In Dublin is een echte Ierse pint nooit ver weg. Dublin en bier, ze horen bij elkaar als zout en peper. Het hart van deze stad ontdek je dan ook vooral in haar pubs. Aan keuze geen gebrek; er zijn er meer dan duizend! En er valt veel meer te ontdekken dan bier alleen. Op naar Dublin dus, voor een typisch Iers culinair weekend.

DAG 1

Naar de markt

Je weekend begin goed met een bezoek aan de Temple Bar Food Market. Elke zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur is het hier gezellig druk: dit is de bekendste markt van Dublin. Proef Ierse kazen in de kraam van Sheridans Cheesemongers of traditioneel gebak bij Sarah Webb van The Gaelic Kitchen. En nu je hier toch bent, kun je ook nog even rondneuzen op de Book Market, verstopt in een apart hoekje van de markt.

Bier en lekker eten

Zin in iets lekkers na al die geuren en kleuren? Plof dan neer in The Temple Bar. In deze typisch Ierse pub serveren ze een prima Irish beef (rundvlees gestoofd in bruin bier). En natuurlijk drink je daar een pint (500 ml) Guinness bij. Als toetje is er Irish coffee - met echte Ierse whiskey.

Daarna vervolg je je weg langs de winkels en pubs van Grafton Street naar het Guinness Storehouse. Dit enorme museum is gevestigd in de beroemde oude brouwerij St James Gate. Hier werd het Guinness bier geboren. In het zeven verdiepingen tellende museum draait alles om bier. Van de enorme fontein en de koperen brouwketel tot de historische Guinness-advertenties. Je kunt gaan bekijken hoe het brouwen van stout (het bruine bier) vroeger in zijn werk ging en een tentoonstelling over oprichter Arthur James Guinness bezoeken. Op de zevende verdieping vind je de Gravity Bar, waar je een pint krijgt aangeboden. Vanuit hier heb je uitzicht over de hele stad. Het gebouw heeft de vorm van een bierpul, en je zit nu dus ongeveer in de schuimkraag...

Dublin-Pub.jpgVoor een stevig Iers maal bezoek je een echte Ierse pub

Pubtour

Voor een avondje stappen ga je terug naar het Temple Bar district. Hier bruist het elke zaterdagavond van het (pub)leven.

Je begint bij Oliver St John Gogarty's Pub, waar je -uiteraard- onder het genot van een pint kunt genieten van Ierse live muziek. Dan vervolg je je weg naar de Porterhouse Brewing Company voor een ambachtelijk gebrouwen biertje in traditionele sfeer. Tijd voor iets stevigs? Onder de houten balken van The Stags Head smul je van een beef & guinness casserole (rundvlees gestoofd in Guinness).

DAG 2

Cuiturele zondag

Zondag begint in Dublin met een full Irish breakfast. Dat bestel je bijvoorbeeld bij het traditionele Ierse restaurant Gallagher's Boxty House.En zo zit je al vroeg op de dag achter een bord metrashers (spek), tomaten, eieren, champignons, bangers (worstjes) en white and black pudding(bloedworst).

Met dit enorme ontbijt achter de kiezen, ben je klaar voor een ontmoeting met de Vikingen. Vlak naast de Christ Church Cathedral ligt het Dublinia Museum. Op de drie verdiepingen van dit museum ontdek je hoe het leven van de Ieren eruitzag in de tijd van de Vikingen. Loop ook nog even door de galerij tussen het museum en de kathedraal, en stap de oudste kathedraal van Dublinbinnen.

90 meter bier!

Een eindje buiten het centrum van Dublin ligt het Phoenix Park, het op één na grootste park van Europa. Je kunt er een wandeling maken - wie weet kom je een paar herten tegen, maar eigenlijk ben je hier voor een andere attractie: The Hole in the Wall. Dit is de langste pub ter wereld, de bar is maar liefst 90 meter lang. Tijd voor een glas Kilkenny (rood Iers bier) van de tap of eenSmithwick's (bier van hoge gisting).

Dublin Old-Jameson-Distillery.jpgJe kunt Dublin natuurlijk niet verlaten voordat je Jameson whisky hebt geproefd...

Van graan tot Jameson

Eenmaal terug in het centrum van de stad, breng je een bezoek aan de Old Jameson Distillery. Hier gaat het nu eens niet om bier, maar om die andere Ierse specialiteit: whisky. Stap voor stap kun je het hele brouwproces volgen, van graan tot drank. En aan het eind mag je de Jameson whiskeyproeven!

Voor een heerlijke afsluiting van je culinaire weekend Dublin ga je uit eten bij de The Brazen Head. Deze pub met zijn bakstenen muren bestaat al sinds de twaalfde eeuw. Hier tappen ze dat andere typisch Ierse bier: Murphy's Stout. In Ierse sprookjessferen drink je een laatste biertje. Op de schoonheid van Dublin en haar 1001 smaken bier.

Is een bezoek aan een stad voor jou pas compleet na een proeverij van alle lokale lekkernijen? Bekijk dan ook onze gids voor een culinair weekend Brussel.

Ierland en het bier

Misschien is de liefdesgeschiedenis tussen Ierland en het bier al begonnen in het neolithische tijdperk, toen mensen gerst en tarwe gingen verbouwen. Maar pas in de vijfde eeuw, in de tijd van Sint Patrick, werd het brouwen van bier een Ierse specialiteit. In de achttiende eeuw produceert Arthur Guinnessde eerste Irish Stout in zijn brouwerij in Dublin. Het bier krijgt aanvankelijk de naam Porter. Het is de bedoeling dat het op Engelse bier lijkt, om zo het hoofd te bieden aan de concurrentie. Het loopt anders. Uiteindelijk wordt Guinness met haar karakteristieke smaak een belangrijk onderdeel van de traditionele Ierse cultuur.

Sint Patrick

Maewyn Succat (Sint Patrick) wordt rond het jaar 385 geboren in Schotland. Hij komt als slaaf in Ierland terecht, maar weet na zes jaar te vluchten en trekt dan naar de Lérins-eilanden waar hij theologie gaat studeren. In het jaar 411 geeft paus Celestinus hem de opdracht om terug te keren naar Ierland en daar het evangelie te verspreiden. Al snel wordt hij benoemd tot bisschop en neemt hij de naam Patricius aan. Bij zijn dood op 17 maart 461 is heel Ierland bekeerd tot het Christendom. Sint Patrick wordt de beschermheilige van het land.

Dublin in het kort

Beste tijd om te gaan

In maart, wanneer je je kunt onderdompelen in de feestelijkheden ter ere van Sint Patrick. En natuurlijk in hartje zomer, als het weer op zijn mooist is.

Vervoer

Een vlucht naar Dublin is betaalbaar en duurt niet lang. Het maakt de stad tot een perfecte bestemming voor een stedentrip.

Te voet: bijna alle bezienswaardigheden zijn te vinden in het centrum en liggen op loopafstand van elkaar.

Openbaar vervoer: Bussen overdag: 6:00-23:30 uur. Kaartjes kosten tussen de €1,20 en €2,30*

Nachtbussen: 0:30-4:30 uur. Kaartjes kosten tussen de €4 en €6*

Tram: kaartjes kosten tussen €1,30 en €2*

*Prijzen kunnen variëren.

Slapen

Boek bij voorkeur een hotelkamer in het centrum van de stad, dichtbij de bekendste pubs. Bijvoorbeeld in het Temple Bar district, ten zuiden van de rivier.

Eten en drinken

The Temple Bar: Wellington Quay 2-5, Dublin 2

Oliver St. John Gogarty's Pub: Fleet Street 58/59, Dublin 2

Gallagher's Boxty House: Temple Bar Street 20-21, Dublin 2

The Hole in The Wall: Blackhorse Avenue, Dublin 7

The Brazen Head: Lower Bridge Street 20, Dublin 2

"Het eten in Dublin is zoveel beter geworden dan het was. Toen ik klein was, waren er niet veel opties. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden eindeloos."

- aldus singer-songwriter James Vincent McMorrow, geboren en getogen in Dublin. De artiest won in 2012 een European Border Breakers Award, jaarlijks uitgereikt aan veelbelovende jonge artiesten tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen. McMorrow staat bekend om zijn fijne, breekbare folksound.

Top 5 culinaire evenementen

Januari: Tradfest, festival van traditionele muziek in het Temple Bar District.

Maart: Saint Patrick, processie en feest ter ere van de Ierse beschermheilige.

April: Dublin Bay Prawn Festival, garnalenfestival.

September: Arthur's Day, proeverijen en feesten ter ere van de man die de beroemde brouwerij stichtte.

Oktober: Oktoberfest van Duitsland tot Ierland, in George's Docks.