Een weekendje weg in eigen land? Kies dan eens niet voor de bekende steden, zoals Amsterdam, Maastricht of Utrecht, maar pak je tas en ga naar een wat onbekendere, maar oh zo mooie kleinere stad in Nederland. Deze zijn zeker niet minder bruisend dan de grotere steden en er zijn genoeg leuke restaurants, winkels en musea te ontdekken.

Leeuwarden, culturele hoofdstad

In 2018 is Leeuwarden European Capital of Culture en dat is eigenlijk wel te begrijpen. De stad heeft een paar sublieme musea, waaronder het Fries Museum, waar je een goed idee krijgt van de historie van de stad en streek. In Leeuwarden is het bovendien smullen geblazen, de stad was niet voor niets 'Stad van de Smaak' in 2015. Ik vond het kleurrijke eetcafé Het Leven leuk voor de lunch en Sems, met allerlei kleine gerechtjes op de kaart, is mijn favoriete restaurant in Leeuwarden.

Fries Museum, Wilhelminaplein 92, Leeuwarden

Foto: Esther de Beer

Zoet en knus Zutphen

Zutphen is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt voor een weekendje weg, maar het is een ontzettend leuke plek. De stad ligt middenin het groen, tussen de bossen. Ook Zutphen zelf is behoorlijk groen, wat je bijvoorbeeld kunt zien als je met een boottochtje meegaat. Maar een beetje dwalen door de smalle straatjes van het centrum is net zo fijn. Een leuke spot om te lunchen is Friends lunch & lounge, waar je bij lekker weer heerlijk in het zonnetje kunt zitten.

's-Gravenhof 7, DN Zutphen

Foto: Pixabay

Groots Deventer

Ik ben zelden in een kleine stad geweest die zo groots is. Deventer was ooit een belangrijke Hanzestad en de sfeer van weleer hangt er eigenlijk nog steeds. Er is een keur aan geweldige eettentjes te vinden. Ga bijvoorbeeld koffieleuten bij Brood van Joop of aan de Scandinavische lekkernijen bij De Noorman. Je kunt ook erg leuk shoppen in Deventer. Niks grote ketens, in de Grote en Kleine Overstraat en de Spijkerboogstraat struikel je over de verrassende boetieks.

Grote Overstraat, Deventer

Foto: Esther de Beer

Kunstzinnig Middelburg

In Middelburg wordt gekscherend geroepen dat de stad meer galeries dan cafés heeft, en het is waar: Middelburg is een buitengewoon kunstzinnige stad. Het Zeeuws Museum is één van de beste streekmusea die ik ooit heb bezocht en het tilt lokale tradities naar een hoger niveau. Ook het Zeeuws archief, met bijzondere tentoonstellingen, is een pareltje. Sla op zondagochtend ook de rondleiding in het stadhuis niet over, dit werd in 2009 bekroond met de titel 'mooiste stadhuis van Nederland'.

Lange Noordstraat, Middelburg

Foto: Esther de Beer

Dwalen door Delft

Delft is historisch gezien misschien wel de belangrijkste stad van Nederland. De stad die zo belangrijk is voor ons koningshuis is echter helemaal niet zo groot en gemakkelijk in een weekendje te ontdekken. De Nieuwe Kerk mag je natuurlijk niet missen, net als het Vermeer Centrum. Die laatste zit op de Voldersgracht, waar de meeste hotspots per vierkante meter lijken te zitten. Plof in ieder geval neer bij Pleck, waar je kunt koffie drinken, lunchen en shoppen.

Voldersgracht, Delft

Foto: Esther de Beer