Een nieuwe stad verkennen doe je bij voorkeur niet op een lege maag. Lekker ontbijten is dan ook een must! In Gent, bijvoorbeeld, want daar vind je tal van gezellige eethuisjes met elk een eigen ochtendspecialiteit. Bij deze 7 zit je alvast goed.

Koffie en design bij Clouds in my Coffee

Clouds in my Coffee is een café en B&B waar je terecht kan voor een uitgebreid ontbijt, een biologische lunch, lekkere taart en een aperitief. De eigenaresse runt ook een interieurwinkel, I Object, waarvan er enkele spulletjes in de koffiebar uitgestald staan. Zie je iets dat bij jou thuis niet zou misstaan, dan kan je het ook meteen aankomen. Ook leuk: het rek vol magazines en de huisgemaakte koekjes.

Dendermondsesteenweg 104, Gent

Foto: Visualhunt, CC0 1.0

Brood uit de houtoven bij De Superette

De Superette is het geesteskind van, onder andere, Vlaamse topkok Kobe Desramaults. In deze bakkerij-brasserie wordt het zuurdesembrood vers gebakken in een traditionele broodoven. Je kan het mee naar huis nemen of ervan genieten tijdens een heerlijk ontbijt. Laat je verassen en kies voor de Baker's Choice, vier verschillende koeken uit de bakkerij. De Superette heeft ook een uitgebreide koffiekaart en wie grote honger heeft, kan altijd een zacht gekookt eitje bijbestellen.

Guldenspoorstraat 29, Gent

Foto: N i c o l a, CC BY 2.0

Ontbijt met Cava en taart bij Le Jardin Bohémien

Le Jardin Bohémien werd ook al genoemd in het lijstje 'Leuke Koffiebars in Gent' (link), maar verdient zeker ook een plekje als ontbijtzaak. Je kan hier namelijk uit verschillende ontbijtformules kiezen - met cava, op z'n Frans of de versie van het huis - en genieten van biobrood, huisgemaakte taart (op vakantie eet je taart bij je ontbijt, toch?) en vers geperst fruitsap.

Burgstraat 19, Gent

Foto: cyclonebill, CC BY-SA 2.0

Stel je eigen ontbijt samen bij Pain Perdu

Bij Pain Perdu kan je zelf je ontbijt samenstellen of voor een van de ontbijtformules kiezen. Of je kan eens lekker gek doen en een ontbijtformule combineren met zelfgekozen extra's. De bediening is netjes en vriendelijk en het interieur straalt warmte uit dankzij de verschillende houten elementen. En vroege vogels kunnen hier al vanaf 8 uur 's ochtends wat lekkers bestellen.

Walpoortstraat 9, Gent

Foto: Visualhunt, CC0 1.0

Ontbijten in de zon bij True Beans

De naam doet anders vermoeden, maar True Beans is meer dan enkel een koffiebar. Je kan er ook terecht voor een ruime ontbijtkeuze, een gezonde lunch en - op zondag - afternoon tea. Het is aangenaam vertoeven in de lichte, ruime zaak. Ook in de zomer, want naast een terras heeft True Beans ook een gevelbreed raam dat in de zomer helemaal open geschoven wordt.

Jan Breydelstraat 18, Gent

Foto: Visualhunt, CC0 1.0

Ontbijt in een klassiek decor bij Alice

Alice bezoek je in een fantastisch herenhuis met hoge plafonds en een stijlvolle inrichting. Je waant je zo in een voorbije eeuw. Je hebt er de keuze uit verschillende ontbijtformules, van zoet tot hartig en van groot tot klein, maar kunt ook à la carte bestellen Dit eethuis serveert ook typisch Vlaamse gerechten en taart met koffie, maar het ontbijt steelt absoluut de show.

Onderbergen 6, Gent

Foto: Visualhunt, CC0 1.0

Ruime keuze aan huisgemaakte ontbijtproducten bij Gust

Bij Gust is alles wat op je bord verschijnt huisgemaakt en dat betekent niet dat de selectie beperkt is. Van American pancakes tot Engelse scones en een Vlaamse broodmand, los besteld of als deel van een ontbijtformule; het is allemaal mogelijk. Je eet aan leuke houten tafels of knus in een van de vintage zetels. Ben je gehaast, dan kan je je ontbijt ook gewoon meenemen.

Annonciadenstraat 4, Gent

Foto: Kiran Foster, CC BY 2.0