Pisa is natuurlijk wereldberoemd om zijn scheve toren, maar de stad heeft meer te bieden. Veel mensen bezoeken de stad even snel, maar wanneer je er een nachtje (of twee) verblijft valt er veel meer te ontdekken. Pisa is ook een mooie uitvalsbasis voor een bezoek aan Florence, Lucca en de rest van Toscane.

De Toren van Pisa - die heb je 's avonds voor jezelf

Er is niets verrassends aan de beroemde scheve toren van Pisa. Hoewel hij wel verrassend veel schever staat dan je je kunt voorstellen. Overdag is het heel druk rond de toren, maar als je 's avonds gaat heb je de toren praktisch voor jezelf. Dit levert prachtige plaatjes op, in de gloed van de zonsondergang en 's nachts is de toren ook prachtig verlicht.

Piazza del Duomo

Foto: Rudi Brons

Aperitivo - gratis eten bij je drankje

Let in Pisa op de krijtborden bij de terrasjes die "Aperitivo" aanbieden. Aperitivo is een leuke en gezellige manier van eten. Je betaalt ongeveer € 5,- voor een drankje en de hapjes van het buffet zijn dan gratis. De hapjes zijn vaak eenvoudig, maar wel gevarieerd en veelal typisch Italiaans. Je komt de avond prima door als je op deze manier verschillende terrasjes aan doet.

Door de hele stad, maar vooral op de pleinen Piazza Garibaldi en Piazza Delle Vettovaglie

Foto: Pixabay

Street art - Een echte Keith Haring zien

Er zijn in Europa maar 2 muurschilderingen van Keith Haring te bewonderen en eentje daarvan vind je in Pisa! Dit Street Art-spektakel werd in 1989 door Keith Haring aangebracht. Kijk ook uit naar een hele serie van kleine poppetjes aan ballonnetjes van artieste "K". Zij fleurt hiermee zowel Pisa als Florence op. Andere, grotere werken vind je in de straten tussen de rivier Arno en het station.

Tuttomondo di Keith Haring, Tussen Via Massimo D'Azeglio en Via Giuseppe Mazzinni,
Overige interessante straten zijn Via Giordano Bruno en Via Massimo D'Azeglio

Foto: Rudi Brons

Piazza dei Cavalieri - Het plein van de ridders en studenten

Dit "plein van de ridder" is de moeite waard vanwege de uitbundige renaissance-gebouwen. Elk met een uniek verhaal. Er komen verrassend weinig toeristen naar dit rustige plein. Wil je in contact komen met studenten, dan moet je hier naar toe. Veel van hen vinden het leuk om een praatje te maken en ze zijn goed op de hoogte van alle leuke cafeetjes en koffiebarretjes in de straten rondom de Piazza.

Piazza dei Cavalieri

Foto: Rudi Brons

Markten en winkels - Borgo, de straat met de bogen

"Borgo" is de meest bijzondere straat van Pisa. De stoep en de etalages liggen heerlijk in de schaduw van een galerij met prachtige bogen. Neem deze straat als uitgangspunt om rond te dwalen. Er liggen heerlijk rustige pleintjes aan de zijstraatjes van Borgo. Sla zeker ook af naar Piazza Vettovaglie voor de dagelijkse versmarkt die verschillende straten en pleinen beslaat.

Borgo Stretto

Foto: Rudi Brons