Lekkerbekken, fijnproevers en culinaire levensgenieters komen in Zeeland aan hun trekken. Direct aan zee, bij de duinen of juist meer landinwaarts in historische steden als Hulst en Middelburg. Bijvoorbeeld met Zeeuwse streekgerechten als bolussen, mosselen en zelfs wijn. Niet geheel verrassend voor een provincie die aan zee ligt, is de grote hoeveelheid visrestaurants. Zeeland herbergt daarnaast ook relatief veel restaurants die op hoog culinair niveau koken.

Profiteer tot 30 maart van onze Paasaanbiedingen en boek nu je vakantie naar Zeeland met extra voordeel!

CULINAIR GENIETEN OP ZUID-BEVELAND, NOORD-BEVELAND EN WALCHEREN

Ontwaken aan de Zeeuwse kust

De deuren van strandpaviljoen Panta Rhei (1) in Vlissingen zijn vanaf 10 uur 's ochtends geopend. Het is een fijne locatie om de dag te beginnen met een kop koffie en goed belegd Zeeuws brood. Krantje erbij of juist dromerig turen over de uitgestrekte Noordzee. Niet meteen zin in zand tussen je tenen? Dan is Brasserie de Drvkkery (2) in Middelburg een aanrader. Deze plek, in de gelijknamige boekhandel, is niet zonder reden een populaire meet & greet onder de Zeeuwen zelf. Omringd door boeken en muziek is het er goed toeven met een heerlijk plakkerige Zeeuwse bolus.

zeeland_culinair_badhotel_0.jpgBadhotel Foto: Charlie Dave, CC BY 2.0

Prachtige vergezichten en experimentele biertjes

Wie zichzelf eens goed wil verwennen, gaat lunchen in het luxueuze Badhotel (3) in Domburg. Het opvallende pand met zijn ligging in de duinen en pal aan het strand zorgen ervoor dat je eet in een eersteklas omgeving. En niet alleen de entourage is superb, ook de gerechten. In het Grand Café 1866 is het genieten van onder meer de Zeeuwse vissoepen zelfs de Zeeuwse hamburger heeft stijl. Wie meer wil weten over Zeeuwse biertjes brengt een bezoek aan Emelisse (4) in Kamperland, een van de vijf bierbrouwerijen in Zeeland. Deze brouwerij experimenteert graag, getuige biertjes als Rozijnenbock. Dagelijks is een nadere kennismaking mogelijk met rondleiding en vanzelfsprekend een proeverij.

Echt Zeeuws

In het pittoreske stadje Veere met al zijn historische gebouwen lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Hier kun je eten bij diverse restaurants aan of nabij het water. Zo ligt restaurant In den Struyskelder(5) aan de haven van Veere, verstopt in de eeuwenoude gewelven van een rijksmonument. In de besloten tuin is het in de zomer bijzonder aangenaam. Iedere vrijdag staat er kreeft op het menu. Visliefhebbers kunnen niet om Yerseke heen, want wie Yerseke zegt, zegt vis. Via de VVV in dit dorp kun je een bezoekje aan mosselkwekers en oesterputten boeken. Aansluitend een pannetjemosselen eten, is bijna vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld bij Nolet's Vistro (6). Hier eet je verser dan verse mosselen, oesters, Oosterscheldekreeft en andere vissoorten.

CULINAIR GENIETEN IN ZEEUWS-VLAANDEREN

Straf bakkie aan de kust

Voor wie de dag pas echt begint na een kop koffie, doet er goed aan eens binnen te stappen bij het huiselijk aandoende Gasterij de Thuishaven (7) in Terneuzen. Volgens Misset Horeca, de nieuwssite voor horeca, catering en fastfood, is hier de lekkerste koffie van Zeeuws-Vlaanderen te verkrijgen. Wie na een sterke ristretto of romige espresso macchiato nóg niet wakker is, loopt een kleine 300 meter om vervolgens uit te waaien aan de Westerscheldekust. Laat de dag maar beginnen!

zeeland_culinair_westerscheldekust.jpgWesterscheldekust Foto: Johan Wieland, CC BY-ND 2.0

Langzaam genieten

Paal is een buurtschap in Zeeuws-Vlaanderen waar niet meer dan honderd mensen wonen. Toch biedt dit gehucht meer dan je zou vermoeden. Het heeft een kleine jachthaven die bij laagwater droogvalt en het ligt tegen het Verdronken Land van Saeftinghe, een groot schorrengebied. Na een bezoek aan dit natuurgebied kun je gewoon in de buurt blijven voor een lunch. Paviljoen 't Schor (8) biedt zowel eenvoudige happen als exclusieve gerechten. Waar je ook voor kiest, het uitzicht over de Westerschelde is altijd betoverend. Extra handig voor ouders die óók van dit uitzicht willen genieten: er is een speelhoek voor kinderen. En heb je alle tijd? Riet Kint van Kint & Co (9) serveert op zondagen een slow food lunch.

Culinaire hoogstandjes

Pure-C (10), subliem gelegen aan het strand van Cadzand, serveert gastronomische gerechten van grote klasse. De keukenbrigade onder leiding van Syrco Bakker, die jarenlang met topchef Sergio Herman werkte, gebruikt bij voorkeur producten uit de streek en die biologisch van aard zijn. Populair is het achtgangenmenu met vier voorgerechten, twee hoofdgerechten en twee desserts. Ook Hemelrijk (11) in het oude vestingstadje Hulst blijft dichtbij zijn Zeeuwse roots door te werken met producten van lokale boeren en kwekers. De gerechten die hiermee tot stand komen doen internationaal aan.

Top 3 culinaire evenementen

 1. Juni: AmuseMe: een culinaire wandeling door Vlissingen waar je bij deelnemende restaurants amuses kunt proeven.
 2. Juli-augustus: Zeeuws Wijnfeest, Zeeuwse wijn, streekspecialiteiten en muziek op Wijnhoeve de Kleine Schorre in Dreischor.
 3. Augustus: Visserijfeesten, breed scala aan festiviteiten - van muziekoptredens tot een visje eten in de vismijn - in Breskens.

Leuke weetjes

 • Oesters, Oosterscheldekreeft en zeekraal zijn voorbeelden van typisch Zeeuwse lokale producten, net als mosselen en lamsoren.
 • Zwart goud is de bijnaam voor de Zeeuwse mossels.
 • De Zeeuwse bolus, een zoete en stroperige delicatesse, komt oorspronkelijk uit de joodse keuken.
 • De bolus komt niet alleen in Zeeland voor, maar ook op andere plekken in de wereld. Bijvoorbeeld in New York, Moskou en Jeruzalem.
 • In Zeeland huist de eerste commerciële zeewierboerderij van Nederland die duurzaam zeewier teelt voor consumptie.
 • Het katholieke Hulst wordt gezien als een stad met een bourgondisch karakter en is erg populair onder Vlamingen.
 • Dat mosselen enkel gegeten mogen worden in de maanden met een R in de naam is inmiddels achterhaald: door de huidige koelsystemen kunnen ze ook worden vervoerd in de warmere maanden. Alleen van mei tot juli worden de mosselbanken met rust gelaten; dat zijn de maanden dat mosselen zich voortplanten.
 • Het relatief milde klimaat in Zeeland maakt wijnbouw mogelijk.
 • Yerseke, mosseldorp bij uitstek, viert elke derde zaterdag van augustus Mosseldag.

Praktische informatie

Overnachten

In Zeeland liggen een comfortabel bed en een goed restaurant nooit ver van elkaar. Direct aan de kust zijn er overnachtingsmogelijkheden in alle vormen en maten. Ook in historische stadjes als Veere enMiddelburg, valt er genoeg te kiezen.

Eten

Voor elk budget en voor vrijwel iedere smaak is er wel een adres te vinden in Zeeland. Er zijn tal van opties om typisch Zeeuwse gerechten of ingrediënten als mosselen en de Oosterscheldekreeft te proeven. Maar ook de Italiaanse, Zuid-Amerikaanse en Aziatische keuken zijn er vertegenwoordigd.

Beste tijd om te gaan

In Zeeland is het voor lekkerbekken - met een grote portemonnee of juist een klein budget - het hele jaar door feest. Veel gerechten smaken het hele jaar uitstekend, zelfs mosselen zijn niet langer aan een bepaalde periode gebonden.

Contacten

 1. Panta Rhei: Nollehoofd 1 (Nollestrand), Vlissingen, 0118-419346
 2. Brasserie de Drvkkery: Markt 51, Middelburg, 0118-886866
 3. Badhotel / Grand Café 1866: Domburgseweg 1A, Domburg, 0118-588888
 4. Emelisse: Nieuweweg 7, Kamperland, 0113-370262
 5. In den Struyskelder: Kaai 25 27, Veere, 0118 501392
 6. Nolet's Vistro: Burgemeester Sinkelaan 6, Yerseke, 0113-572101
 7. Gasterij de Thuishaven: Blokken 1, Terneuzen, 0115-615185
 8. Paviljoen 't Schor: Havenstraat 54, Paal, 06-25382207
 9. Kint & Co: Havenstraat 9-11, Paal, 0114-635642
 10. Pure-C: Blvd de Wielingen 49, Cadzand-Bad, 0117-396036
 11. Hemelrijk: Lange Nieuwstraat 28, Hulst, 0114-312700