Gent stelt zichzelf graag voor als de vegetarische hoofdstad van Europa. Er zijn in geen enkele andere Europese stad zoveel vegetarische restaurants per inwoner. Gent lanceerde in 2009 'Vegetarische Donderdag', een initiatief waaraan veel bedrijven en zaken meedoen door die dag een speciale vegetarische maaltijd aan te bieden. Als je vegetarisch wil eten, is dat in Gent dus geen probleem. Zo kan je terecht bij een van de volgende eethuizen.

Lekker Gec

Lekker Gec serveert naast een dagschotel ook broodjes, salades, pasta's, desserts en soep. Alles op de kaart is vegetarisch en 100% biologisch en kan ter plekke opgesmuld worden, maar je kan ook een 'meeneemzakje' krijgen. Het eethuis is ingericht met ecologisch verantwoorde materialen en als klant wordt je gevraagd om ook zelf je steentje bij te dragen. Zo kies je zelf hoeveel je opschept voor je dagschotel of salade en betaal je op basis van gewicht. Op die manier probeert Lekker Gec te vermijden dat het onaangeroerd eten moet weggooien.

Koningin, Maria Hendrikapplein 5-6, Gent

Foto: Andy333, CC0 1.0

De Appelier

De Appelier is een 100% vegetarisch restaurant dat werkt met dagschotels. Zo vind je er soep van de dag, desserts van de dag, warme dagschotels, pasta van de dag en salades met een kaas van de dag. Ook hier kan je afhalen, met als pluspunt dat je korting krijgt wanneer je je eigen afhaaldoosje meebrengt. Bovendien voorziet De Appelier haar klanten van kannen met gratis kraanwater en is er een gezellig terras.

Citadellaan 47, Gent

Foto: Catkin, CC0 1.0

Restaurant Avalon

Restaurant Avalon serveert 100% vegetarische en biologische dagschotels waarvoor het de producten haalt bij lokale bio-boeren. Deze plek verkiest kwaliteit boven kwantiteit. Voor volwassenen is er elke dag een soep, een dagschotel en twee soorten desserts. Kinderen kunnen als hoofdgerecht kiezen tussen een dagschotel en lasagne. Door de strenge selectie van producten en producenten waarmee Avalon samenwerkt, is het hier net iets prijziger, maar je krijgt wel gratis gefilterd water.

Geldmunt 32, Gent

Foto: jasmina222420, CC0 1.0

Greenway Gent

Greenway is een vegetarische fastfoodketen waarvan het eerste restaurant geopend werd in Gent in 1996. Je vindt er dingen als salades, wraps en pasta, maar de echte uitschieters zijn de vegetarische burgers en de heerlijke vegan brownie die je bij je koffie krijgt. Op het menu staan ook verschillende veganistische opties en alle gerechten kunnen meegenomen worden.

Nederkouter 42, Gent

Foto: jaroas, CC0 1.0

Eetkaffee Multatuli

Bij Eetkaffee Multatuli kan je dineren in een gezellige setting, vlakbij de Leie. Het restaurant is niet uitsluitend vegetarisch, maar besteedt erg veel aandacht aan een gevarieerd menu waarop dieetmogelijkheden duidelijk aangegeven worden. Zo zijn er aanduidingen voor vegetarische opties, veganistische opties, glutenvrije gerechten, lactosevrije gerechten en meer. Het restaurant heeft ook een uitgebreide bierkaart, waarop zelfs een bio-biertje staat.

Huidevetterskaai 40, Gent

Foto: antonioandrade1, CC0 1.0