Waar erfgoed, proeverijen en adembenemende landschappen samenkomen.

Aan de onstuimige Atlantische Oceaan ligt Porto.Net als de drank die genoemd is naar deze Portugese stad, stralen ook de stad zelf, de restaurants, de markt en de wijngaarden een bijzondere charme uit. Het geheel is net zo verleidelijk als de fado, het traditionele Portugese levenslied.

Port proeven

Ten zuiden van Porto aan de andere kant van de rivier de Douro, ligt Vila Nova de Gaia. In Gaia kun je de geheimen van de portbereiding ontdekken. Om er te komen, steek je de Luis I-brug over. Langs de kade aan de overkant zie je de rabelos al liggen, historische boten volgeladen met vaten port.

In Gaia liggen de werkplaatsen van de grote portmerken vlak bij elkaar. Sandeman, Cálem, Graham's, je vindt ze er allemaal. Hoewel bezoeken aan de verschillende porthuizen wel wat op elkaar lijken, hebben ze allemaal hun eigen verrassingen...

De portkelder van Ramos Pinto heeft bijvoorbeeld een serie reclameposters die zijn gemaakt door Franse kunstenaars. In de kelder van Taylor's vind je een van de grootste vaten van Europa (1100 liter inhoud). De kelder van Ferreira bevindt zich op een bijzondere plek, namelijk in een oud nonnenklooster.

Na een bezoek aan Gaia weet je alles over de bereiding van port en de kunst van het proeven. Rood, wit, tawny, zoet, droog, verschillende oogstjaren, jij kunt erover meepraten.

Maak ook een wandeling langs de kade van de rivier. Het uitzicht op de wijk Ribeira en de stalen Luís I-brug is het mooist bij zonsondergang. Dan glinstert het water van de Douro op zijn mooist.

porto-food-1.jpgVila Nova de Gaia - Foto: José Moutinho, CC BY 2.0

Ontspannen in cafés, genieten in restaurants

Waar kun je je nu het best aanpassen aan de lokale bevolking? Op terrasjes en in cafés en restaurants natuurlijk!

Wat je zeker moet proeven tijdens je verblijf is bacalhau (kabeljauw) op z'n Portugees. Het is onmogelijk om gerechten te noemen, want Portugal kent minstens 365 recepten die aan deze vis zijn gewijd.

Dit zijn plekken waar je goed kunt eten tijdens je gastronomische verblijf in Porto:

De Confeitaria do Bolhão is een 100% authentieke banketbakker tegenover de mercado (markt) do Bolhão. Hier moét je echt pasteís de nata (taartjes met een soort bakkerspudding) bestellen, onweerstaanbaar lekker.

Het Majestic Café is meer dan zomaar een café. Het is een historisch monument geheel in de stijl van de jaren '20 van de vorige eeuw. Tegen vier uur 's middags komen veel gasten hier genieten van wentelteefjes met noten.

De inrichting van Galeria de Paris bestaat uit een bonte mix van stijlen en heeft wel wat weg van de grot van Ali Baba. Het is ook een tempel voor live muziek, en de perfecte plek om lokale gerechten met inktvis te proeven.

Ten slotte is er Rui Paula DOP. Dit fantastische restaurant is gevestigd in het Paleis van Schone Kunsten. Hier komen echte gastronomen en liefhebbers van sushi helemaal aan hun trekken.

Het echte Porto op de markt van Bolhão

De echte ziel van Porto vind je in de oudste markthal van de stad: de Mercado de Bolhão. Hier word je bijna draaierig van alle kleuren, geuren en geluiden om je heen.

De kraampjes met fruit, groenten, vis, vleeswaren en kruiden staan in een mooie neoklassieke hal met overal smeedijzeren versieringen, fresco's op tegeltableaus en fraaie houten kramen. Wel is het jammer dat de tijd zijn sporen hier behoorlijk heeft nagelaten.

porto-food-2.jpgMercado de Bolhão - Foto: SnippyHolloW, CC BY-SA 2.0

Ontdek de Dourovallei

Om het hart van de portwijnbouw te bezoeken, ga je naar de groene, wilde Dourovallei. Dit gebied staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Bewonder de terrasvormig aangelegde wijngaarden die uitkomen bij de rivier. Op deze berghellingen zie je goed waaraan mens en natuur meer dan twee millennia hard hebben gewerkt.

Stap in Porto op de historische stoomtrein vanaf het station van Campanha of São Bento voor een rit door de harmonieuze, rustieke omgeving.

Je kunt ook over de rivier langs de de wijngaarden varen. Stap daarvoor aan boord van een boot voor een dagtocht.

Maar je kunt natuurlijk ook voor de vrijheid kiezen en een auto huren! Rijd naar Quinta da Pacheca in Lamego. Daar kun je kiezen uit een bezoek aan een wijngaard, een les in oenologie, een heerlijke maaltijd, of kennis opdoen over de wijnoogst. Er zijn veel verschillende manieren om kennis te maken met alle facetten van het fenomeen port.

Port in de geschiedenis

Sinds de oudheid wordt de wijn van de regio Porto geproduceerd in de Dourovallei. De bloeitijd van de port ontstond - dankzij de Engelsen - na de 17e eeuw. Tot die tijd werd de wijn niet goed vervoerd en was deze al verzuurd bij aankomst in Engeland.

Een Engelse koopman kreeg toen het idee om tijdens de gisting brandewijn aan de drank toe te voegen. Zo is de Port zoals we die nu kennen ontstaan.

Port behoorde vanaf die tijd tot de grote familie van versterkte wijnen en werd meteen een groot succes in Europa, al ging dat wel ten koste van de kwaliteit. De markies van Pombal (een Portugese politicus) besloot daarom om een Appellation d'Origine Contrôlée in te stellen om de goede reputatie van portwijn te behouden.

Sindsdien behoort Port tot de grote wijnen.

Top 2 evenementen in Porto

Juni: Festa de São João, Sint Jansfeest, vuurwerk, gala's en feest.

Augustus : Romarias, processies en volksfeesten met proeverijen van lokale gerechten.

Porto in het kort

Beste tijd om te gaan

Je kunt Porto het beste bezoeken in het voorjaar of najaar. In de periode van november tot februari kun je beter niet gaan, want dan regent het veel.

Vervoer

Te voet of op de fiets: om de straten goed te kunnen bekijken.

Metro: 5 lijnen, netwerk grotendeels boven de grond. Goedkoop.

Slapen

Boek een goedkoop hotel in Porto via Expedia!

Eten & drinken

Confeitaria do Bolhão: 339, rua Formosa

Majestic Café: 112, rua Santa Catarina

Galeria de Paris: 56, rua Galeria de Paris

Rui Paula DOP: 18, Largo de S. Domingos

Voor vertrek

Toegangsformaliteiten: een geldig paspoort of geldige identiteitskaart voor inwoners van de EU.

Gezondheid: de sanitaire voorzieningen zijn goed. Denk eraan om een repatriëringsverzekering af te sluiten en zorg dat je een Europese zorgpas hebt.