Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint. Ja, ook in België! Al zijn er wel plaatsen waar Sinterklaas vervangen is door Sint-Maarten, een heilige die dezelfde functie vervult als Sinterklaas, maar zijn feestje viert op 11 november. Maar het overgrote deel van België viert Sinterklaas, en dat doet het volgens bepaalde tradities.

Schoen zetten

De avond voordat Sinterklaas op bezoek komt, zetten Belgische kinderen hun schoen, waarin de Sint - hopelijk - de cadeautjes zal achterlaten. We laten ook altijd een glas melk achter voor de Sint en een wortel of wat koekjes voor het paard Slecht-Weer-Vandaag. Zwarte Piet, die in België nog steeds zwart is, krijgt ook wat te drinken. In Vlaanderen wordt de melk trouwens stiekem wel eens vervangen door een biertje.

Foto: Patrick Goossens, CC BY-SA 2.0

Cadeautjes krijgen

Sinterklaas staat in België -net als in Nederland- gelijk aan het krijgen van cadeaus, al worden er niet in alle gezinnen geschenken gegeven. Sommige ouders hanteren de regel dat de Sint langskomt zolang de jongste thuis nog in de Goedheiligman gelooft, wat in het voordeel is van oudere kinderen. Als je graag de kadotraditie hoog houdt, breng dan vanaf half november een bezoek aan het Speelgoedmuseum in Mechelen, waar de kinderen kunnen knutselen met pieten en luisteren naar spannende verhalen over de Sinterklaas.

Nekkerspoelstraat 21, Mechelen

Foto: JD Hancock, CC BY 2.0

Snoepen

Belgische ouders geven hun kinderen met Sinterklaas vaak snoepgoed en fruit. Traditioneel krijgen Belgische kinderen met Sinterklaas speculoos (in Nederland 'speculaas'), chocolademannetjes en chocolademunten, marsepein en mandarijnen. Nee, geen pepernoten! Voor de lekkerste snoepjes of een heuse sinterklaastaart, bezoek je de Olleke Bolleke Candy Shop in Gent. Combineer het snoepscheppen met een bezoekje aan de gezellige stad.

Hoornstraat 8, Gent

Foto: Franklin Heijnen, CC BY-SA 2.0

Sinterklaas vieren op 6 december

België viert Sinterklaas op 6 december, niet op 5 december. Belgische kinderen zetten op de avond van 5 december hun schoen, zodat Sinterklaas, wanneer die 's nachts langskomt, daarin zijn pakjes kan achterlaten. De volgende dag worden die kadootjes dan open gemaakt. Veel kinderen zijn op 6 december dus heeeel vroeg wakker. Als je op 5 december in Brussel bent, heb je geluk: dan komt de Sinterklaasstoet aan in Brussel. Wacht de Sint op op de Grote Markt aan het einde van de middag.

Grote Markt, Brussel

Foto: Floris Looijesteijn, CC BY 2.0

Met z'n allen 'Dag Sinterklaas' kijken

Ieder jaar wordt de serie 'Dag Sinterklaas' op televisie uitgezonden. Deze fictiereeks toont hoe Sinterklaas (Jan Decleir) en Zwarte Piet zich in een Belgisch kasteel voorbereiden op Sinterklaasnacht. Bart Peeters stopt zijn kinderen in bed en ze stellen hem een vraag over de Sint. Daarop begint hij te vertellen over zijn belevenissen in het kasteel. Het startsein voor het grote Sinterklaasfeest is half november, wanneer de Sint aankomt in Antwerpen. Hij arriveert per boot op het Steenplein en trekt over de Suikerrui richting de Grote Markt.

Steenplein, Antwerpen

Foto: Iwan Wolkow, CC BY 2.0