In Thessaloniki kun je gewoon je neus achterna lopen. Hij wijst je de weg naar enorme openluchtmarkten met tientallen soorten olijven, verse vis en kazen, naar bakkerijtjes met de lekkerste bougatsa en restaurants waar je smaakpapillen echt worden verwend. En omdat Thessaloniki nog niet is ontdekt door de grote massa, zit je je geheid tussen de locals. Reuze gezellig.

Ontbijt met bougatsa of trigono

Begin je bezoek aan Thessaloniki goed en ontbijt met bougatsa, een lokale specialiteit. Het is een broodje van filodeeg gevuld met zoete custard of roomkaas. Je hoeft echt niet te zoeken, want overal in Thessaloniki verkopen bakkerijen deze specialiteit met een sterke kop koffie erbij. Of probeer trigono, een driehoekje gefrituurd deeg met custard erin. Machtig, maar superlekker. Je eet de beste trigonos bij Elenidis.

Dimitriou Gounari 13, Thessaloniki

Foto: Alpha, CC BY-SA 2.0

IJskoffie met uitzicht

Een fijne ijskoffie mag tijdens een bezoek aan Griekenland niet ontbreken en dat is in Thessaloniki niet anders. De beste plek om er één te bestellen is To Palio Hamam. Deze bar is gebouwd in de oude Ottomaanse hamam van de stad en als je met je ijskoffie op het terras zit kijk je uit over de schitterende daken van de Bei Hamam. Ook binnen zie je nog details uit de tijd dat de hamam nog in gebruik was.

Mitropolitou Gennadiou 11, Thessaloniki

Foto: Dmitry Artyukhov, CC BY 2.0

Wandel over de markten

Thessaloniki heeft nog een aantal eeuwenoude openluchtmarkten en die mag je beslist niet missen. De markten Modiano en Kapani dateren uit de 12de eeuw en elke dag wemelt het van de bezoekers die er hun dagelijkse inkopen komen doen. Ook de chefs van de beste restaurants slaan hier de beste producten in. Sla op de markten eten in voor een picknick aan de boulevard, je koopt er namelijk de beste olijven, kazen en vleeswaren. Fijn: je mag altijd even proeven, voordat je je keuze maakt.

Ermou, Thessaloniki

Foto: Esther de Beer

Lunchen bij de Kitchen Bar

Misschien wel het gezelligste restaurant van Thessaloniki, aan de rand van de oude haven met mooi uitzicht over de zee. Binnen heb je zicht op de enorme open keuken, maar de beste plek om neer te ploffen is het terras vanaf waar je goed mensen kunt kijken. Bestel een fles lokale wijn, bijvoorbeeld Malagouzia, en een traditioneel visgerecht van de kaart. Het kan nog lastig kiezen zijn, maar de garnalen saganaki zijn in ieder geval overheerlijk.

Navarchou Votsi, Thessaloniki

Foto: Esther de Beer

Ladadika

In Thessaloniki lijkt iedereen de hele dag door te eten en te drinken, maar vanaf een uur of 5 wordt het pas echt druk op de terrassen. Vaak staat er eerst braaf koffie en gebak op tafel, maar daarna is het tijd voor bier, wijn en cocktails. Een wijk waar het borrelen naadloos overgaat in dineren, is Ladadika. Vroeger was dit de rosse buurt, maar nu is dit een hippe uitgaanswijk vol gezellige cafés en restaurants. Het is er tot in de kleine uurtjes gezellig.

Ladadika, Thessaloniki

Foto: Esther de Beer

Aan de ouzo

Tja, when in Greece... Als de locals aan de mezzes (kleine hapjes) gaan, bestellen zij er zonder nadenken een flesje ouzo bij. Dat past er prima bij. In Thessaloniki struikel je dan ook over de ouzeria's, cafés waar tientallen soorten ouzo op de kaart staan en waar je de lekkerste hapjes bij kunt bestellen. Bij Ouzeri Agora sta je niet aan de bar, maar neem je je drankje en eten mee naar je tafeltje op het terras, veel gezelliger. Houd je niet van de anijssmaak van ouzo, bestel dan een flesje tsipouro.

Aristotelous 8, Thessaloniki

Foto: Esther de Beer

Dineren met historisch uitzicht

De oude stadswallen liggen in het hoger gelegen deel van Thessaloniki en er komen is nog een hele klim. Het is een beter idee om 's avonds een taxi te nemen en te gaan eten bij Sebrico, dat vlakbij de stadswallen ligt. Zo pak je deze must-see mee en kun je vervolgens tussen de locals eten. De jonge chefs zijn razend enthousiast en toveren de lekkerste gerechten op tafel, waarbij zij oude tradities en nieuwe technieken combineren.

Fragkon 2, Thessaloniki

Foto: eskeephoto, CC BY 2.0