Van oudsher is de Antwerpse wijk Borgerhout een echte volskbuurt, tot er een jaar of dertig geleden een heleboel immigranten kwamen. Dat ging niet zonder slag of stoot en jarenlang was het niet zo'n goede buurt, maar inmiddels is Borgerhout een kleurrijke multiculturele wijk waar je in een paar uur van Afrika naar het Midden-Oosten en weer naar het echte Antwerpen kunt reizen.

Baobabs in Antwerpen

Net achter het centraal station vind je, tussen de kantoorpanden en hippe koffietentjes een paar baobabs. Nee, niet the real deal uit Afrika, maar een kunstwerk van Dirk Lenaerts van het kunstenaarscollectief Le Mumi. Ze vormen een pergola voor de blauwe regenbloemen die rondom zijn geplant: een prachtig gezicht in de lente.

Kivietplei, Antwerpen, België

Foto: Esther de Beer

Batik stoffen shoppen

De Lange Kivietstraat en Van Immerseelstraat zijn een hoekje Afrika in Antwerpen met leuke Afrikaanse eetcafés, maar vooral: stoffenwinkels. Op het hoekje van de twee straten vind je de bijvoorbeeld de winkel Sonna, waar de exotisch gekleurde balen stof hoog opgestapeld liggen over maar liefst twee verdiepingen. Het lijkt wel een snoepwinkel. In de Lange Kivietstraat vind je nog meer winkels met batik stoffen.

Lange Kivietstraat, Antwerpen, België

Foto: Esther de Beer

Street Art

In Antwerpen vind je niet zo veel grensverleggende street art, zoals bijvoorbeeld in Gent en Brussel. Maar met een beetje zoeken kom je wel wat bijzondere kunstwerkjes tegen, zoals aan de Borgerhoutsestraat. Hier vind je een heel pleintje dat helemaal is versierd met bijzondere street art. Let in deze straat vooral op de lantaarnpalen, dan ontdek je een mooie 'throw-up' van acteur Rutger Hauer.

Borgerhoutsestraat, Antwerpen, België

Foto: Esther de Beer

Moorkensplein: kloppend hart

Het Moorkensplein is het kloppend hart van Borgerhout, omzoomd door leuke cafés. De locals komen hier graag samen en in de zomer zitten de terrasjes er dan ook overvol. In het midden van dit plein vind je het statige Districtshuis. Het is gebouwd aan het einde van de 19de eeuw in de typische Vlaamse renaissance stijl.

Moorkensplein, Antwerpen, België

Foto: Esther de Beer

Café Mombassa: ontmoet de locals

Er is geen beter voorbeeld van het multiculti Borgerhout als Café Mombassa, want de eigenaren vernoemden hun café naar de Afrikaanse stad waar zij hun kinderen adopteerden. In Café Mombassa is het de hele dag door gezellig. Het is zo'n typische Vlaamse kroeg waar mensen van 's ochtend vroeg tot 's avonds laat achter een pintje zitten.

Moorkensplein 37, Antwerpen, België

Foto: Eric Titcombe, CC BY 2.0

Botterhammen op zijn Antwerps: Mokkakapot

Loop je bij Mokkakapot binnen, dan heb je meteen geleerd hoe je iets in het plaatselijk dialect zegt. Mokkakapot is namelijk Antwerps voor 'Ik maak je kapot'. Hoewel deze naam niet veel goeds beloofd, is het eetcafé een geweldige plek om te lunchen. De boterhammen met grappige namen zijn lekker en aan de muren vind je kunst van lokale artiesten en designers.

Sergeyselsstraat 2, Antwerpen, België

_Foto: stu_spivack, CC BY-SA 2.0_

Bistro Miro

Bistro Miro is op zichzelf al genoeg reden om een trip richting Borgerhout op je lijstje te zetten tijdens een stedentrip Antwerpen. Het prachtige interieur met vintage lampen en de houten vloerplanken, die ooit de handelsbeurs van Antwerpen sierden, zijn bijzonder sfeervol. Op de kaart staan eerlijke Vlaamse gerechten die tot in de puntjes worden klaargemaakt.

Moorkensplein 28, Antwerpen, België

Foto: Visualhunt, CC0 1.0