Cordoba is een geweldige stad. Omdat het zoals veel andere Spaanse steden in Andalusië geen vliegveld heeft, wordt Cordoba nog wel eens over het hoofd gezien. Onterecht, want er zijn uitstekende trein- en autoverbindingen met de rest van Spanje. Dit zijn de allermooiste plekjes van Cordoba.

De Mezquita

Woorden schieten te kort om de pracht van dit gebouw in Cordoba te omschrijven. Gebouwd als moskee ligt er tegenwoordig een kathedraal midden in de zee van zuilen. Hoewel op zichzelf ook prachtig, is het de kerkbouwers niet gelukt de Islamitische architectuur te overschaduwen. Ga vroeg in de ochtend: met de klanken van het orgel wandel je tussen symmetrische bogen en de mooiste voorbeelden van islamitische mozaïekkunst door.

Calle del Cardenal Herrero, 1, 14003 Córdoba, Spanje

Foto: Bert Kaufmann, CC BY-SA 2.0

Alcazar de los Reyes Cristianos

De Alcazar werd ooit gebouwd als kasteel, maar heeft ook jarenlang gefunctioneerd als gevangenis. Hier opgesloten worden kan bijna niet als straf gezien worden. Vanaf de toren van de Alcazar heb je uitzicht over de daken van de stad en over de kasteeltuinen. De vele fonteinen en schaduwrijke hoekjes maken dit zelfs in de hete zomer een fijne wandelplek.

Plaza Campo Santo de los Mártires, s/n, 14004 Córdoba, Spanje

Foto: Tikva Looijen

Tapas aan de rivier

Een glas wijn, de complementaire tapas en een loungebank. Na een hele dag door de stad lopen wordt het niet beter dan dit. Vanaf het terras kan je de zon zien zakken over de rivier waar de Puente Romano de Córdoba, een Romeinse brug, net als honderden jaren geleden nog steeds dienst doet als voetgangersbrug.

Paseo de la Ribera, Cordoba

Foto: Tikva Looijen

La Cuesta del Bailio

Het huis van Bailio is een gebouw dat eens onderdeel was van een Moors kasteel. Het is helaas maar zeer beperkt te bezoeken voor toeristen. Het bloemrijke pleintje voor deze locatie is één van de meest fotogenieke plekjes van Cordoba. Je blik wordt omhoog getrokken naar de statige deur in het witgekalkte huis en de geel geverfde façade. De klokken, van wat ooit een kerkje was, steken scherp af tegen de blauwe lucht.

Cuesta delBailío, 3, 14001 Córdoba, Cordoba

Foto: Tikva Looijen

Medina Azahara

Net buiten de stad liggen de opgravingen van wat eens een islamitische paleisstad was. Wanneer je door de uitgebreide ruïnes loopt, met hier en daar opstaande pilaren en uitzicht op het lager gelegen platteland, komt de plek zonder moeite tot leven. Het is niet moeilijk voor te stellen dat dit bouwwerk kon wedijveren met het nu nog zo beroemde Alhambra in Granada

Ctra. Palma del Río, km 5.5, Córdoba, Spanje

Foto: Jorge Cancela, CC BY 2.0

Plaza de la Corredera

Eén van de grootste pleinen van Cordoba wordt omgeven door woningen. Terwijl de was vrolijk wappert uit de ramen van de bovenste verdiepingen, zijn de begane grond en portieken ingenomen door restaurantjes en winkeltjes. Dit is een fijn plein om het dagelijkse leven van Cordoba aan je voorbij te zien trekken.

Plaza de la Corredera, 1, 14002 Córdoba, Spanje

Foto: Tikva Looijen

De Joodse wijk

De Joodse wijk is één van de fijnste plekken in Cordoba om te ontdekken. De witgekalkte huizen aan de smalle straatjes maken soms opeens plek voor een patio vol bloemen of een spannend doorkijkje. Je kunt hier ook de Synagoge en de Casa de Sefarad bekijken, twee belangrijke historische plekken in de stad.

Calle de los Judíos, 20, 14004 Córdoba, Spanje

Foto: Turol Jones, CC BY 2.0