Een van de dingen die ik het leukst vond aan Kopenhagen, was de eetcultuur. Overal vind je leuke tentjes, van sap- en papbar tot uitgebreide brunchlocaties en New Nordic Cuisine met uitleg van de chef. Als je naar Kopenhagen gaat, kan ik je deze adresjes echt aanraden.

Deense lunchcultuur bij Toldboden

Ik wist dat de Denen graag buiten de deur lunchen met familie en vrienden. Toen ik binnenstapte bij Toldboden, liep ik dan ook tegen een uitgebreid lunchbuffet aan. Het was er gezellig druk met allerlei soorten mensen, van hipsters tot ouderen en gezinnen met jonge kinderen. De locatie vlak bij de Kleine Zeemeermin en aan het water is top. Wil je niet uitgebreid lunchen, probeer dan de fish and chips.

Toldboden: Nordre Toldbod 18, Kopenhagen

Foto: Sandra van Bijsterveld

Torvehallerne

De foodhallen van Kopenhagen heten Torvehallerne. Hier vind je de paradepaardjes van de Deense eetcultuur: veel varkensvlees en vis, maar ook het typisch Deense smørrebrød. Dat zijn rijkelijk belegde boterhammen in allerlei varianten, waarvan je er zeker een paar moet proeven. Buiten de hallen staan picknicktafels, zodat je bij mooi weer lekker in het zonnetje kunt eten. Heel bijzonder vond ik de 'parfummengers' in hun lange, witte jassen.

Torvehallerne: Frederiksborggade 21, Kopenhagen

Foto: Sandra van Bijsterveld

Een menukaart vol havermout bij Grød

Ik houd eigenlijk helemaal niet van (warme) havermoutpap, maar een eettentje met de naam 'Pap' maakte me toch wel heel nieuwsgierig. Gelukkig maar, want hier kunnen ze havermoutpap heel lekker maken. Je kunt het bestellen met allerlei toppings en ik koos voor appel, geroosterde amandelen en karamelsaus. Lekker en gezond met een glaasje natuurtroebel appelsap met duindoorn! En... je hoeft gegarandeerd een paar uur niets meer te eten.

Grød: Jægersborggade 50, Kopenhagen

Foto: Rachel Avelena, CC BY 2.0

Koffie en sapjes bij Joe and the Juice

Heel handig deze keten die echt overal te vinden is, van het vliegveld en het centraal station van Kopenhagen tot pretpark Tivoli en het winkelgebied in het centrum. Zie je het zwart-met-roze logo, dan weet je dat er een ideaal plekje in de buurt is om even pauze te houden met je favoriete sapje, smoothie, shake of koffievariant - en wifi natuurlijk.

Joe and the Juice: Nørrebrogade 18/ Vesterbrogade 57/ Østerbrogade 48 en op nog veel meer plekken in Kopenhagen

Foto: Sandra van Bijsterveld

New Nordic Cuisine bij Höst

Ik werd door een groep Nederlandse expats in Kopenhagen meegenomen naar dit restaurant en had een onvergetelijke avond. Veel Scandinavischer dan dit wordt het niet: de inrichting was eenvoudig en natuurlijk, alles was zo veel mogelijk lokaal geproduceerd en het allerbelangrijkste: het smaakte geweldig. Voor elke gang kregen we uitleg over de ingrediënten en bereidingswijze van het gerecht, wat van een etentje bij Höst echt een beleving maakt.

Höst: Nørre Farimagsgade 41, Kopenhagen

Foto: Sandra van Bijsterveld

Eten in een slachthuis: Meatpacking district

De Denen zijn echte vleeseters en -producenten en deze wijk in Kopenhagen stond vroeger vol met slachthuizen. Nu is de wijk onder de inwoners van Kopenhagen een populaire plek geworden om af te spreken en in een industriële omgeving samen te eten. Bijvoorbeeld bij het Italiaanse restaurant Mother, dat voor Kopenhaagse begrippen vriendelijk geprijsd is. Boodschappen doen en zelf koken kan ook: op zaterdag en zondag staat hier een markt.

Meatpacking District: Flæsketorvet, Kopenhagen

Foto: Sandra van Bijsterveld

Alles met drop

Meer nog dan vlees zijn de Denen dol op drop. Ze stoppen het echt overal in of op: als je een ijsje koopt in Kopenhagen kun je ongetwijfeld kiezen voor dropstrooisel of dropsaus erover, maar ook de supermarkt verkoopt ijs en chocolade met drop erdoor. Voor chique drop probeer je de exclusieve dropspecialiteiten van Lakrids, die onder andere te koop zijn in een stalletje in pretpark Tivoli in Kopenhagen.

Lakrids-stalletje in Tivoli: Vesterbrogade 3, Kopenhagen

Foto: Sandra van Bijsterveld