De romantische stad Venetië staat bekend om zijn kunst, kanalen en prachtige palazzi, maar is tegelijkertijd berucht om de hoge prijzen: je geeft er eenvoudig een klein fortuin uit! Gelukkig kan je Venetië ook met een klein budget ontdekken, door te genieten van gratis en goedkope bezienswaardigheden, het eten van eenvoudige maaltijden as the locals do en door de gondels links te laten liggen. Of kan een gondelvaart ook goedkoper?

O sole mio!

Geen Venetië zonder de zwarte gondels die door de kanalen varen, met een gondelier in gestreept shirt die uit volle borst "O sole mio" zingt. Maar aan een tochtje met een gondel hangt wel een prijskaartje. Gelukkig vind je aan beide zijden van het Canal Grande traghetti; gondels die je voor een paar euro naar de overkant van het kanaal brengen. Alleen "o sole mio" zal je zelf moeten zingen.

Bijvoorbeeld: Traghetto di San Tomà, Sestiere di San Polo, 30125 Venetië

Foto: Dennis Jarvis, CC BY-SA 2.0

Andar a cicchetti: Italiaanse tapas

Vermijd de toeristische restaurants en ga in plaats hiervan op zoek naar bàcari, wijnbarretjes. Hier worden aan het einde van de middag cicchetti geserveerd, Italiaanse tapas. Andar a cicchetti is een typisch Venetiaans fenomeen waarbij je aan de bar allerlei kleine gerechtjes en snacks bestelt, uiteraard vergezeld door een heerlijk glas wijn. Je betaalt veel minder dan je in een restaurant zou doen!

Bijvoorbeeld: All'Arco, Sestiere San Polo, 436, Calle Arco, Venetië

Foto: Michela Simoncini, CC BY 2.0

Ontdek de eilandjes

Ontvlucht het door toeristen bevolkte stadscentrum en bezoek de kleinere eilanden als San Michele, waar een prachtige begraafplaats ligt. Op Lazzaretto Nuovo, het voormalige quarantaine-eiland, wordt in het weekend een gratis rondleiding gegeven. En op het Isola di San Giorgio, dat ooit bekend stond als "het eiland van de cipressen", heb je vanaf de toren van de San Giorgio een schitterend uitzicht over de lagune!

San Giorgio Maggiore, 30100, Venetië

Foto: Roberto, CC BY 2.0

Vermijd de dure musea

Je kan natuurlijk een van de prachtige maar dure musea bezoeken, maar bedenk dat je de meeste kerken en basilieken gratis of goedkoop kan bezichtigen. Zo bewonder je in de opzichtige maar prachtige Chiesa di Santa Maria Assunta, beter bekend als I Gesuiti, gratis de mooiste meesterwerken van Titiaan en Tintoretto. Wist je dat zelfs de San Marco basiliek gratis toegankelijk is?

Chiesa di Santa Maria Assunta, I Gesuiti, Salizada dei Spechieri, 30121 Venetië

Foto: Julia Kostecka, CC BY 2.0

Verborgen Venetië in de nacht

Misschien is Venetië 's avonds nog wel het mooiste, wanneer duizenden lichtjes weerspiegeld worden in het kanaal. Neem hierom 's avonds Vaporetto lijn 1, de waterbus. In een half uur vaar je over het Canal Grande naar het Piazza San Marco en onderweg heb je een onvergetelijk uitzicht. Of maak een stadswandeling en zie hoe de bruggen van Venetië in de schemering gehuld zijn en de palazzi onder een mysterieuze nachtelijke mantel liggen.

Foto: lescir, CC BY 2.0