San Francisco staat bekend als een vrije, creatieve stad. Artistieke wijken met kleurrijke muurschilderingen wisselen af met elegante gebouwen aan kronkelige straatjes. Loop je een paar blokken verder dan kom je terecht in een compleet andere wereld. Iedere wijk van San Francisco heeft zijn eigen sfeer en identiteit. Maar wat zijn nu de leukste wijken van San Francisco?

De hipste wijk van San Francisco: The Mission

De bruisende en culturele wijk Mission District dankt zijn naam aan Mission Dolores, het oudste gebouw van San Francisco. Waar hier vroeger vooral immigranten leefden, is het nu een smeltkroes van hipsters en cultuurliefhebbers. Je struikelt er dan ook over leuke barretjes, food trucks, restaurants, galeries en schitterende street art. De omgeving van 16th Street en Valencia staat bekend om zijn vintage stores, ambachtelijke koffiezaakjes en levendig nachtleven.

Foto: Jeremy Weate, CC BY 2.0

Charmant en artistiek: Russian Hill

Russian Hill is een van de hoogst gelegen wijken van San Francisco. Niet vreemd dat je vanaf hier een adembenemend uitzicht hebt. De elegante en artistieke wijk heeft steile, bochtige straten zoals de wereldberoemde Lombard Street. De iconische kabeltrams rijden af en aan en je kijkt je ogen uit bij de prachtige houten huizen. Ook voor de locals is Russian Hill een wandeling waard. Niet alleen vanwege de fotogenieke straten, maar ook dankzij de eigenzinnige boetieks en winkels.

Foto: Aniek Rooderkerken

Fortune cookies en tempels in Chinatown

De sierlijke Dragon Gate bij Grant Avenue en Bush Street markeert de ingang van de levendige wijk Chinatown. Rode lantaarns hangen hoog boven de straten en drie Chinese tempels bepalen het sfeerbeeld. De drukke straten zijn volgestouwd met kruideniers, viswinkels, theeverkopers, kruidendokters en straatverkopers. In deze dichtbevolkte en chaotische wijk kan je terecht voor leuke restaurants, heerlijke hapjes of goede souvenirs.

Foto: Noël Zia Lee, CC BY 2.0

Artistiek Haight-Ashbury

In 1967 de thuisbasis van de Summer of Love en de hippiecultuur, is het eclectische Haight-Ashbury tegenwoordig geliefd bij locals en reizigers. De fotogenieke Victoriaanse huizen, restaurantjes en bars zorgen voor een creatieve en artistieke wijk. Wandel je hier rond dan wisselt de geur van versgebrande koffiebonen af met hippe vintage shops en nostalgische winkels. De psychedelische hippie-subcultuur is nog steeds te voelen in the Haight.

Foto: tpsdave, CC0 1.0

De zeeleeuwen en crab chowder van Fisherman's Wharf

's Ochtends vroeg vertrekken de vissersboten vanaf Fisherman's Wharf en niet veel later arriveren de eerste toeristen die de beroemde en luidruchtige zeeleeuwen van Pier 39 komen bewonderen. Aan de werf zijn twee grote marineschepen aangemeerd en ook de boten naar Alcatraz Island vertrekken vanaf hier. Toch komen de meeste bezoekers van Fisherman's Wharf voor de winkeltjes en de restaurantjes waar je het zuurdesembrood met crab chowder proeft.

Foto: PDPhotos, CC0 1.0