In de Griekse hoofdstad Athene is de oude wijk Plaka het perfecte uitgangspunt om de stad te ontdekken. Vanaf de kleurrijke huizen en steegjes rondom de Akropolis bezoek je de meest authentieke stadswijken in de eeuwenoude metropool. Oud en nieuw staan hier gemoedelijk naast elkaar en de indrukwekkende Griekse tempels en oudheden wisselen af met hippe en authentieke wijken.

De idyllische stilte van Anafiotika

Aan de voet van de Akropolis ligt één van de oudste en meest idyllische wijken van Athene. In Anafiotika leunen pittoreske, helder witgekalkte huisjes tegen de heuvel van de Acropolis aan. In de smalle straatjes die door de wijk kronkelen vind je geen souvenirwinkeltjes, maar kleine kerkjes. En een stilte waardoor je bijna niet in de chaotische en levendige hoofdstad lijkt te zijn. Prachtig voor een wandeling!

Foto: Randy Connolly, CC BY 2.0

Snuffelen in Monastiráki

De levendige wijk Monastiráki werd vernoemd naar het klooster dat hier ooit gestaan heeft. Rondom het Monastirákiplein liggen tal van kleine (tweedehands) winkeltjes waar letterlijk van alles verkocht wordt; van leren tassen tot antieke meubels. Bij één van de vele fruitstalletjes koop je een vers tussendoortje en hierna stort je je weer in de drukte van de vlooienmarkt en de antiekkraampjes.

Foto: psyberartist, CC BY 2.0

Arbeiderswijk vol ambachtelijke winkeltjes: Psiri

Deze oude arbeiderswijk is in de afgelopen jaren getransformeerd tot een trendy wijk, die 's avonds echt tot leven komt met live muziek. Overdag ontdek je in Psiri echter authentieke ateliers en kleine ambachtelijke winkeltjes van Griekse kunstenaars. De perfecte plek om handgemaakte tassen of leren sandalen te kopen. Neem een kijkje in een van de vele werkplaatsen of ga lunchen in de gemoedelijke restaurants.

Foto: Sascha Kohlmann, CC BY-SA 2.0

Thissio, in de schaduw van de Akropolis

Thissio ligt praktisch in de schaduw van de Akropolis, waardoor je hier de mooiste foto's van het monument kan maken. Heb je de perfecte foto geschoten, dan struin je verder door het rustige wijkje waar de lokale bevolking elkaar ontmoet voor een praatje of een kopje koffie in een van de vele cafés. Vooral aan te raden voor een zondagse wandeling naar de tempel van Hephaestus.

Foto: Harvey Barrison, CC BY-SA 2.0

Multiculturele winkeltjes en verse vis op de markt

In 19de-eeuwse markthallen is de Varvakios Agora gevestigd, midden in de culinaire wijk Athinas. Hier koop je olijven of gedroogde kruiden en kijk je je ogen uit bij het kleurrijke en levendige schouwspel. Vers gevangen vis wisselt af met Griekse streekproducten. Het fruit en de olijven mag je altijd proeven. Rondom Varvakios Agora vind je tal van multiculturele winkeltjes en kleine restaurants waar je goedkoop en vers kan eten.

Foto: tomislav medak, CC BY 2.0