Een budgetvakantie in Marmaris? Geen punt! De badplaats staat bol van de restaurants en barretjes waar je voor een prikkie iets te eten en drinken kunt bestellen. En als je overal naartoe wandelt of zo af en toe de Dolmus-bus pakt, kun je zonder veel uit te gevencultuur snuiven, van de natuur genieten én zon, zee & strand opzoeken.

CULTUUR & NATUUR

Geschiedenisles

Geen betere eerste budgettrip dan een gratis wandeling langs de historische hoogtepunten van de havenplaats. De geschiedenis van Marmaris gaat terug tot ver voor de jaartelling. Het stadskasteel, dat ook een archeologisch museum is, werd naar verluidt meer dan 1000 jaar voor Christus gebouwd, waarna het achtereenvolgens door Alexander de Grote en de Ottomanen werd bewoond. Het ligt op het hoogste punt van de stad, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de zee en de plaats zelf. In het smalle straatje naar het kasteel toe staat de Hafsa Sultan Caravanserai, dat in 1545 werd gebouwd als herberg voor reizigers en soldaten.Wandel door naar het noordoosten van het dorp, waar de tombe van Sariana zich bevindt. Sariana was een profeet die met haar voorspellingen de Ottomanen sterkte in hun strijd tegen Rhodos.

Marmaris_budget_Shutterstock.jpgGoedkoop shoppen in de bazaar. Foto: Shutterstock

Shoppen & slenteren

Budgetshoppen kun je in Marmaris als de beste. In de Grand Bazaar (1), een grote overdekte markt met kraampjes, kun je slagen voor de leukste koopjes. Zorg ervoor dat je wat extra ruimte in je koffer laat voor alle kleding, parfums, souvenirs en juwelen die er voor een prikkie kunt kopen. Het wordt er overdag best warm, dus ga er vroeg of juist wat later heen. Op donderdag is er een weekmarkt (2) in het centrum van Marmaris, waar je je onderhandelingsskills kunt inzetten om onder andere nepmerkkleding en groente en fruit te scoren. Tip: koop er lekkers voor de lunch en loop door naar de prachtige haven. Daar kun je bij de fontein gaan zitten, om al bootjes kijkend je verse lunch op te peuzelen. Zodra het donker wordt, verandert de fontein trouwens in een grote lichtshow. Daarom wordt 'ie ook wel 'de dansende fontein' genoemd.

Route de vallei

Marmaris is een bruisende badplaats, maar heeft natuurliefhebbers ook veel te bieden. Stippel bijvoorbeeld een wandelroute uit in het Nationaal Park Marmaris (3), waar je prachtige flora en fauna ziet. Ook fantastisch: het berggebied Golgeli Daglari achter Marmaris. Bij een VVV-kantoor kun je routes opvragen. Onderweg in de bergen kom je pijnbomen, watervallen, valleien, bergdorpjes en afgelegen baaien tegen. Je kunt ook een jeepsafari boeken om meer te kunnen zien, maar daar hangt een prijskaartje aan. Sommige plekken kun je via de Dolmus-bus bereiken, waarvoor je maar een paar euro hoeft neer te tellen.

ZON, ZEE & STAPPEN

Strand in zicht

Genoeg cultuur geproefd; het is relaxtijd. Marmaris heeft twee directe stranden. Zo kun je je handdoekje spreiden op het gratis publiekestadsstrand met kiezels, dat direct aan het centrum grenst. Long Beach ligt ernaast en loopt door tot de badplaats Içmeler, dat acht kilometer (en een kleine Dolmus-busrit) van Marmaris ligt. Daar bevindt zich het populairste strand van de regio, Içmeler beach. Het zand is goudgeel, er zijn veel faciliteiten en je kunt bij gezellige restaurants aanschuiven voor een budgethapje en -drankje. Bijvoorbeeld bij Majestic restaurant (4), dat iets verder het dorpje in ligt. Andere populaire stranden in de buurt zijn het mooie Cleopatra beach op het eiland Sedır Adası, Kumlubuk met zijn heerlijke visrestaurants, en Orhaniye met zijn prachtige omgeving en ondiepe zee.

Marmaris_budget_beach_Shutterstock.jpgGenieten van de zonsondergang is gratis! Foto: Shutterstock

Kopje onder

Struinen, luieren, boekje lezen en af en toe een hapje eten is natuurlijk heerlijk, maar soms wil je lekker actief doen. Neem je eigen snorkelsetje mee en je kunt urenlang je ogen uit kijken langs de kust. Zorg ervoor dat je de rotsen een beetje opzoekt, dan zie je het mooiste koraal en de meest fantastische zeesterren en tropische vissen. Durfals kunnen een ritje maken met een banaanboot. Dit hoeft niet veel te kosten, en je hebt een ervaring om niet snel te vergeten. Bij het lange zandstrand van Ciftlik varen de banaanboten af en aan. Het water is er azuurblauw, dus ga je liever alleen maar zwemmen, dan ben je ook daarvoor op de goede plek.

Happy hours

's Avonds verandert Marmaris in een bruisende badplaats waar je de hele nacht lang met je voetjes van de vloer kunt. Zodra de zon ondergaat, begeven de meeste mensen zich richting de Barstraat voor het eerste drankje, die parallel aan de kade vanuit de oude stad naar de jachthaven loopt. Begin bijvoorbeeld met een betaalbare cocktail bij Mascara Bar & restaurant (5) in de haven en loop alle happy hours in de straat af. Zodra het tijd is om een dansje te wagen, kun je je begeven naar een van de openluchtdiscotheken, zoals Backstreet Garden (6). Je kunt tot in de kleine uurtjes blijven swingen, mits je portemonnee het toelaat, want de Dolbus rijdt de hele nacht door.

Handel & wandel

De markten en Grand Bazaar in Marmaris zijn een ware belevenis. Althans: als je op je hoede blijft. Verkopers zullen alles proberen om hun waar tegen de hoofdprijs aan je te verkopen. Ding dus altijd af, en zet ook standaard heel laag in. Daar rekenen ze namelijk op. Je zult zien dat je er zelfs plezier in krijgt om de kleinste prijsjes voor elkaar te krijgen. Ook kunnen verkopers in Marmaris nogal opdringerig zijn. Wees dus altijd heel duidelijk en loop meteen weg als het je niet bevalt.

Eten & drinken

De bewoners van Marmaris zijn heel trots op hun visgerechten. En terecht: de vis belandt rechtstreeks uit het water op je bord én wordt zeer smakelijk klaargemaakt. Verder worden er veel stoofgerechten gekookt en serveren de Turken mezeler, een soort tapas. Echt goedkoop, traditioneel én lekker eten kun je bijvoorbeeld bij Hacis Café (7) in het centrum. In Içmeler kun je voor een kopje koffie terecht bij Café Anne (8).

Overnachten

De budgethotels bevinden zich vooral in het westen van de badplaats, iets verder van de haven en de bruisende straten. Tel je wat meer neer, dan zijn er zat hotels in het centrum, dicht bij de Grand Bazaar bijvoorbeeld, waar je kunt overnachten.

Top 3 gratis evenementen Marmaris

Mei: Marmaris Maritime & Spring festival, hét festival van het jaar waarbij de haven wordt gekleurd door concerten, optochten en veel feestende mensen.

Augustus: Victory day, met militaire parades door de stad en saluutschoten wordt de vrijheid van Turkije gevierd.

Oktober: Marmaris International Race Week, zeilers van over de hele wereld strijden tegen elkaar om de prestigieuze titel. Een lust voor het oog als je langs het water zit.

Contacten

  1. Grand Bazaar: Tepe Mah., 38. Sok., Marmaris/Muğla
  2. Weekmarkt: G. Mustafa Mugali Caddesi,Marmaris
  3. Nationaal Park Marmaris: Atatürk Cd. Armutalan
  4. Majestic restaurant: Cumhuriyet Mahallesi Osman Gazi Caddesi 30/1, Icmeler48720
  5. Mascara Bar & restaurant:Tepe mah. 39 sok. no 112 yatlimani,Marmaris48700, +90 5323924077
  6. Backstreet Garden: Tepe mah. 39 sok, +90 5324858239
  7. Hacis Café: Adnan Menderes Cad, Merkez Mah, No 98, Armutalan, Marmaris48000, +90 2524175681
  8. Café Anne: İçmeler Cumhuriyet Mh., Marmaris/Muğla 48720, +90 2524552479