Dat je Rome niet in een dag gezien hebt, weet iedereen. Natuurlijk sla je hoogtepunten als het Colosseum, Pantheon, Piazza Navona en de Sixtijnse Kapel daarbij niet over. Naast de wereldberoemde bezienswaardigheden zijn er echter nog talloze verborgen pareltjes in Rome te vinden, die je niet mag missen!

Rome onder de grond

Wie in Rome bovengronds blijft, laat een wereld aan zich voorbijgaan. Op verschillende plekken kun je (tegen betaling) letterlijk afdalen naar vervlogen Romeinse tijden. Bezoek bijvoorbeeld de Romeinse resten onder Palazzo Valentini, de dodenstad die verborgen ligt onder de Sint-Pieter, of het voormalige wagenrenstadion onder Piazza Navona.

Palazzo Valentini: Via IV Novembre 119/A | Necropolis Vaticaan: Ufficio Scavi, 00120 Città del Vaticano | Stadio di Domiziano: ingang Via di Tor Sanguigna 3

Foto: Carlo Ciccarelli, CC BY-SA 2.0

De hippe wijk Monti ontdekken

Op zoek naar vintage, handwerk, boetiekjes, local street food en biologische adresjes? Dan moet je de wijk Monti zeker niet overslaan. Monti is een van Rome's best bewaarde geheimen, en dat op een steenworp afstand van de drukte van het Colosseum! Slenter door de pittoreske straatjes en sluit de dag af met een aperitivo op Piazza della Madonna dei Monti.

De wijk Monti: ongeveer tussen Via Cavour en Via Nazionale (metrohalte Cavour)

Foto: Luciano, CC BY 2.0

Je nek verrekken in de Sant'Ignazio

Op een steenworp afstand van het Pantheon ligt de Sant'Ignazio. Stap deze kerk binnen voor een sterk staaltje illusionisme: de koepel die je denkt te zien, is 'slechts' een schildering. Ook de hele plafondschildering is een trompe-l'oeil, een kunstig geschilderde illusie. Bewonder dit bijzondere werk van Andrea Pozzo en pas op dat je je nek niet verrekt!

Sant'Ignazio: Via della Caravita 8a

Foto: Japser1990, CC BY 2.0

Het graf van Rafaël

Het is het best bewaarde monument uit de oudheid in Rome: het Pantheon. Het is op zichzelf al onmisbaar tijdens een bezoek aan Rome, maar zoek als je er toch bent binnen ook even naar het graf van renaissancekunstenaar Rafaël. Wie zijn werk kent, weet dat Rafaëls grafschrift zijn leven prachtig verwoordt: "Toen hij nog leefde vreesde Moeder Natuur door hem overtroffen te worden; toen hij stierf vreesde ze met hem te sterven."

Pantheon: Piazza della Rotonda

Foto: Son of Groucho, CC BY 2.0

Ruïnes in het avondlicht

Om de geschiedenis in te duiken wandel je overdag over het Forum Romanum. Maar voor een onovertroffen uitzicht over de ruïnes, met op de achtergrond het Colosseum, wandel je er bij het vallen van de avond naartoe. Het mooiste uitzicht heb je vanaf de Capitolijnse heuvel, achter het Palazzo Senatorio, te bereiken via de Via Monte Tarpeo of de Via di San Pietro in Carcere.

Piazza del Campidoglio

Foto: Martin Fisch, CC BY-SA 2.0