De Romeinen wisten het al: er groeien goede druiven langs de vruchtbare oevers van de Moesel. Niet zo gek dus dat wijnbouw in Luxemburg meer dan 2000 jaar teruggaat en de huidige wijnboeren trots zijn op hun historische product. Zowel in Luxemburg Stad als langs de Moesel in Luxemburg kun je de beste Luxemburgse wijnen proeven.

Dipso

Als je Luxemburg Stad bezoekt en je bent nieuwsgierig naar de Luxemburgse wijnen, dan is Dipso een ontzettend leuke wijnbar om wijnen te proeven. Op de grote krijtborden aan de muren staan eigenlijk alleen Luxemburgse wijnen en het vriendelijke personeel vindt het helemaal niet erg om je te helpen kiezen. Bestel een plateau met Luxemburgse lekkernijen bij je glas wijn.

4, rue de la loge, Luxembourg, Luxemburg

Foto: Esther de Beer

Vins Fins

Vrij vertaald heet deze wijnbar 'Fijne wijnen' en dat is zeker zo. Het is geen grote zaak, maar wel ontzettend knus. Je bestelt hier de mooiste biologische wijnen en je kunt er de lekkerste kleine gerechtjes bij bestellen, zoals vleeswaren of kaasjes met brood, soepen en pasta's. Het enthousiasme van eigenaar François werkt aanstekelijk en zijn zaak zit op de een of andere manier altijd vol kleurrijke types.

18 Rue Münster, Luxembourg, Luxemburg

Foto: Esther de Beer

Kaempff-Kohler

Luxemburgse wijnen mee naar huis nemen? Waarom niet. In Luxemburg Stad koop je de beste wijnen bij delicatessewinkel Kaempff-Kohler. De winkel bestaat uit twee delen, gescheiden door een passage. Aan de ene kant vind je de kaasjes en de wijnen, aan de andere kant likeuren en zoetigheden. Als je uitgebreid wilt proeven, kun je altijd even op het gezellige terras aan de Place Guillaume II gaan zitten.

18 Place Guillaume II, Luxembourg, Luxemburg

Foto: Jordan Johnson, CC BY 2.0

Caves st. Martin

Luxemburg staat bekend om de fijne Riesling- en Pinot Gris-wijnen, maar ook om Crémant. Die laatste is een mousserende wijn, die op dezelfde manier wordt gemaakt als Champagne. En de beste Crémants proef je bij Caves st. Martin, in Remich aan de Moesel. De kelders bevinden zich in de rotsen, waardoor de temperatuur heel constant is. Dit komt de wijnen ten goede. Ga mee met een rondleiding en proeverij, vooral de Brut is erg lekker.

Route de Stadtbredimus, Remich, Luxemburg

Foto: Matt Lewis, CC BY-SA 2.0

Bernard Massard

Als je de glooiende wijnvelden langs de Moesel ziet van Bernard Massard, heb je meteen zin om wijn te proeven. De wijngaarden zijn maar liefst 1300 hectare groot en dankzij de kalk- en leemgrond rond de rivier worden hier frisse en fruitige witte wijnen geproduceerd. Je kunt zonder afspraak terecht voor een rondleiding en proeverij. Je ziet bijvoorbeeld de gistingsruimte, de rijpingskelders en de productielijn voor het bottelen.

Route du Pont, Grevenmacher, Luxemburg

Foto: Esther de Beer