De Spaanse zon brandt op je schouders. Een druppel zweet kruipt langs je slapen omlaag. Het is tijd voor verkoeling. In Valencia vind je op elke straathoek verkoeling. Dit zijn de vijf verfrissingen die moet proeven!

Agua de Valencia

Anders dan de naam doet vermoeden heeft deze fruitige cocktail niets met water te maken. Het is een mix van cava, sinaasappelsap, wodka en gin. Waarom dan die naam? Het is zo fris dat je het drinkt als water. Proberen? Ga naar Café Madrid. Daar is deze cocktail uitgevonden.

Calle de Abadia de San Martin 10

Foto: Daisy Scholte

Horchata

Deze lokale specialiteit is voor Valencia wat de Eiffeltoren is voor Parijs. De melkachtige shake is gemaakt van amandelen, water en heel veel suiker. Traditioneel eet je er ook een farton bij. Dat is een zoet broodje dat je hoort te dippen in de koude drank. Voor de beste horchata ga je naar de Horchateria.

Placa de Santa Catarina 6

Foto: Daisy Scholte

Mosterdijs

Beroemd en berucht is deze ijssalon in Valencia. Wat is de gekste ijssmaak die je kunt bedenken? Dikke kans dat ze het hier serveren. Paella, mosterd, omelet en ansjovis, deze smaken zijn alleen weggelegd voor de echte durfal. Ach, het is weer eens wat anders dan een bolletje vanille.

Plaza de la Reina 6

Foto: Daisy Scholte

Sangria

De Hollanders zijn er gek op! Sangria. Deze Spaanse verfrissing laat geen enkele vakantieganger aan zich voorbij gaan. De donkerrode cocktail wordt in elk restaurant en elke bar geserveerd. De drank is alleen per kan te bestellen. Want sangria drinkt je nou eenmaal samen.

Foto: Daisy Scholte

Limon Granizado

Dit is veruit het meest verfrissende drankje in deze top 5. De Valencianen zijn er gek op, want dit citroendrankje is op elke straathoek te krijgen. En voor wie nog moet rijden; het is een ijskoud alternatief voor de Agua de Valencia. In de limon granizado zit namelijk geen alcohol.

Foto: Daisy Scholte