Heb je het oude centrum van Keulen verkend? Wandel dan eens langs de Rijn langs het Schokolademuseum en de futuristische gebouwen Im Zollhafen naar het oer-Keulse Severinsviertel. Deze knusse buurt is overdag een rustig en gezellig alternatief voor de Altstadt en 's avonds is het een drukte van jewelste bij alle cafés, bars en restaurants. Het ontdekken waard.

St. Severin

De St. Severinkerk is het robuuste middelpunt van de wijk en de bouw gaat terug tot de vierde eeuw. In de loop der tijd is de kerk uitgebreid, omgebouwd, aangepast en nu vooral gotisch. Maar er zijn zeker nog oude sporen te ontdekken. Je kunt dagelijks mee met een rondleiding met een gids die je naar de indrukwekkende crypte leidt. Hier zie je sporen van een kerkhof van meer dan 2000 jaar oud.

Severinskirchplatz, Keulen

Foto: Esther de Beer

Severinstorburg

Door het hele Severinsviertel zijn sporen te zien van het Keulen van weleer. Van oude Romeinse overblijfselen tot de middeleeuwse stadspoorten die Keulen ooit tegen indringers moesten beschermen. Aan de Chlodwitzplatz zie je de belangrijkste overblijfselen van een Torburg uit de 13de eeuw met een flink stuk stadsmuur eraan vast. Vanaf één van de terrasjes op het plein kun je deze historische overblijfselen perfect bekijken.

Chlodwitzplatz, Keulen

Foto: Esther de Beer

Tagediebe

Een bezoekje aan de winkel Tagediebe is als schat zoeken. Je zult hier zeker slagen als je op zoek bent naar een cadeautje voor iemand. Er staan tientallen prachtige boeken op de planken, er is leuke kinderkleding en ook de design accessoires spreken tot de verbeelding. De eigenaars weten op de één of andere manier altijd precies wat de laatste trends zijn en in de winkel vind je alleen spulletjes die met gevoel voor fair trade zijn gemaakt.

Hirchsgässchen 1, Keulen

Foto: m01229, CC BY 2.0

Paul's Schwester

Misschien wel het leukste koffietentje van het Severinsviertel, in de schaduw van de St. Severinkerk. Het café is een typisch pijpenlaatje met maar enkele tafeltjes, maar het is er echt genieten. De kaart wisselt elke dag en wat je kunt bestellen, staat op een groot krijtbord achter de bar. Ondanks het bescheiden formaat, is Paul's Schwester een goede plek om mensen te kijken, want buurtbewoners komen hier graag koffie en taart to go halen.

Severinskirchplatz 2, Keulen

Foto: Esther de Beer

Hey!

Dit kleine café ligt een beetje verstopt, maar mag je toch zeker niet overslaan. Je kunt hier erg leuk buiten zitten als het lekker weer is en dan moet je beslist een ijskoffie bestellen. Een echte aanrader als het warm is, al zijn de andere koffiespecialiteiten ook lekker. Je kunt altijd kiezen tussen 2 soorten koffiebonen die voor je neus worden gemalen. De huisgemaakte taartjes, quiches en koeken zijn niet te versmaden.

Severinstrasse 35, Keulen

Foto: Visualhunt, CC0 1.0