Deze schitterende stad is perfect voor chocoladeliefhebbers.

Nadat je door de vele straten van de Duitse hoofdstad hebt gestruind, je de standaardselfie voor de Berlijnse Muur hebt gemaakt en je een bezoek hebt gebracht aan Checkpoint Charlie, ben je ongetwijfeld toe aan iets lekkers. Daarvoor ben je op de juiste plek! Chocola is een van de favoriete traktaties van de Duitsers. Dit zijn de chocoladehotspots van Berlijn!

10 chocoladecheckpoints in Berlijn

1. Ontdek het Rausch Schokoladenhaus

Welkom in de chocoladehemel! Rausch heeft een duidelijke passie voor chocolade, met een restaurant, een café en een winkel die allemaal gericht zijn op... chocola. Het familiebedrijf werd opgericht in 1918 en het grote Schokoladenhaus aan de Gendarmenmarkt in het district Mitte werd in 1999 geopend. Proef hier de heerlijke bosbessentaart met een warme en romige chocolademelk.

Rausch Schokoladenhaus Charlottenstraße 60, 10117 Berlijn

2. Winterfeldt Schokoladen

In het hart van het knusse district Schöneberg is er een plek die je absoluut moet bezoeken: Winterfeldt Schokoladen. In 2009 vestigde dit chocoladeparadijs zich in een oude, monumentale apotheek. De historische setting vormt een perfect contrast met de moderne stad. Bij Winterfeldt lijkt de tijd stil te staan en kun je genieten van een heerlijke koffie met ambachtelijke pralines.

Winterfeldt-Schokoladen Goltzstraße 23, 10781 Berlijn

3. Smul van bijzondere chocolaatjes bij Bunte Schokowelt

De chocoladeblokken van Ritter Sport zijn enorm populair in Duitsland. Het is dus geen verrassing dat het merk de enorme flagship store Bunte Schokowelt heeft geopend in de hoofdstad. In deze winkel vind je smaken die je nog nooit eerder hebt geproefd, smaken die voor een beperkte periode beschikbaar zijn en reuzechocoladeblokken. Welke smaak zou jij kiezen: cashewnoot & rozijn, aardbeien & yoghurt of honing, zout & amandel?

Ritter Sport Bunte Schokowelt
Französische Straße 24, 10117 Berlijn

4. Proef echte Belyziumchocolade

Deze kleine Duits-Californische chocoladeproducent richt zich op de promotie van authentieke chocolade. Het jonge bedrijf maakt zich sterk voor biologische productie en fair trade. De eigenaren hebben daarom een stuk land in Californië gekocht van ongeveer 60 hectare om hun eigen cacaobomen te verbouwen. Het resultaat is een tongstrelende chocola die je absoluut moet proeven!

Belyzium Artisan Chocolate
Lottumstraße 15, 10119 Berlijn

5. Bewonder de chocoladecreaties van Olivia

De chocoladebiscuits die worden verkocht in dit knusse café zijn niet alleen lekker, maar ook mooi. Het is soms moeilijk om een hapje te nemen van de koekjes die met de hand zijn versierd. Veelkleurige vogels, vlinders en bloemen... de creativiteit van deze kleine chocolatier, gesitueerd op deze mooie plek, kent geen grenzen. Vergeet niet een paar foto's te maken van je aankopen. Je wilt de creaties ongetwijfeld op Instagram laten zien!

Olivia Schokoladen & Tartes
Wühlischstraße 30, 10245 Berlijn

Foto : Shutterstock

6. Leer pralines maken bij Confiserie Mélanie

Deze confiseur maakt al meer dan zeventig jaar een scala aan lekkernijen. Boek tijdens je vakantie in Berlijn een cursus pralines of chocolade maken bij Confiserie Mélanie. Tijdens de cursus leer je de geheimen van de pralines kennen. Je vrienden en familie zullen blij zijn als ze jouw creaties mogen proeven.

Confiserie Mélanie
Grolmanstraße 20, 10623 Berlijn

7. Verwen jezelf met de creaties van Christian Jossien

In Berlijn is iedereen dol op alles wat Frans is. Het was daarom niet meer dan logisch dat de meester-patissier Christian Jossien verhuisde naar de Duitse hoofdstad. Glaçon de Christian is een waar chocoladeparadijs. Zorg dat je sowieso de beroemde 'glaçons' proeft die verantwoordelijk zijn voor de naam van deze chocoladehotspot. De ingrediënten van deze unieke chocolade? Hazelnootpasta, chocoladepasta, cacaoboter, melkchocolade, witte chocolade, amandelen, vanille en glazuursuiker. Dromen komen hier tot leven!

Glaçon de Christian UG
Jean-Jaures-Straße 21, 13469 Berlijn

8. Laad jezelf op bij Chocolaterie Sünde

Voor degenen die geen Duits spreken vergt de naam van deze winkel misschien wat uitleg. Het Duitse woord 'Sünde' betekent 'zonde' in het Nederlands, een perfecte naam voor een plek die duivels lekkere chocolade verkoopt! Deze chocoladeboetiek heeft een retro inrichting met comfortabele leunstoelen, religieuze prenten en een vintage bakoven en je kunt hier genieten van pralines, chocoladetaartjes en heerlijke warme chocolademelk. Voel je niet bezwaard om een praatje met de eigenaar aan te knopen als je meer te weten wilt komen over de geheimen van chocola.

Chocolaterie Sünde
Oranienstraße 194, 10999 Berlijn

9. Smul van een stuk chocolade en een aardbeiengebakje bij Chocolaterie Catherine

Duitsers zijn gek op taart en hoe groter het stuk, hoe beter! Chocolaterie Catherine weet hoe ze deze voorliefde uit moet dragen als een van haar sterkste punten. Een stuk taart kan hier gemakkelijk je avondmaaltijd vervangen. Iedereen kan hier een beetje geluk vinden. De chocoladetaart, de aardbeientaart en de chocolademousse zijn drie grote aanraders.

Chocolaterie Catherine
Grünstraße 17, 12555 Berlijn

10. Proef pure chocolade bij Hamann

Bij Hamann Bittere Schokoladen hebben ze pure chocolade tot in de puntjes geperfectioneerd. Deze chocoladewinkel is opgericht in de jaren 20 en heeft de oude charme vast weten te houden dankzij de historische inrichting, de traditionele verpakkingsmaterialen en het vakmanschap. Dit is de perfecte plek om een mooie doos gemengde chocolaatjes te kopen. Of koop je gewoon één praline voor onderweg?

Schokoladenfabrik Hamann
Brandenburgische Str. 17, 10707 Berlijn


Een opmerkelijke anekdote: het verhaal van de snoepbombardementen

In 1948 had Berlijn te lijden onder de blokkade die was opgeworpen door de Sovjet Unie. 462 dagen lang vlogen strijdmachten vanuit het westen over de beroemde Berlijnse Luchtbrug om het gebied dat was afgescheiden van de rest van de stad van voedingsmiddelen te voorzien. De Amerikaanse piloot Gail Halvorsen die verantwoordelijk was voor de voedselvoorziening kwam toen hij in dit gebied aan het filmen was in contact met een aantal eenzame en hongerige kinderen. Hij beloofde hen dat hij ze de volgende dag zou 'bombarderen' met... chocolade. Hij hield belofte en zijn actie zal nooit worden vergeten in Berlijn!

Kalter Hund: een smaakvolle Duitse traktatie

'Koude hond-cake', in Nederland ook wel bekend als arretjescake, wordt gemaakt van biscuits en chocolade. Het is absoluut de moeite waard om deze lekkernij uit de Duitse keuken te proberen.

5 chocoladegebeurtenissen die een stempel hebben gedrukt op Berlijn

1863: Heinrich Fassbender richt de eerste chocoladewinkel in Berlijn op

1890: De chocolaterie Rausch opent zijn deuren en verwerft bekendheid als 'het grootste chocoladehuis ter wereld'

1912: Het beroemde bedrijf Ritter Sport wordt opgericht

1926: De chocolatier Rausch ontwikkelt flinterdunne chocoladerepen

1948: De Amerikaanse piloot Gail Halvorsen laat het chocolade regenen voor de kinderen in Berlijn