Een kijkje in de gastronomische wereld van de Bourgogne
“Grand Cru wijnen in overvloed en karakteristieke culinaire specialiteiten: dat is de wereld van de Bourgondische gastronomie.De route van de Grand Cru’s van de Bourgogne voert niet alleen langs wijngaarden, maar ook langs dorpjes waar de gepassioneerde inwoners de kunst van het proeven graag met je delen. Struin door de straatjes van Beaune, de wijnhoofdstad van de Bourgogne, en ontdek de kazen en andere lokale gerechten.
Op de route van de Grand Cru’s van de Bourgogne
———————————————–
De route doorkruist een van de belangrijkste wijnregio’s van Frankrijk van noord naar zuid. De toeristische route van de Grand Cru’s slingert door de gebieden die de gerenommeerde rode wijn maken.
In de buurt van Dijon, in de Côte de Nuits, kun je de schoonheid bewonderen van de wijngaarden die goed zijn voor 24 van de 33 beste Grand Cru’s van de regio. Ben je op zoek naar een paar namen van wijngaarden die je kunt bezoeken? Noteer Clos-Vougeot en Romanée-Conti dan vast in je reisboekje.
Het zuidelijke gedeelte van deze route brengt je, tussen Ladoix-Serrigny en de hellingen van Maranges, naar het koninkrijk van de droge witte wijnen. De Chardonnay die hier wordt gemaakt verleidt de smaakpapillen van fijnproevers over de hele wereld.
3 proeverijen die je niet mag missen
————————————
Na de route van de Grand Cru’s werp je jezelf in de wereld van de proeverijen in 3 van de 4 departementen van de Bourgogne.
Neem je eerste les in Chichée, in Yonne. De eigenaar van Au Cœur des Vins deelt zijn passie voor de verschillende stadia van de wijnbereiding en het proeven van de wijnen graag met je.
Op ongeveer 130 kilometer daar vandaan, in Beaune, in Côte d’Or, treed je binnen bij Sensation Vin: een plek die gewijd is aan het proeven van wijnen en waar je kunt kiezen uit speciale formules. Proef de tannine tijdens een rondleiding door de ondergrondse wereld van wijnkelders of kies voor het comfort van een proeverij aan tafel tijdens een gespecialiseerde proeverij.
Ga tot slot naar Cluny, in Saône et Loire, voor een aperitief. Aan het einde van de dag onthullen de experts van Plaisir Dit Vin de geheimen van de verschillende proeftechnieken met twee flessen wijn en verschillende lokale geitenkaasjes.
Beaune, de wijnhoofdstad van de Bourgogne
—————————————–
Wijngaarden en hun wijn maken deel uit van de identiteit van de stad Beaune. Het is niet toevallig dat de ‘Viti’ zich hier heeft gevestigd. De Praktische School voor Agricultuur en Wijnbouw is geopend in 1884 om wijnbouwers op te leiden en hen in staat te stellen een bedrijf te beheren en de kwaliteit van hun producten te kunnen waarborgen. In 1962 werd de school omgedoopt tot het Lyceum voor wijnbouw van Beaune. In deze stad bevindt zich ook het B.I.B.V., het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne.
Het Wijnmuseum van Bourgogne blijft toch het mooiste eerbetoon aan de streek en aan het werk van de Bourgondische wijnbouwers. Trek een paar uur uit voor je bezoek aan deze plek om de geschiedenis van de wijnbouw te leren kennen, van de oudheid tot en met de 20e eeuw.
Vooral de wijnmakerij zal je erg aanspreken. Hier worden oude wijnpersen uit de 15e eeuw tentoongesteld. Vervolgens kun je een gedetailleerd kijkje nemen in het privéleven van mensen die op de wijngaard werkten in een gereconstrueerde woning van een wijnbouwer.
Rondleiding door de Bourgondische specialiteiten
————————————————
Liefhebbers van ‘krachtige’ kazen slaan zonder twijfel de weg in richting Gevrey-Chambertin, niet ver van Dijon. Bezoek de kaasmakerij Gaugry en leer meer over hoe de kaas Époisse wordt gemaakt.
Als je voorliefde voor vleeswaren net zo groot is als die voor kaas, trakteer jezelf dan op een andouillette uit Chablis. Deze worst proef je in alle restaurants en bistro’s van de stad.
Ook de olijfolie uit Iguérande behoort tot de sleutelingrediënten van de culinaire gerechten uit de Bourgogne. In de oliefabriek Leblanc zie je hoe hun producten (olie, azijn, mosterd) gemaakt worden. Neem deze mee naar huis om een regionale smaak mee te geven aan je gerechten.
Nog geen genoeg van de heerlijke smaken van Frankrijk? Lees dan onze culinaire gids over de Provence.
### De Bourgondische keuken volgens Gérald Carpentier
De rijkdom van de Bourgondische gastronomie in 107 recepten: dat is wat Gérald Carpentier je laat ontdekken. De gepassioneerde chef van een eethuis in de stad Nitry, in de Bourgogne, biedt je allerlei gerechten. Van vis tot gevogelte en van rode wijn tot witte wijn. Maak zelf de ontelbare regionale specialiteiten dankzij de duidelijke aanwijzingen in La cuisine bourguignonne d’hier et d’aujourd’hui.
### Bourgogne in het kort
Beste tijd om te gaan
De zomer en de herfst zijn de beste seizoenen voor gastronomisch toerisme in de Bourgogne. De wijnranken zitten vol met heerlijk geurende druiven, de culturele agenda is op zijn hoogtepunt en de naderende wijnoogst brengt een glimlach op het gezicht van alle Bourgondiërs.
Vervoer
Te voet of met de bus in de stad Beaune.
Op de fiets op de ‘véloroute‘ (toeristische fietsroute) tussen Beaune en Santenay.
Met de auto om in alle vrijheid van wijngaarden naar kaasmakerijen en van proeverijen naar oliefabrieken te gaan.
Slapen
Bed & breakfasts zijn overal te vinden bij wijngaarden en aan de route van de grand cru’s van de Bourgogne. Veel hotels (in alle prijsklassen) verwelkomen je het hele jaar door in het centrum of in de omgeving van Beaune en Nevers.
Eten & drinken
Une Note de Vin: 60 rue de Nièvre, Nevers
21 Boulevard: 21 boulevard Saint-Jacques, Beaune
La Grilladine: 17 rue Maufoux, Beaune
La Colline du Colombier: Colombier, Iguérande
“Vaderlandsliefde, dominante deugd van grote zielen, grijpt me altijd als ik een fles wijn uit de Bourgogne zie.”
Charles de Brosses is geboren in Dijon aan het begin van de 18e eeuw. De gerenommeerde taalkundige en magistraat haalt met bewondering en tederheid zijn herinneringen op aan de wijn uit zijn geboorteregio. Hij doet dit in brieven die hij schrijft aan zijn vrienden terwijl hij een lange reis naar Italië maakt.
Top 5 culinaire evenementen
Juni: Les Francos Gourmandes, muziek en proeverijen in Tournus.
Juni-oktober: Muziekfestival op de route van de Grand Cru’s, activiteiten en concerten in de dorpen rondom de grootste wijngaarden van de regio.
Eind oktober: Internationale gastronomische jaarmarkt van Dijon, verkoop van culinaire producten, kooklessen.
September: Fantastic Picnic, picknicks georganiseerd in alle grote steden van de Bourgogne.
November: Feest van de wijnverkoop, veiling voor het goede doel in de hospice van Beaune.”
More Articles With Eten en drinken
Als je naar Menorca op vakantie gaat, is naast het bezoeken van de vele stranden, lekker eten waarschijnlijk iets wat hoog op je to-do lijstje staat. Nou, dan…
Ben je op zoek naar culinaire hoogstandjes, dan ben je in Breda aan het goede adres. De stad heeft een groot aantal toprestaurants….
Een stedentrip naar Brugge op de planning? Lees dan deze tips voor de restaurants waar je het lekkerst kunt eten in Brugge.
De eerste etappe van jullie reis gaat naar de oude stad. Geniet hier van een uitgebreide verkenningstocht door de levendigste wijk van San…
Praag staat bekend om haar gezellige restaurants en cafeetjes, maar bij de hoofdstad van Tsjechië denken veel mensen vooral aan gerechten met vlees. Toch is de…