De Provençaalse keuken is gezond, overdadig en ruikt heerlijk: laat je betoveren door het land van de Mediterraanse levensgenieters. Kom de geheimen van de Provençaalse keuken ontdekken met haar kenmerkende gerechten, heerlijke markten en regionale wijnen en oliën.

Provinciaalse specialiteiten

De Provençaalse keuken is rijk aan groente, fruit en vis. Heel Zuid-Frankrijk komt hier samen in de gerechten, waarin olijfolie en kruiden harmonisch gecombineerd worden.

Zonnige groenten

Als je wilt beginnen met een echte smaakexplosie, kies dan voor een cracker met tapenade, een pasta van olijven.Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een paar overheerlijke olijven te prikken. De pestosoep met zomergroenten is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van je reis. Deze soep is niet compleet zonder basilicum en knoflook. Droom weg terwijl je deze heerlijke soep proeft.

Aïoli, een saus met knoflook en olijfolie, en tian, een gerecht met groenten uit de oven, zijn tegenwoordig ver buiten de Provençaalse grenzen bekend. Deze gerechten combineren perfect met gekruide lamskoteletten.

navettes.jpgSlenteren over een geurige markt

Een keuken vol vis

Wanneer je aan de kust bent, ontkom je niet aan de beroemdste specialiteit van de streek: de bouillabaisse. Dit gerecht met saffraan en zeldzame vis,zoalsschorpioenvis, zeebaars en rozet, heeft veel smaakvolle verrassingen voor je in petto. Eet bij de soep brood met rouille, een Provençaals gekruide saus, en laat je betoveren door de delicatessen uit de zee.

Een soortgelijk visgerecht is de bourride,welkebereid wordt met witvis. Proef hem in combinatie met knoflookcroutons bereid voor een onweerstaanbare combinatie!

Desserts

Heb je zin in iets zoets? Ga dan voor Calissons d'Aix (pasta van gekonfijte meloen), navettes de Marseille (koekjes met oranjebloesem), berlingots de Carpentras (fruitsnoepjes), gekonfijt fruit uit Apt,amandelkoekjes, taart uit Saint-Tropez of mendiants (chocola met noten en gedroogd fruit). Deze lekkernijen uit de Provençaalse keuken brengen je smaakpapillen ongetwijfeld op hol.

Een culinaire roadtrip in de Provence

Provençaalse markten

Verse groenten, de geur van knoflook, een vleugje olijfolie, een hint van kruiden en specerijen en mensen die zangerig praten: welkom in de wereld van de Provençaalse markten! Hier leeft de traditie van een eeuwenoude handelscultuur voort. De markten in de Provence staan volledig in het teken van de regionale keuken en ambachten.

Om dit zelf te ervaren, ga je naar de markten van Aix-en-Provence, Salon-de-Provence, Arles, Apt, Saint-Remy de Provence of Cavaillon. Sommige van deze markten bestaan al meerdere eeuwen. Zo ook de markt van Vaison-la-Romaine, de grootste markt van de Provence, die al sinds 1483 bestaat. Op alle markten zorgen de kraampjes met paprika's, courgettes, olijven, wijnen en zonovergoten fruit voor een prachtig gastronomisch beeld.

Zeep, lavendel, handgemaakte stoffen en hoeden doen vroegere tijden herleven naast de kraampjes vol verse groenten en fruit. Je ontkomt er niet aan dat je blik wordt getrokken door het kleurenpalet van de kraampjes, je oren kunnen overal de gezelligheid horen en je smaakpapillen willen alsmaar meer. Kortom, al je zintuigen worden geprikkeld door de Provençaalse art de vivre.

baux de provence.jpgUitzicht over Baux de Provence

Provençaalse smaken in een fles

Olijfolie

De olijfboom is een zeer oude boom, die al sinds de oudheid het landschap van de Provence tekent. Daarnaast zorgt de boom voor de overheerlijke Provençaalse olijfolie, die onlosmakelijk is verbonden met de culturele en gastronomische identiteit van de regio.

Om het mysterie van het persen en het verschil tussen groene en zwarte olijven te ontrafelen, ga je naar domaine de Castelas (Les Baux de Provence). Maak een rondleiding door de molen en maak van de gelegenheid gebruik om zelf een paar flessen van de kostbare nectar mee te nemen.

Wijn

Een ander belangrijk product uit de regio is de wijn. Al sinds de oudheid staat de Provence bekend als wijnstreek. De streek strekt zich uit van de Alpilles tot de Camargue, over bijna 200 kilometer. Tijdens een tocht over de wijnroute van de Provence neem je een kijkje bij de wijnboeren en geniet je van de cultuur en smaken van de regio.

Witte wijn, rode wijn of een rosé met fruit- of bloementonen: de Provençaalse wijnen doen het beeld van de kleurrijke en poëtische landschappen waar ze vandaan komen eer aan.

Nog meer culinaire verassingen? Reis af naar de Bourgogne!

Truffels van Tricastin

Op de kruising van de Drôme en de Vaucluse, tussen Valence en Avignon, ligt Tricastin. De natuurlijke omstandigheden in deze regio zijn ideaal voor de Tuber Melanosporum, oftwel de zwarte truffel.

De truffel van Tricastin is smaakvol en krachtig. Zijn oorsprong ligt in de eerste Franse regio waar truffels verbouwd werden. Tussen half november en half maart lopen de truffelboeren met hun snuffelende honden over het land om de kostbare zwarte diamant van de Franse gastronomie te oogsten.

Om door te dringen tot de geheimen van deze vertrouwelijke handel moet je naar de truffelmarkten, die in het winterseizoen plaatsvinden in de dorpen van de Tricastin. Om nog meer te weten te komen, ga je naar la maison de la truffe, het huis van de truffel, in Saint-Paul-Trois-Châteaux.

De Provence in het kort

Beste tijd om te gaan

De Provence is ieder seizoen te bezoeken: in de herfst voor de wijnoogst, in de winter voor de kerstmarkten op z'n Provençaals, in de lente voor de opbloeiende natuur en in de zomer om naast het heerlijke eten ook van de zee te kunnen genieten.

Vervoer

Huur een auto om het binnenland van de Provence te verkennen en om de dorpsmarkten en boerderijen te bezoeken.

Slapen

In Aix-en-Provence, Saint-Rémy de Provence, Baux de Provence, Carpentras of Arles: deze steden en dorpen zijn het erg karakteristiek voor de regio. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer dorpen en steden om te ontdekken.

Eten & drinken

Vintrepidre: 48 Rue du Puits Neuf, 13100 Aix-en-Provence

Numéro 75: 75 Rue Guillaume Puy, 84000 Avignon

Le Café des Baux: Rue du Trencat, 13520 Les Baux de Provence

Citaat

"Overal op de Provençaalse markten / Die geuren, 's ochtends, naar de Middellandse Zee / Naar venkel, meloen en selderij / Met in hun midden een paar jongens die dansen / Als reiziger, ik blijf het maar herhalen / Heb ik landen doorkruist die ik niet heb gezien / Ik heb altijd haast om terug te keren / Naar deze wonderlijke wereld die lacht en lonkt / 's Ochtends op de markt"

Dit gedeelte uit het nummer Les marchés de Provence (de Provençaalse markten) van Gilbert Bécaud brengt je alvast in de sfeer.

Top 5 gastronomische evenementen

Mei: Fête de l'olive in Cadolive, tentoonstelling en verkoop, demonstraties en veel aïoli.

Mei: Fête du fromage in Banon, feest rondom geitenkaas.

Augustus: Drijvende markt van Isle sur la Sorgue.

Augustus: Chikoulades in Lambesc, toeristisch wijnevenement.

September: Wijnoogst met sterren in Cassis, gastronomische activiteiten.