Maak een ontdekkingsreis onder de grond, op zoek naar de geschiedenis van Moskou. Ontdek de Russische hoofdstad via haar enorme metrostations. Volgens velen de allermooiste ter wereld. Oordeel zelf!

DAG 1

Russische geschiedenis onder de grond

Voor dit ondergrondse weekend Moskou kun je het beste bij het dichtstbijzijnde metrostation een meerrittenkaart kopen. Dan hoef je niet telkens in de lange rij voor een kaartjesloket te gaan staan: de metro van Moskou is -na die van Tokio- de drukste ter wereld.

Tachtig helden van de Revolutie

Maar dat is niet waar de Moskouse metro om bekend staat. Dat zie je zodra je onder de grond duikt op station Plosjtsjad Revolyoetsi (donkerblauwe lijn). Als je van het ene eind naar het andere loopt, kom je langs meer dan tachtig bronzen standbeelden die samen de geschiedenis van het Russische socialisme vertellen. De soldaten die ten strijde trekken tegen de Tsaren gaan langzaam over in de minder militante 'helden van het volk', zoals de ingenieur, de student of de voetballer.

Ben je boven, dan ben je vlakbij het Kremlin, waar je weer een andere kant van de geschiedenis kunt bekijken. Even koffie? Daarvoor ga je naar het Manegeplein, waar in de jaren negentig een ondergronds winkelcentrum is gebouwd. Vlakbij ligt het Rode Plein, ooit in vroeger tijden het marktplein van de stad, waar je ook de Verlosserspoort vindt en het spectaculaire bakstenen Historisch Museum.

daebb4064c2dc6f49221ba89357eda9d.jpgMetrostation Mayakovskaya. Bron: EDAM

Dostojevski onder de grond

Doordrenkt van de geschiedenis van deze stad, ga je verder naar station Dostojevskaja (lichtgroene lijn). Hier wordt de beroemde Russische schrijver geëerd met moderne mozaïeken van de meest treffende scènes uit zijn werk.

Tijd voor de lunch? Ga dan de Russische traditionele keuken proeven bij restaurant Suvoroff. Je kunt hier ook kennismaken met het Russische biljarten! Daarna duik je weer onder de grond en neemt de metro naar Majakovskaja (groene lijn). Dit station met zijn prachtige art deco-stijl kreeg in 1938 op de Wereldtentoonstelling in New York de grote prijs voor zijn avant-gardistische architectuur. Uit alle hoeken van de Sovjet-Unie waren kostbare materialen gehaald voor de decoratie in dit station. In verlichte nisjes onder de bogen kun je mozaïeken bekijken van de schilder Aleksandr Deineka. Ze hebben allemaal hetzelfde thema: vierentwintig uur uit het leven van de Sovjet-Unie.

Als je het metrostation uitkomt, loop je door tot aan het Boelgakov-museum en neem je een kijkje in het leven van de schrijver van De Meester en Margarita. Het museum is gevestigd in het appartement waar de schrijver zijn laatste jaren doorbracht. Als je geluk hebt, kun je hier een concert of lezing over zijn werk bijwonen.

Even toe aan een pauze? Trakteer jezelf op een drankje bij Bavarius, dat heel populair is onder de Moskovieten. Op zomermiddagen is het vaak druk aan de tafeltjes op de schaduwrijke binnenplaats. Even ontspannen, voor je klaar bent voor het hoogtepunt van je dag: een concert in de grote hal van het Tsjaikovski-Conservatorium. Genieten...

DAG 2

Kroonluchters voor de metro

Tijd voor een toertje langs de ongelooflijke stations aan de cirkellijn (roodbruine lijn). Komsomolskaja is het meest luxueuze station van de hele stad, met zijn overdaad aan marmer, beeldhouwwerk en verguldsel. Het lijkt wel een balzaal, met die lange rijen zuilen en enorme kroonluchters. Let ook op de negen mozaïeken, die elk wel twaalf vierkante meter beslaan. De bombastische stijl doet nu misschien een beetje komisch aan, maar ze geven een indrukwekkend overzicht van de grote militaire overwinningen van Rusland.

Het thema oorlog zie je ook twee stations verderop bij Taganskaja, maar dan minder dramatisch en groots. In het witte marmer van de gangen zijn medaillons aangebracht waarin op een ondergrond van blauwe tegels fijn keramieken 'kantwerk' is aangebracht met verwijzingen naar de oorlogen.

Nu je hier toch in de buurt bent: je kunt prima lunchen bij Budvar, een gezellig Tsjechisch restaurant.

metro moscou 2.jpgMetrostation Kievskaja. Bron: EDAM

Geschiedenis in mozaïeken

Nieuwe krachten opgedaan? Neem dan weer de cirkellijn en ga naar station Kievskaja. Hier staat alles in het teken van de eeuwenoude relatie tussen Rusland en de Oekraïne. Je vindt er pilaren met mozaïeken die het Oekraïne uit de Sovjet-tijd bezingen en schilderingen in de heroïsche, realistische stijl van het socialisme.

Wie van hedendaagse kunst houdt, kan doorlopen naar het MMOMA (Moscow Museum of modern art), dat hier vlakbij ligt. Maar blijf je liever onder de grond, rijd dan verder naar station Bieloroeskaja (Wit-Rusland). Op de vloeren zie je typisch Wit-Russische motieven en de plafonds zijn versierd met mozaïektableaus. Dit was het eerste station waar de techniek van het Florentijnse mozaïek werd toegepast, met zijn natuurlijk gekleurde steentjes.

Je rondtocht eindigt op station Novoslo-bodskaja, dat beroemd is vanwege zijn glas-in-loodramen. Veel daarvan zijn gemaakt door kunstenaars uit Letland, maar het laatste mozaïek aan het eind van het perron is van de hand van de schilder Pavel Korin.

En zo is je ondergrondse rondje Moskou compleet. Maar natuurlijk kun je niet vertrekken voor je nog even naar het overdadige marmer van Bolsjoj-theater hebt gekeken, of in stijl hebt gegeten bij Café Poesjkin temidden van het witte Russische marmer.

Ben je geboeid door Russische cultuur? Klik hier voor onze gids over een weekend vol muziek en dans in Moskou.

Paleizen voor de arbeiders

Als sinds de metro hier in 1930 voor het eerst ging rijden en tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw, werden de metrostations beschouwd als paleizen voor de arbeiders van de Sovjet-Unie. Overal in de stations uit deze periode hangt dat idee: 'een grootste staat verdient grootse architectuur'. In sommige stations was het helemaal niet de bedoeling om zoveel kostbaar marmer te gebruiken, maar het land kon in zo'n korte tijd niet genoeg aardewerken tegels produceren om de muren te bedekken!

Moskou door de ogen van Cédric Klapisch

De Franse filmmaker Cédric Klapisch laat in de film Les Poupées Russes zien hoe de beginnende schrijver Xavier 'de volmaakte straat' in Moskou ontdekt. Een mooie manier om je voor te bereiden op een weekend Moskou vol bouwkunst!

Moskou in het kort

Beste tijd om te gaan

Van mei tot september is het weer hier het lekkerst.

Vervoer

Metro: elke dag van 06:00-01:00 uur.

Bus, trolleybus, tram: kaartjes zijn te koop bij de halte of bij de conducteur.

Taxi: reken op minstens tien euro voor een rit in de stad. De tarieven variëren afhankelijk van de afstand en zelfs van het type auto.

Slapen

Het handigst is om een hotel in het centrum van Moskou te zoeken, liefst in de buurt van het Kremlin en het Rode Plein.

Eten en drinken

Suvoroff:Soevorovskaia plein 2

Bavarius: Glynky oel 2

Budvar: Kotelnisjeskaja-oever 33

Café Poesjkin:Tverskoy bul 26A

Let op: voor Rusland heb je een visum nodig en het kan wel een paar weken duren voor je dat hebt. Je hebt o.a. een Ruslandverklaring van je ziektekostenverzekering nodig en uitnodiging vanuit Rusland zelf, maar die laatste kan het visumbureau voor je regelen.

"Een raadsel, omgeven door mysterie, opgeborgen in een puzzel."

Zo omschreef Winston Churchill de Sovjet-Unie in 1939, na de Duits-Russische invasie in Polen. Het politieke toneel is veranderd, maar zijn gezegde blijft actueel.

Top 3 culturele evenementen

Januari: Festival van de gewijde muziek, in de orthodoxe kerstperiode.

Maart: Golden Mask Festival, theaterfestival.

Juni: Usadba Jazz, muziek binnen en buiten.