In de Lichtstad kun je op vrijwel iedere hoek van de straat van chocola genieten.

Onder liefhebbers van zoetigheden en lekker eten is Parijs een geliefde bestemming, want chocola is hier een serieuze aangelegenheid. In Parijs zijn enkele van de bekendste chocolatiers ter wereld gevestigd en hier krijg je de gelegenheid chocola in allerlei vormen te proeven: van chocola verwerkt in snoepjes tot pralines, ganache en andere bijzondere zoetigheden. Van de fabriek van Ducasse tot de winkels van Pierre Hermé, bereid je voor op een overweldigende smaaksensatie...

Tien manieren om in Parijs chocola te ontdekken

1. Een bezoek aan het chocolademuseum...

Door het volgen van een rondleiding in een museum dat volledig is gewijd aan chocola, word je een echte chocolade-expert. Dit museum ligt in het 10e arrondissement en is in 2010 opgericht. Tijdens een bezoek aan dit museum kom je te weten hoe van een cacaoboon chocola wordt gemaakt. En natuurlijk krijg je er ook de kans een paar blokjes van je favoriete lekkernij te proeven...

Musée du chocolat
28 Boulevard de Bonne Nouvelle, 75010 Paris

2. ... en vervolg je verkenningstocht in de chocoladefabriek La Manufacture de Chocolat Alain Ducasse

Kom meer te weten over de wereld van chocola bij La Manufacture, dat in 2013 door chef-kok Alain Ducasse werd geopend. Tijdens je bezoek kom je alles te weten over de geheimen van het maken van chocola en de technieken die door de chef-chocolatier Nicolas Berger worden gebruikt. Dit wordt een fascinerend bezoek!

Le chocolat Alain Ducasse - Manufacture
40 Rue de la Roquette, 75011 Paris

3. Ga aan de slag in Atelier C

Pas je nieuw verworven vaardigheden op het gebied van het maken van chocola toe in de praktijk tijdens een workshop die wordt georganiseerd door Atelier C. De workshop wordt geleid door chef-kok Christophe Berthelot-Sampic en tijdens deze sessie krijg je de kans je eigen chocola, ganache en andere zoetigheden te maken!

Atelier C
"le viaduc des arts", 123 avenue Daumesnil, 75012 Paris

4. Drink een kop echte warme chocolademelk bij Ladurée...

Echte warme chocolademelk is een onweerstaanbaar romig drankje en was in het Spaanse hof van de zeventiende eeuw ongekend populair. Dik, romig en een rijke smaak: de echte warme chocolademelk is heel wat anders dan de poederchocolademelk die op een koude wintermiddag vaak geserveerd wordt. Als je de ouderwetse warme chocolademelk een keer wilt proeven, breng je een bezoek aan de wereldberoemde patisserie Ladurée. Bestel een kop warme chocolademelk en geniet te midden van een ouderwetse setting van de tijdloze smaak van je drankje...

Ladurée Champs-Elysées
75 Av. des Champs-Élysées, 75008 Paris

5. ...of probeer een nieuwe experimentele smaak bij Jean-Paul Hévin

Ben jij avontuurlijk ingesteld en wil je wel eens iets nieuws proberen? Ga dan naar de Chocolate Bar(re) van Jean-Paul Hévin. Deze plek is een walhalla voor chocoladeliefhebbers en hier kun je verrassende recepten proberen, zoals warme chocolademelk met oesters, gember, wortel, rode bieten of spinazie. Sommige combinaties zijn echt heel bijzonder!

The chocolate Bar(re)
41, rue de Bretagne, 75003 Paris

Foto : Shutterstock

6. Bewonder de kunstwerken van Patrick Roger

Het is bijna onmogelijk niet even te stoppen als je langs een van de etalages van Patrick Roger wandelt. Deze kunstenaar en chocolatier maakt prachtige kunstwerken die helemaal van chocolade zijn gemaakt. Dieren, abstracte vormen, noem maar op... In 2010 maakte hij zelfs een tien meter hoge kerstboom van chocola. Prachtig om te zien, maar natuurlijk vooral heerlijk om van te proeven!

Patrick Roger
108 Boulevard Saint-Germain, 75006 Paris
91 Rue de Rennes, 75006 Paris
4 Place Saint-Sulpice, 75006 Paris

7. Bezoek een van de nieuwe chocolade-experts: Gilles Cresno

In de wereld van chocola is hij een relatieve nieuwkomer, maar Gilles Cresno is onder chocoholics al zeer geliefd. In de rustige voorstad Rueil-Malmaison, waar hij redelijk in anonimiteit kan werken, weet hij zich met zijn overheerlijke ganache van andere chocolatiers te onderscheiden. Ga erheen!

Gilles Cresno Chocolatier
63 Rue Gallieni, 92500 Rueil-Malmaison

8. Ontdek de geweldige chocolatiers uit het buitenland

In Parijs vind je heus niet alleen Franse chocolatiers. De Belg Pierre Marcolini en de uit Japan afkomstige Sadaharu Aoki zijn hier het bewijs van. De Belgische chocolatier biedt verfijnde, perfecte chocolade van over de hele wereld die hij zelf maakt. De Japanse banketbakker staat bekend om zijn originele creaties, met zijn macarons met matcha (vermalen groene thee) en zijn ganache van melkchocola en passievruchten. Twee verschillende, maar toch heel opvallende stijlen!

Pierre Marcolini
3 Rue Scribe, 75009 Paris

Sadaharu Aoki
35 Boulevard Haussmann, 75009 Paris

9. Wandel door de straten van Parijs met een Kosmik in je handen

De 'rock 'n' roll' banketbakker Christophe Michalak weet zichzelf te onderscheiden door leuke en innovatieve creaties. De Kosmik is hier een perfect voorbeeld van. Dit is een klein glazen potje met daarin een heerlijke mix van koekjes en room. In zijn winkel in Marais kun je ook de B52 kopen. Dit is gemaakt van koffie/Baileys Chantilly-room met een dikke en romige laag van witte chocola, een koekje en brokjes pure chocola. Hiervan zal het water je in de mond lopen...

Pâtisserie Michalak
16 Rue de la Verrerie, 75004 Paris

10. Breng een bezoekje aan de meester op het gebied van chocola: Pierre Hermé

Als je in Parijs de beste chocolade wilt proeven, kun je niet heen om een bezoek aan Pierre Hermé, expert op het gebied van chocola en een uitstekende banketbakker. Zijn chocola staat bekend om de finesse, subtiliteit en verrassende smaken. Al jaren lang heeft hij een flinke schare trouwe klanten. Neem een kijkje op deze geweldige plek aan de Rue de Vaugirard of Rue Bonaparte.

Pierre Hermé
72 Rue Bonaparte, 75006 Paris
185 Rue de Vaugirard, 75015 Paris


Chocola... in de woorden van de grote chef-koks:

"Ik vind dat een bonbon net groot genoeg moet zijn om volop te kunnen genieten van de contrasterende texturen, de coating en de zachtheid van de ganache. Ik heb een bijzondere band met chocola die zowel fysiek als gepassioneerd is."

Pierre Hermé, patissier en trouwe chocoladeliefhebber.

In de spotlights: Jacques Genin, chocolatier en autodidact

Jacques Genin heeft een ongebruikelijke weg gevolgd die niemand had kunnen voorzien en is daarmee een opmerkelijke verschijning in de Parijse wereld van chocolatiers. Hij begon zijn loopbaan op dertienjarige leeftijd in een slachthuis en heeft zich langzaam weten op te werken van hulpje in de bediening tot restauranteigenaar. Tegen de tijd dat hij dertig jaar werd, is hij zich met chocola bezig gaan houden. Hij ging aan de slag bij La Maison du Chocolat, maar opende in 1996 zijn eigen culinair laboratorium en leerde zichzelf met cacao te werken. In 2007 opende deze opgeklommen man en chocolatier zijn eigen winkel aan de Rue de Turenne. Sindsdien heeft hij chocoladeliefhebbers weten te verbazen met creaties met kastanjes en honing, rozemarijn en zelfs koriander.

De chocolade-éclair: een delicatesse uit Parijs

De tijdloze éclair is een uitvinding uit de 17e of 18e eeuw van de Franse banketbakker Antonin Carême en tegenwoordig is dit nog altijd het favoriete gebakje van de inwoners van Frankrijk. De éclair is eigenlijk een nieuwe versie van het 'pain à la duchesse' en bestaat uit een langwerpig gebakje van soezendeeg dat is gevuld met banketbakkersroom en is bedekt met een laagje glazuur. 'Éclair' is het Franse woord voor bliksem en volgens de legende dankt dit lekkernij zijn naam aan het feit dat je deze delicatesse altijd 'bliksemsnel' op hebt!

Vijf gebeurtenissen op het gebied van chocola die hun stempel op Parijs hebben gedrukt

1615: Anna van Oostenrijk introduceerde chocola aan het hof van Lodewijk XIII

1761: 'À la Mère de Famille', de oudste chocoladewinkel van Parijs, werd geopend

1977: Het beroemde Maison du Chocolat opende zijn deuren in Parijs

1995: De eerste editie van de Salon du Chocolat vond plaats in Parijs

2013: La Manufacture, de chocoladewinkel van Alain Ducasse, werd geopend