De Marokkaanse stad Fez is minder bekend dan bijvoorbeeld Marrakesh. Maar liefhebbers van de Arabische sfeer en cultuur kunnen niet om een bezoek aan de prachtige stad heen. Fez is de oudste van de Marokkaanse koningssteden. We nemen je mee langs vijf bezienswaardigheden die zo uit de Vertellingen van Duizend-en-een-nacht lijken te komen.

Tip 1. Terug in de tijd

Fez el-Bali ofwel de Medina, is het oudste gedeelte van de stad. Het is zo oud, dat binnen de middeleeuwse stadsmuren geen auto's kunnen komen. Net als vroeger gebeurt de bevoorrading van de Medina grotendeels met pakezels. Bezoek je de Medina voor het eerst, dan is een gids voor de eerste paar uur een aanrader. Het is niet moeilijk om te verdwalen in de meer dan 9600 smalle steegjes. Een gids kan je uitleggen hoe het doolhof in elkaar steekt. In de oude binnenstad wemelt het van de winkeltjes met authentieke producten. Zo is Coin Berbere (1) de beste plek om een origineel Berbers wandtapijt op de kop te tikken. Op elke straathoek staan karretjes met eten en drinken. Les je dorst met een paar sappige, zoete cactusvruchten. Dit is al eeuwenlang een lekkernij in Marokko. Let op: vergeet niet de pikkerige schil te laten verwijderen.

Bab_Bou_Jeloud Bjørn Christian Tørrissen CC BY-SA 3.0.jpgFoto: Bjørn Christian Tørrissen CC BY-SA 3.0

Tip 2. Da's mooi spul

Stripliefhebbers kennen ze misschien uit Asterix en Obelix: de middeleeuwse verfbaden van het Moulay Abdellah Quarter. Je vindt de leerlooierij en ververij net onder Rue Talaa Seghira. Hier kun je het eeuwenoude proces bekijken van bewerken en verven van dierenhuiden. Voor de kleuren worden alleen natuurlijke bestanddelen gebruikt. Foto's van de kleurrijke verfbaden doen het altijd goed op social media. De resultaten van het zware werk vind je in de shop vlak bij de verfbaden. Koop hier authentieke leren jassen, schoenen, tassen en riemen. Kun je niet tegen heftige geuren? Neem dan een geparfumeerd zakdoekje mee.

Tip 3. Traditioneel vorkje prikken

De maaltijden zijn voor Marokkanen belangrijke sociale momenten. Families eten als het even kan samen van grote schalen. Daaruit pak je eten met je rechterhand. Tijdens een traditionele maaltijd hoef je dan ook geen messen en vorken te verwachten op tafel. Let op: eerst pakken de mannen, daarna de vrouwen. Restaurant Riad Rcif (2) zou niet misstaan in het sprookje van Duizend-en-een-nacht en serveert authentieke, Marokkaanse maaltijden. Probeer hier de kip-pastilla, een hartige taart die vaak wordt geserveerd tijdens Marokkaanse bruiloften of andere feestelijke gelegenheden. Ook Cafe Clock (3), in het hart van de Medina, is een aanrader. Hier staan verrukkelijke stoofschotels uit de tajine, een aardewerken stoofpot, op het menu.

Tip 4. Even bijkomen

Aan de noordoostelijke kant van de drukke Medina ligt een oase van rust: het park Jardin Jnan Sbil (4). Vanuit het centrum neem je de bus naar halte Bab Lahdid. Ben je in de buurt, verlaat dan de stad door de beroemde Blauwe Poort: Bab Boujloud en wandel erheen. In het goed onderhouden park groeien prachtige, tropische bomen en planten. Op een eilandje in een meer landt elke middag een groep Ibissen. De soms opdringerige straatverkopers kom je in het park niet tegen. Dat maakt Jardin Jnan Sbil de perfecte plek om op je gemak een boekje te lezen en rond te wandelen. Schuif voor een lekkere lunch aan bij Café de la Noria (5), even verderop. Aanrader: de falafelschotel met couscous.

Leather_tanning Bernard Gagnon CC BY-SA 3.0.jpgFoto: Bernard Gagnon CC BY-SA 3.0

Tip 5. Onvergetelijke woestijnervaring

Een bezoek aan Fez is niet compleet zonder een tocht door de Saharawoestijn. De Westelijke Sahara is een woest en ontzagwekkend gebied met goudgele zandvlaktes en rotsen. Verschillende touroperators in de stad en op internet bieden spectaculaire dagtochten aan. De gidsen van Rutas a Marruecos (6) spreken Engels, Frans en Spaans. Je kunt je woestijntocht zo gek maken als je zelf wilt. Van een rondje op kamelen en eten bij de bedoeïenen, tot een wilde quadrit over de duinen, alles is mogelijk. Breid je tocht eventueel uit met een bezoek aan de steden Marrakesh en Casablanca.

Duizend-en-een-nacht

De vertellingen van Duizend-en-een-nacht, of alf laila wa-laila, is een beroemde, eeuwenoude verzameling verhalen uit het Midden-Oosten. In tegenstelling tot wat lang werd gedacht, zijn de verhalen niet Perzisch van oorsprong. Ze zijn afkomstig uit verschillende Arabische landen en deels zelfs uit India. Het bronverhaal gaat over koning Sjahriaar die door zijn vrouw bedrogen wordt. Om herhaling te voorkomen, besluit hij voortaan elke avond een nieuwe maagd te huwen en haar de volgende ochtend ter dood te brengen. Na enige tijd huwt hij de dochter van zijn grootvizier: Scheherazade. Om aan de executie te ontkomen, vertelt zij hem in de huwelijksnacht een verhaal dat nog niet af is. Om te weten hoe het afloopt spaart hij haar. De volgende nacht komt het vervolg, maar ook dat verhaal is niet af. De koning gunt haar nog een nacht. Dit houdt Scheherazade 1001 nachten vol en elke nacht wordt afgesloten met een onvoltooid verhaal. Ondertussen schenkt zij hem enkele kinderen. Wanneer de verhalen uiteindelijk ten einde zijn, is de koning zo van haar gaan houden, dat hij haar gratie schenkt en met haar trouwt.

Eten en drinken

Marokkanen ontbijten meestal met thee, wat dadels, brood en olijven. Je vindt in Fez veel eetstalletjes en kleinere eetgelegenheden. Bij restaurant Chez Rachid (7) eet je de lekkerste vegetarische en halalgerechten.

Vliegen & overnachten

Je vindt in Fez veel romantische, mooie hotels in en om de Medina. Vanuit Nederland kun je rechtstreeks of met een tussenstop naar Fez vliegen.

Top 3 musea in Fez

Dar Batha (8). Dit prachtige paleis in het hart van de Medina werd in 1915 een museum.

Riad Belghazi (9). Ontdek in dit fotogenieke gebouw hoe de inwoners van Fez door de eeuwen heen leefden.

Fuente Najjarine Fez (10). Mooie collectie oude, houten gebruiksvoorwerpen. Op het dak is een terras met panoramisch uitzicht over de stad.

Contacten

  1. Coin Berbere: 67 Talaa Kebira, Hadadine, Fez, +212 35636946
  2. Riad Rcif: Derb Sidi Hkim Laayoun, Fez, +212 610488118
  3. Cafe Clock: 7 Derb Magana, Talaa Kbira, Fez, +212 35637855
  4. Jardin Jnan Sbil: Avenue Moulay Youssef, Fez 30000
  5. Café de la Noria: Parc Bab Boujeloud, Fez 30000,
  6. Rutas a Marruecos: Derb Drouj Jamae Andalous, Fez 30120, +212 667832586
  7. Chez Rachid: Talaa Seghuira, Fez, +212 662577987
  8. Dar Batha: 5, Place Batha Oued Fejjaline, Fez, +212 535637800
  9. Riad Belghazi: 19 Derb el Ghorba, Guerniz el Bali, Fez, +212 535638440
  10. Fuente Najjarine Fez: Pl. Nejjarine, Fez