Als je tijdens je citytrip Edinburgh voor het eerst de Royal Mile op wandelt, zal er een 'ooh' aan je lippen ontsnappen. De bekendste straat van Edinburgh, door de locals ook wel High Street genoemd, is een plaatje. Met het kasteel aan het uiteinde ervan en geflankeerd door tientallen gezellige pubs en restaurants. En gelukkig zijn er genoeg bezienswaardigheden om je een dag of twee zoet te houden op de Royal Mile.

Edinburgh Castle

Je ziet Schotlands meest beroemde kasteel al van verre liggen. Edinburgh Castle ligt aan het uiteinde van de Royal Mile en is één van de meest populaire trekpleisters van de stad. En terecht, als je het mij vraagt. Het kasteel is een samenraapsel van bouwsels en stijlen uit de 12de en 16de eeuw en tijdens een rondleiding krijg je een goed beeld van het kasteel. Je hebt er ook een mooi uitzicht over de stad.

Castlehill, Edinburgh

Foto: Esther de Beer

Whisky Experience

Ik zal eerlijk zijn: ik lust echt geen whisky. Maar toen ik in Edinburgh was, vond ik toch dat ik het lokale vocht eens moest proberen. En waar kan het beter dan in de Whisky Experience? Hier leer je alles over het destilleerproces van whisky en de verschillen tussen whisky's uit allerlei Schotse regio's. En natuurlijk ontbreekt een proeverij niet. Conclusie: ik lust nog steeds geen whisky, maar ik vond het wel een erg leuke ervaring.

354 Castlehill, Edinburgh

Foto: Visualhunt

Camera Obscura

De Camera Obscura is geen Schotse uitvinding en heeft ook niets met Edinburgh te maken. Deze attractie is speciaal voor toeristen gemaakt en zij maken er dankbaar gebruik van. Ik liep er ook even naar binnen en dankzij de camera obscura je zie mooie beelden van Edinburgh levensgroot geprojecteerd. De gids vertelt je wat grappige feiten over de Schotse geschiedenis en zo werd een tourist trap toch ineens de moeite waard.

549 Castlehill, Edinburgh

Foto: Karoly Lorentey, CC BY 2.0

Mary King's Close

Achter de toeristische façade van Mary King's Close schuilt een bijzonder historisch verhaal. In het middeleeuwse Edinburgh woonden mensen in smalle straatjes (closes) en toen de pest uitbrak in de stad greep deze zo snel om zich heen, dat de Engelsen besloten alle closes met de grond gelijk te maken. Met de - vaak nog levende - inwoners erin! Niet zo gek dat de locals geloven dat de geesten van de inwoners er nog steeds ronddwalen. Ga zeker mee met een rondleiding.

2 High Street, Edinburgh

Foto: Christopher Thompson, CC BY-SA 2.0

Writer's Museum

Wist je dat Edinburgh bij UNESCO is aangemerkt als literaire hoofdstad? Niet zo gek, want één van de beroemdste schrijvers uit de Britse geschiedenis is een local: Robert Burns. Maar er zijn nog zo veel meer bekende Schotse schrijvers. Daarom is een bezoekje aan het Writer's Museum zeker leuk. Het museum is een ode aan de bekende schrijvers van Schotland en laat hun manuscripten, eerste edities en massa's portretten zien.

Lady Stair's Close, Lawnmarket, Edinburgh

Foto: Edinburgh City of Print, CC BY 2.0

Palace of Holyroodhouse

Aan de ene kant van de Royal Mile in Edinburgh staat Edinburgh Castle en aan het andere uiteinde vind je Palace of Holyroodhouse: het paleis van de Engelse koninklijke familie in Schotland. Het was in de 16de eeuw de thuisbasis van Mary, Queen of Scots. Zij woonde er, trouwde er en beleefde er vele van de tragedies in haar leven. Vandaag de dag maken de Engelse royals graag gebruik van het paleis tijdens staatsbezoeken aan Schotland.

Canongate, Edinburgh

Foto: János Korom Dr., CC BY-SA 2.0

St Giles' Cathedral

De imposante Sint Giles-kathedraal staat al eeuwen op de Royal Mile, volgens geschriften zelfs al sinds de 9de eeuw. Maar het gebouw zoals het er nu staat, werd vanaf de 12de eeuw gebouwd. De kerk begon katholiek, maar werd aan het einde van de 16de eeuw protestant, bijzonder in het voornamelijk katholieke Edinburgh. In de kerk kun je genieten van mooie glas-in-lood ramen en de Thistle-kapel is echt een plaatje.

High Street, Edinburgh

_Foto: dun_deagh, CC BY-SA 2.0_