Het Zwarte Woud is een plek waar tradities levend gehouden worden en zo jaarlijks tal van toeristen lokken. Vooral het handwerk van vakmannen wordt hier nog hoog in het vaandel gedragen, al wordt ook voortdurend geïnnoveerd om de tradities aantrekkelijk te houden voor volgende generaties. Welke dingen moet je zeker gezien, gedaan, geproefd of geroken hebben in het Zwarte Woud? Deze vijf!

Glasblazen bij Dorotheenhütte

Dorotheenhütte is de enige glasblazerij in het Zwarte Woud waar nog met de mond glas geblazen wordt. Hoe dat gebeurt, kan je zien in het atelier/museum van de zaak. Daar werken ambachtslui aan gloeiende ovens en met blauwe vlammen. Als je het aandurft, kan je ook zelf je eigen glazen vaas blazen. Je wordt natuurlijk wel bijgestaan door een vakman, zodat je iets mee naar huis kan nemen waar je toch een beetje trots op bent.

Dorotheenhütte, Glashüttenweg 4, Wolfach

Foto: Joergelman, CC0 1.0

De koekoeksklok

Het is onduidelijk wie de koekoeksklok heeft uitgevonden, maar zeker is dat 'ie dankzij de ambachtslui in het Zwarte Woud de wereld veroverde. Na een periode van grote populariteit werd de klok door velen ouderwets bevonden, maar het laatste decennium is de koekoeksklok weer aan een opmars bezig, dankzij klokkenbouwers als Rombach & Haas. Zij maken erg modern uitziende exemplaren en werken ook op bestelling.

Duitse Klokkenmuseum, Robert-Gerwig-Platz 1, Furtwangen

Foto: pixabairis, CC0 1.0

Maultaschen, vlees dat God niet ziet

Maultaschen is een traditioneel gerecht ontstaan tijdens de Vasten, wanneer er geen vlees gegeten mocht worden. Volgens de legende had een aantal monniken nog een lekker stukje vlees liggen toen de Vastenperiode aanbrak. Omdat ze het vlees niet wilden weggooien, maar ook God niet wilden tarten, besloten ze het fijn te malen en in pasta te rollen zodat God niet zou zien dat ze vlees aten. Maultaschen zijn dus eigenlijk gigantische ravioli. Ze worden opgediend met groenten.

Foto: Hans, CC0 1.0

De beroemde bollenhoed

De bollenhoed is het icoon van het Zwarte Woud, al wordt hij slechts op drie plekken gedragen, namelijk in Gutach, Wolfbach-Kirnbag en Hornberg-Reichenbach. De hoeden worden enkel nog tevoorschijn gehaald voor speciale gelegenheden, al kan je ze wel zien in het openluchtmuseum Vogtsbauernhof. Een hoed met rode bollen duidt erop dat de draagster ongehuwd is, een hoed met zwarte bollen betekent 'handen thuis!'.

Vogtsbauernhof, Schwarzwaldbahn, Gutach

Foto: [thornet](https://www.flickr.com/photos/thornet/), CC BY-SA 2.0_

Zwarte Woudtaart

Zwarte Woudtaart of Schwarzwälder Kirsch bestaat uit chocoladecake met kersten, slagroom en Kisrch, een alcoholische drank gedistilleerd uit gegist kersensap. Sommige bakkers in het Zwarte Woud geven demonstraties waarbij je kan zien hoe ze de taart maken, al zullen de meesten nooit prijsgeven hoeveel Kirsch ze er nu precies bij doen.

Foto: Counselling, CC0 1.0