Binnen Europa is wijnland Portugal een underdog, maar in het land zelf wordt alleen maar wijn van eigen bodem gedronken. En terecht, want Portugal kent een ijzersterke wijntraditie en er valt genoeg lekkers te proeven. Een overzicht van Portugal's bekendste wijnregio's.

'Groene wijn' uit de Minho-regio

Het uiterste noordwesten van Portugal is de bakermat van de Vinho Verde. Vinho Verde betekent 'groene wijn', maar die naam moet je niet al te letterlijk nemen. De wijn is vernoemd naar de groene Minho-regio, waar maar liefst twee keer zo veel regen valt als in Nederland. Op ongeveer anderhalf uur rijden van Porto vind je talloze kleine én grote wijnproducenten waar je dit frisse witte wijntje kan proeven.

Monção

Foto: Stéphanie Versteeg

Alentejo: proeven bij de boer thuis

Wijnranken gedijen uitstekend in de zonovergoten Alentejo. In de zomer kan de temperatuur in deze zuid-Portugese wijnregio oplopen tot 40 graden, en het diverse landschap zorgt voor een smaakvol aanbod. Van oudsher staat de Alentejo bekend om haar soepele rode wijnen, maar de laatste jaren wint ook de witte wijn terrein. Proeven doe je bij de proeflokalen in provinciehoofdstad Évora, of gewoon bij de boer thuis.

Évora

Foto: Stéphanie Versteeg

Porto en de Douro Vallei

Het bekendste exportproduct van Portugal is port. Door tijdens het fermentatieproces extra alcohol toe te voegen, ontstaat een zoete, dieprode wijn. De drank is onlosmakelijk verbonden met de stad Porto en de verderop gelegen Douro Vallei; een spectaculair mooi stukje Portugal, waar de druiven op terrasvormige hellingen worden verbouwd. Proef de port rechtstreeks bij de wijnboeren in de Douro, óf neem een kijkje in de wijnkelders in Porto.

Vila Nova de Gaia, Porto

Foto: Stéphanie Versteeg

Het wijnfestival van Setúbal

Setúbal is een schiereiland ten zuiden van Lissabon, met een eeuwenoude wijntraditie. Typerend voor deze streek is de Moscatel de Setúbal, een volle, zoete dessertwijn met de smaak van citrusvruchten. Volg de wijnroute van Setúbal en bezoek het beroemde wijnhuis van José Maria de Fonseco in Azeitão, of plan je bezoek tijdens het jaarlijkse wijnfestival Festa da Vindimas, dat aan het eind van de zomer plaatsvindt in Palmela.

Azeitão

Foto: Stéphanie Versteeg

Madeira van Madeira

De drank Madeira kent haar oorsprong op het gelijknamige Portugese eiland, en is net als port een versterkte wijn. Madeira wordt na de fermentatie verhit tot 45 graden, en is iets droger van smaak dan port. Leer de wijn en het productieproces kennen door een bezoek te brengen aan een wijngaard. Trotse wijnmakers laten je graag kennismaken met deze karakteristieke drank, en vertellen je graag meer over hun bijzondere wijntraditie.

Madeira

Foto: Stéphanie Versteeg