaka 1, 31-106 Kraków

Foto: Pixabay, CC0 1.0

Livemuziek bij Piano Rouge

Wil je op de Grote Markt eten, ga dan naar Piano Rouge. Sla het terras over en eet binnen. De menukaart is simpel en goed: veel vleesgerechten en pasta's. De inrichting is allesbehalve simpel. Het deed mij denken aan de Moulin Rouge en een oud koningshuis. Rood tapijt, gouden kandelaars, veel barok. Loop zeker een rondje door het pand om het goed te bekijken. De livemuziek maakt het geheel af.

Rynek Główny 46, 31-017 Kraków

Foto: Pixabay, CC0 1.0

Neem de tijd bij Rubinstein

In de Joodse wijk is restaurant Rubinstein een aanrader. In de zomer is het fijn mensen kijken op het terras. Op de kaart staat weinig Pools, met uitzondering van de pierogi (Poolse dumplings). Rubinstein heeft uitgebreide salades en mooie vlees- en visgerechten op het menu staan. Zorg wel dat je de tijd neemt voor dit restaurant, de bediening is niet bepaald snel. Maar het eten is het wachten waard!

Szeroka 12, 33-332 Kraków

Foto: Pixabay, CC0 1.0

Eten op stand bij Scandale Royal

Scandale Royal is zowel een restaurant als een bar. Bestel dus een lekkere cocktail bij je eten. Er staan typisch Poolse gerechten op het menu en ook moderne gerechten. Ik vond de konijnlende met parmaham geweldig. Voor een hoofdgerecht betaal je tussen de €10 en €15 euro. De eigenaren willen je als royalty in de watten leggen met goede service, goed eten en bijpassende 'koninklijke' aankleding.

Plac Szczepański 2, 31-011 Kraków

Foto: Pixabay, CC0 1.0

Echt Pools bij U Stasi

U Stasi bestaat al meer dan 80 jaar. U Stasi is een 'melkbar'. Vroeger werden in melkbars alleen zuivelgerechten geserveerd, vandaar de naam. Nu eet je er allerlei Poolse gerechten zoals pierogi (Poolse dumplings) of zurek (roggesoep). Bestellen en afhalen doe je aan de balie en je ruimt zelf op. Niet geschikt voor eindeloos tafelen dus. Je bent vooral een ervaring rijker en slechts een paar zloty's armer.

ul.Mikołajska 16, Kraków 31-027

Foto: Pixabay, CC0 1.0