Italië staat gelijk aan lekker eten, maar niet overal in het land ziet dat er hetzelfde uit. Toscane, bijvoorbeeld, staat bekend om haar eerlijke en simpele keuken, bomvol lokaal gekweekte groenten en vlees van vee dat vrij heeft kunnen grazen. Alles is er heerlijk, maar dit zijn vijf typisch Toscaanse gerechten die je toch echt eens moet proeven.

Panzanella: een zomerse broodsoep

Panzanella is een soort dikke koude soep of een nogal vochtige salade - afhankelijk van de hoeveelheid tomatensaus die gebruikt wordt - gemaakt van brood dat gedrenkt wordt in balsamico. Bij het brood worden uien, tomaten en basilicum gevoegd, en een grote scheut olijfolie. Soms wordt ook komkommer gebruikt. Het gerecht ontstond bij de boeren die een manier zochten om hun oude brood toch nog op een smakelijke manier te kunnen opeten.

Foto: Michela Simoncini, CC BY 2.0

Torta di Ceci: kikkererwtentaart

Torta di Ceci is een soort street food dat vooral populair is in de havenstad Livorno en vertaald kan worden als "kikkererwtentaart". De taart ziet er een beetje uit als een dikke pannenkoek, maar heeft dankzij de kikkererwten een hartige smaak. Je kan Torta di Ceci uit het vuistje eten met wat peper erbij, maar vaak wordt het verkocht tussen een stuk brood met gegrilde aubergines.

Foto: Paolo Perini, CC BY-SA 2.0

Lampredotto: de vierde maag van een koe

Lampredotto is niets minder dan de vierde maag van een koe, gekruid met zwarte peper en gebakken met tomaten, uien, peterselie en selderij. Je eet het niet zo, maar tussen een stuk brood gedrenkt in vleesbouillon, samen met wat pikante of groene saus. Het gerecht is een specialiteit uit Firenze, waar je het op straat kan kopen. Je zal het niet zo snel ergens anders tegenkomen.

_Foto: alchen_x, CC BY-SA 2.0_

Pappa al pomodoro: een stevige soep

In de winter eten Toscanen graag soep. Pappa al pomodoro is een dikke tomatensoep die in elk dorp anders bereid wordt, maar wel steeds met drie basis-ingrediënten: oud brood, tomaten en olijfolie. Vaak worden ook nog smaakmakers als knoflook en basilicum toegevoegd. Het gerecht biedt een manier om oud brood toch nog te kunnen gebruiken en is echt comfort food. "Pappa" betekent in het Italiaans niet voor niets ook "babyvoedsel": "gemakkelijk voedsel".

Foto: Mike65444, CC BY-SA 2.0

Lardo di Colonnata

Lardo di Colonnata zijn repen vlees van de rug van het varken die een zestal maanden op unieke wijze gedroogd worden. De repen worden in een marmeren kist geplaatst die aan de binnenkant met knoflook bestreken wordt. Tussen de repen vlees worden allerlei kruiden gemengd. De beste manier om Lardo di Colonnata te eten is door het te laten smelten op een vers geroosterd stukje brood.

Foto: Dèsirèe Tonus, CC BY-SA 2.0