By Expedia Team, on November 24, 2015

De smaken van Corsica

Geniet van de krachtige en volle smaken van de lekkernijen van het prachtige eiland Corsica. Deze vakantie staat volledig in het teken van culinaire ontspanning: wandel langs de prachtige, verlaten baaien en rotsachtige bergen van het pronkstuk van de Middellandse Zee en reis van de wijngaarden van Agriates, via de kaasboerderijen van Corte, naar de visstekken in het zuiden. Op deze route doe je de mooiste ontdekkingen.

Bastia en omgeving: de bakermat voor de Corsicaanse wijnen en bieren
————————————————————————

### Anijslikeur of kastanjebier?

Neem in Haute-Corse plaats op het zonnige terras van een van de restaurantjes aan zee en laat je blik afdwalen naar de kleurrijke boten. Als de hemel helder genoeg is, zie je de regenboogkleurige contouren van het eiland Elba.

De likeur Cap Corse vormt een goede kennismaking met de gastronomische wereld van Corsica. De drank is gemaakt van gekonfijte sinaasappels, aromatische planten en kina, een exotisch gewas, en is lichtelijk zuur. Neem vervolgens wat storzapretti. Dit zijnbolletjes van snijbiet en schapenkaas: een verrukkelijke specialiteit van Bastia.

Breng na een korte siësta een bezoekje aan de brasserie Pietra. Hier wordt het enige bier van de regio gemaakt, dus het is een niet te missen onderdeel van je culinaire reis over het eiland. Maak van de gelegenheid gebruik om de Serena, een licht blond bier met citroensap, te vergelijken met de Pietra, een sterk en intens bruin bier.

### Tussen wijnranken en olijfbomen

Ga vanaf de Golfe de Saint-Florent richting de Agriates. Hier, op de landbouwgronden van klei en leisteen, vind je tientallen land- en wijnboerderijen. In Oletta, in het dal van het Serragebergte, wordt olijfolie, kastanjebloem, mele di Corsica (honing) en de beroemde wijn Patrimonio gemaakt.

4a5dbc24f348c94c1cd01fe745d6172f.jpg

De wijnvelden van Agriates

De binnenlanden en hun tradities
————————————-

### Boleten uit Balagne en brocciu uit Corte

De regio Balagne strekt zich uit van het Île-Rousse tot Calvi, aan de noordoostkust van het eiland. Bezoek deze heuvelachtige streek met dennenbossen om de regionale paddenstoelen te plukken. De boleten (vlezige paddenstoelen) hebben een delicate smaak en ruiken heerlijk. Ze zijn perfect te combineren met gebraden geitenvlees met rozemarijn.

Vervolg je route richting de prachtige stad Corte. Deze stad ligt tegen de berg Monte Rotondo aan, die meer dan 2600 meter hoog is. Koop hier wat brocciu: een witte en smeuïge schapenkaas die in bijna alle Corsicaanse gerechten wordt verwerkt, zowel zoet als hartig.

### Figatelli (worsten) op de markt van Ajaccio

Betreed de straatjes van de Corsicaanse hoofdstad Ajaccio en ga op zoek naar haar monumenten: het standbeeld van Napoleon, de Genuese toren, het Grand Hôtel en niet te vergeten haar levendige markt. Op deze markt word je omringd door opgewekte kreten, terwijl je de geur opsnuift van de Corsicaanse vleeswaren die boven de kraampjes hangen. De keuze tussen prisuttu, rauwe ham en figatelli, lange worsten van gegrilde varkenslever, is een lastige.

Brocciu corse.jpg

Brocciu, de smeuïge schapenkaas van Corsica

Het zuiden van Corsica: boerenrecepten en visserij
——————————————————-

### Geniet van de specialiteiten uit Sartène

Verlaat de kust en ga naar Sartène, dat verstopt ligt in de Monte Rosso op ongeveer 15 kilometer van Propriano. Haar meren, bergen en rivieren maken dit ‘het meest Corsicaanse dorp van Corsica’, volgens het bord bij de ingang van het dorpje.

Bezoek een ferme-auberge, een boerderij met restaurant, op het omliggende platteland. De gastheer verwelkomt je met een goed humeur en schotelt je verrukkelijke tripettes à la sartenaise voor, waarbij de geuren van Corsicaanse witte wijn, kruidnagel en marjolein je tegemoet komen. Het diner wordt vergezeld met een glas muskaatwijn uit Cap Corse. Tegen het dessert, een stuk fiadone (taart met brocciu en citroen), kun je onmogelijk nee zeggen.

### Ga vissen bij Bonifacio

Je smakelijke avontuur gaat verder in Bonifacio. Dit stadje steekt hoog boven de Middellandse Zee uit, bovenop indrukwekkende kliffen van kalksteen. Trakteer jezelf op pastasciutta (pasta met langoesten). Neem vervolgens de boot richting Porto-Vecchio om een middagje te vissen op onder andere zeepalingen, rozetten, tandbaarzen en schorpioenvissen. Met deze ingrediënten maak je een goddelijke aziminu, een Corsicaanse vissoep. Voeg tijm, laurier en peper toe en laat het geheel sudderen terwijl je de zon ziet ondergaan achter de horizon.

### De kastanje, het symbool van Corsica

De meest productieve kastanjebossen van Corsica bevinden zich in de regio Castagniccia, in het noordwesten van het eiland. De kastanjes worden in de herfst geoogst en worden gebruikt voor de bereiding van veel specialiteiten, zoals gebraden varken à la Pietra, gnocchi, canistrelli (koekjes) en fiadone (taart). In eerste instantie werd de kastanje door de Corsicanen gegeten tijdens de hongersnood. Tegenwoordig maken de kastanjes onderdeel uit van de Corsicaanse cultuur en wordt hij het hele jaar door op allerlei manieren geserveerd.

Eet smakelijk!

### Corsica in het kort

Beste tijd om te gaan

De zomers zijn warm en droog, met temperaturen tussen de 25 en 30°C. Als je het massatoerisme wilt vermijden, is de lente of herfst de perfecte tijd om gaan. De winters zijn zacht aan de kust, maar streng in het binnenland.

Vervoer

Auto: de beste manier om het eiland te ontdekken is per auto. De wegen zijn vaak smal en kronkelig.

Trein: er zijn treinverbindingen tussen Bastia, Ajaccio, Calvi en Corte.

Bus: de vele lijnen vormen een redelijk dicht netwerk.

Vliegtuig: het eiland heeft 4 vliegvelden, in Ajaccio, Bastia, Calvi en Figari.

Slapen

Je gastronomische ontdekkingsreis brengt je naar Bastia, waar veel hotels zijn, net als in Ajaccio. In de meer afgelegen gebieden kies je voor een intieme bed & breakfast.

Eten & drinken

Le Piano chez Toinou: Les Candilleli, Porticcio

Auberge San Ghjuvani: Route de Baracci, Propriano

A Nepita: 4 rue San Lazaro, Ajaccio

Grazie Mille: 1 rue du marché, Bastia

### “Ik herken Corsica met mijn ogen dicht, aan de geur van haar bossen.”

Op 15 augustus 1769 werd Lodewijk Napoleon Bonaparte geboren in in Ajaccio, in een familie van de kleine Corsicaanse adel. Vanaf jonge leeftijd is hij vreselijk ambitieus. Hij klom op van soltaat, tot kapitein, tot consul en uiteindelijk tot keizer in 1804. Hij was een politiek en bestuurlijk genie. Napoleon sterft uiteindelijk in ballingschap op het eiland St. Helena, in 1821.

### Top 3 culinaire evenementen

April: ART’è Gustu, een festival in Aleria in het teken van de smaak, met workshops, lezingen en proeverijen.

Juni: Picknick in de Vigneron Independant, de wijngaarden van het eiland bieden gratis proeverijen.

Oktober: Week van de Smaak, markten en culinaire workshops rond streekproducten.”