Madeira is een Portugees eiland in de Atlantische oceaan zo'n 700 kilometer ten westen van Afrika. Het eiland kent een zeer mild klimaat en is daardoor het gehele jaar een uitstekende bestemming. Ook in de winter! Op het eiland is meer dan genoeg leuks te beleven, zodat je je geen moment hoeft te vervelen.

Funchall

Funchall is de hoofdstad van het eiland Madeira. De mooiste manier om Funchall en de omgeving te verkennen is door in één van de kabelbanen te stappen naar de berg de de Monte. Vanaf hier kun je genieten van een geweldig uitzicht over de stad onder het genot van een drankje, een bezoek brengen aan de kerk Igreja de Nossa Senhora do Monte of de tropische tuin bezichtigen.

Foto: Kirsten Schonewille

Dolfijnen en walvissen spotten

Aangezien Madeira middenin de Atlantische oceaan ligt is het een perfecte bestemming om dolfijnen en walvissen te spotten. Van april tot oktober maak je kans om tot wel 20 soorten te spotten, maar ook tijdens de wintermaanden is de kans groot dat je er een aantal spot. Een tour boek je gemakkelijk bij één van de kantoren langs de boulevard in Funchall.

Foto: Kirsten Schonewille

Natuurlijke zwembaden in Porto Moniz

Eén van de meest bijzondere plekken op Madeira is de regio Porto Moniz gelegen in het noordwesten van het eiland. De regio staat bekend om de natuurlijke zwembaden waar je zelfs in de wintermaanden heerlijk in kunt ronddobberen, mits de stroming dit toelaat. Ook zonder te zwemmen in de natuurlijke zwembaden is Porto Moniz een plaatje. De kust bestaat uit lavarotsen, wat een geweldig uitzicht oplevert.

Foto: Kirsten Schonewille

De grotten van São Vicente

São Vicente is een dorp in het noorden van Madeira en staat voornamelijk bekend om de vulkaangrotten. Je moet er een wandeling van 30 minuten voor over hebben en de grotten zijn enkel te bezoeken met een gids, maar dat is het zeker waard. De grotten zijn ontstaan toen de vulkanen het eiland Madeira vormden. In het ernaast gelegen museum kun je hier alles over lezen en zien.

Foto: Kirsten Schonewille

Palheiros in Santana

In het noordoosten van Madeira vind je het dorp Santana dat bekend is vanwege de Palheiros, huisjes die zijn gebouwd in de vorm van een driehoek met daken van stro. Op dit moment zijn de Palheiros - waarvan enkele nog worden bewoond - een toeristische attractie, maar vroeger werden ze echt allemaal bewoond door Portugese boeren. Wanneer je het dorp binnen komt rijden kun je de huisjes niet missen.

Foto: Kirsten Schonewille

Geweldige uitzichten

Madeira is een klein vulkanisch eiland met een oppervlakte van 720 m2.. Het hele eiland is daarom uitstekend te bezichtigen in een dag of twee. Vanaf alle kanten van het eiland kun je genieten van prachtige uitzichten over de Atlantische oceaan. Parkeer je huurauto of scooter aan de kant van de weg en geniet.

Foto: Kirsten Schonewille

Poncha drinken

Na het bezoeken van alle geweldige plekken op Madeira is er niets lekkerder dan neerploffen op één van de vele terrassen of kroegen onder het genot van een fris drankje. Waar ze in Porto gek zijn op porto en in Ierland op whisky, drinkt men op Madeira poncha. Een alcoholisch drankje gemaakt van Aguardente (witte rum), honing, suiker, citroen en sinaasappel.

Foto: Kirsten Schonewille