Wanneer je naar het Spaanse Sevilla gaat, wil je natuurlijk tapas eten op een terras. Slenteren door de mooie parken en in het zonnetje kijken naar de vele bruidjes die dagelijks poseren voor de kleurrijke trappen op het Plaza de España. Je verwacht in ieder geval geen regen. Mocht dit je toch overkomen, dan zijn dit de plekken die ervoor zorgen dat je stedentrip in Sevilla alsnog geslaagd is.

De Kathedraal en Giralda

De Moorse minaret uit de 12e eeuw is de blikvanger van de stad. Aan het uitzicht heb je tijdens de regen niet veel, maar in de naastgelegen kathedraal kan je uren rondwandelen. Er zijn 80 verschillende kapellen vol met beelden, houtsnijwerk en prachtige schilderijen. Neem een boekje of reisgids mee met uitleg. Sommige interessante bezienswaardigheden, zoals het praalgraf van Christopher Columbus kun je niet missen, maar andere zitten meer verstopt.

Av. de la Constitución, s/n, 41004 Sevilla

Foto: Tikva Looijen

Het Real Alcazar

De bekendste bezienswaardigheid van Sevilla is het Moorse paleis Real Alcazar de Sevilla. De meeste kamers zijn niet ingericht, waardoor alle aandacht gaat naar de basiselementen. Houten plafonds met geometrische motieven. Golvende deuropeningen voorzien van een honingraatmotief en veel, heel veel gekleurde tegels zoals je die ook in Marokko tegenkomt. Door een klein deel van de beroemde 60.000 km2 grote tuinen loopt een overdekt wandelpad, zodat je ook bij regen een kleine indruk kunt krijgen van deze fraaie tuin.

Patio de Banderas, s/n, 41004 Sevilla

Foto: Tikva Looijen

Archivo de Indias

Het Archivo de Indias is een archief met een kleinschalig en gratis museum. Hier worden documenten bewaard uit de tijd van de ontdekking van Amerika en de eerste periode van de kolonisatie. Heb je interesse in geschiedenis, dan zal je zeker enthousiast worden van documenten die ondertekend zijn door o.a. Columbus, Magalhães en Cortes. Voor wie de papieren niet zo aansprekend zijn, is het in ieder geval een korte stop waard vanwege het gebouw zelf, met lange marmeren gangen en wanden vol antieke kasten.

Av. de la Constitución, s/n, 41004 Sevilla

Foto: Elliott Brown, CC BY 2.0

Museo de Bellas Artes

Het belangrijkste kunstmuseum van Sevilla is gevestigd in een voormalig klooster. De hoge muren en rijk gedecoreerde plafonds zijn een geweldige omgeving om de kunst in tentoon te stellen. De schilderwerken van de Spaanse kunstenaars hebben vaak een religieuze inslag of laten zien hoe de rijke burgers het geld uit de nieuwe wereld in Sevilla besteedden.

Pl. del Museo, 9, 41001 Sevilla

Foto: Tikva Looijen

Basilica de la Macarena

Deze kerk, die buiten het gebied met de gebruikelijke trekpleisters ligt, is waar je de belangrijkste Mariabeelden van de stad kunt vinden en hun praalwagens. Elk jaar tijdens Semana Santa (de week voor Pasen) worden de beelden aangekleed in luxe zijden stoffen en daarna in processie door de stad gedragen. Ook hier is het weer de moeite om een goede reisgids te hebben die je vertelt wat je allemaal ziet in de basiliek.

Calle Bécquer, 1-3, 41002 Sevilla

Foto: Pinkitt, CC BY 2.0

Het Archeologisch Museum

Het Archeologisch Museum in Sevilla zit in een statig gebouw dat speciaal voor de Wereldtentoonstelling van 1929 is gebouwd. Er zijn vele zalen, de één interessanter dan de ander. Veel vondsten komen uit Italica, de oude Romeinse stad die enkele kilometers buiten Sevilla ligt. Het was een rijke stad en de geboorteplaats van keizers Trajanus en Hadrianus (van Hadrian's Wall in Groot-Brittannië). Het is verbazingwekkend hoeveel standbeelden er na duizenden jaren nog steeds bewaard zijn gebleven. Een andere bijzonderheid in dit museum is de goudschat, bestaande uit onder andere armbanden en een ketting die vermoedelijk uit de 6e of 8e eeuw voor Christus stamt. Deze schat is vlak buiten Sevilla gevonden.

Plaza de América, s/n, 41013 Sevilla, Spanje

Foto: Tikva Looijen

Museo de Artes Y Costumbrus Populares

Aan hetzelfde plein ligt het Museo de Artes Y Costumbrus Populares, een andere logische stop tijdens een regenachtige dag in Sevilla. Net als het Archeologisch Museum is dit ook gratis voor Europeanen. Het is een museum met huishoudelijke voorwerpen en kledingstukken zoals ze nog niet zo lang geleden in deze regio van Spanje werden gebruikt.

Plaza de América, 3, 41013 Sevilla, Spanje

Foto: Elliott Brown, CC BY-SA 2.0