Grand Cru wijnen in overvloed en karakteristieke culinaire specialiteiten: dat is de wereld van de Bourgondische gastronomie.De route van de Grand Cru's van de Bourgogne voert niet alleen langs wijngaarden, maar ook langs dorpjes waar de gepassioneerde inwoners de kunst van het proeven graag met je delen. Struin door de straatjes van Beaune, de wijnhoofdstad van de Bourgogne, en ontdek de kazen en andere lokale gerechten.

Op de route van de Grand Cru's van de Bourgogne

De route doorkruist een van de belangrijkste wijnregio's van Frankrijk van noord naar zuid. De toeristische route van de Grand Cru's slingert door de gebieden die de gerenommeerde rode wijn maken.

In de buurt van Dijon, in de Côte de Nuits, kun je de schoonheid bewonderen van de wijngaarden die goed zijn voor 24 van de 33 beste Grand Cru's van de regio. Ben je op zoek naar een paar namen van wijngaarden die je kunt bezoeken? Noteer Clos-Vougeot en Romanée-Conti dan vast in je reisboekje.

Het zuidelijke gedeelte van deze route brengt je, tussen Ladoix-Serrigny en de hellingen van Maranges, naar het koninkrijk van de droge witte wijnen. De Chardonnay die hier wordt gemaakt verleidt de smaakpapillen van fijnproevers over de hele wereld.

3 proeverijen die je niet mag missen

Na de route van de Grand Cru's werp je jezelf in de wereld van de proeverijen in 3 van de 4 departementen van de Bourgogne.

Neem je eerste les in Chichée, in Yonne. De eigenaar van Au Cœur des Vins deelt zijn passie voor de verschillende stadia van de wijnbereiding en het proeven van de wijnen graag met je.

Burgundy_gastronomy_vines_Flickr.jpgGrand Cru regio. Foto door Philip Larson onder licentie CC BY-SA 2.0

Op ongeveer 130 kilometer daar vandaan, in Beaune, in Côte d'Or, treed je binnen bij Sensation Vin: een plek die gewijd is aan het proeven van wijnen en waar je kunt kiezen uit speciale formules. Proef de tannine tijdens een rondleiding door de ondergrondse wereld van wijnkelders of kies voor het comfort van een proeverij aan tafel tijdens een gespecialiseerde proeverij.

Ga tot slot naar Cluny, in Saône et Loire, voor een aperitief. Aan het einde van de dag onthullen de experts van Plaisir Dit Vin de geheimen van de verschillende proeftechnieken met twee flessen wijn en verschillende lokale geitenkaasjes.

Beaune, de wijnhoofdstad van de Bourgogne

Wijngaarden en hun wijn maken deel uit van de identiteit van de stad Beaune. Het is niet toevallig dat de 'Viti' zich hier heeft gevestigd. De Praktische School voor Agricultuur en Wijnbouw is geopend in 1884 om wijnbouwers op te leiden en hen in staat te stellen een bedrijf te beheren en de kwaliteit van hun producten te kunnen waarborgen. In 1962 werd de school omgedoopt tot het Lyceum voor wijnbouw van Beaune. In deze stad bevindt zich ook het B.I.B.V., het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne.

Burgundy_gastromony_Beaune_Flickr.jpgBeaune. Foto door Caitriana Nicholson onder licentie CC BY-SA 2.0

Het Wijnmuseum van Bourgogne blijft toch het mooiste eerbetoon aan de streek en aan het werk van de Bourgondische wijnbouwers. Trek een paar uur uit voor je bezoek aan deze plek om de geschiedenis van de wijnbouw te leren kennen, van de oudheid tot en met de 20e eeuw.

Vooral de wijnmakerij zal je erg aanspreken. Hier worden oude wijnpersen uit de 15e eeuw tentoongesteld. Vervolgens kun je een gedetailleerd kijkje nemen in het privéleven van mensen die op de wijngaard werkten in een gereconstrueerde woning van een wijnbouwer.

Rondleiding door de Bourgondische specialiteiten

Liefhebbers van 'krachtige' kazen slaan zonder twijfel de weg in richting Gevrey-Chambertin, niet ver van Dijon. Bezoek de kaasmakerij Gaugry en leer meer over hoe de kaas Époisse wordt gemaakt.

Als je voorliefde voor vleeswaren net zo groot is als die voor kaas, trakteer jezelf dan op een andouillette uit Chablis. Deze worst proef je in alle restaurants en bistro's van de stad.

Ook de olijfolie uit Iguérande behoort tot de sleutelingrediënten van de culinaire gerechten uit de Bourgogne. In de oliefabriek Leblanc zie je hoe hun producten (olie, azijn, mosterd) gemaakt worden. Neem deze mee naar huis om een regionale smaak mee te geven aan je gerechten.

Nog geen genoeg van de heerlijke smaken van Frankrijk? Lees dan onze culinaire gids over de Provence.

De Bourgondische keuken volgens Gérald Carpentier

De rijkdom van de Bourgondische gastronomie in 107 recepten: dat is wat Gérald Carpentier je laat ontdekken. De gepassioneerde chef van een eethuis in de stad Nitry, in de Bourgogne, biedt je allerlei gerechten. Van vis tot gevogelte en van rode wijn tot witte wijn. Maak zelf de ontelbare regionale specialiteiten dankzij de duidelijke aanwijzingen in La cuisine bourguignonne d'hier et d'aujourd'hui.

Bourgogne in het kort

Beste tijd om te gaan

De zomer en de herfst zijn de beste seizoenen voor gastronomisch toerisme in de Bourgogne. De wijnranken zitten vol met heerlijk geurende druiven, de culturele agenda is op zijn hoogtepunt en de naderende wijnoogst brengt een glimlach op het gezicht van alle Bourgondiërs.

Vervoer

Te voet of met de bus in de stad Beaune.

Op de fiets op de 'véloroute' (toeristische fietsroute) tussen Beaune en Santenay.

Met de auto om in alle vrijheid van wijngaarden naar kaasmakerijen en van proeverijen naar oliefabrieken te gaan.

Slapen

Bed & breakfasts zijn overal te vinden bij wijngaarden en aan de route van de grand cru's van de Bourgogne. Veel hotels (in alle prijsklassen) verwelkomen je het hele jaar door in het centrum of in de omgeving van Beaune en Nevers.

Eten & drinken

Une Note de Vin: 60 rue de Nièvre, Nevers

21 Boulevard: 21 boulevard Saint-Jacques, Beaune

La Grilladine: 17 rue Maufoux, Beaune

La Colline du Colombier: Colombier, Iguérande

"Vaderlandsliefde, dominante deugd van grote zielen, grijpt me altijd als ik een fles wijn uit de Bourgogne zie."

Charles de Brosses is geboren in Dijon aan het begin van de 18e eeuw. De gerenommeerde taalkundige en magistraat haalt met bewondering en tederheid zijn herinneringen op aan de wijn uit zijn geboorteregio. Hij doet dit in brieven die hij schrijft aan zijn vrienden terwijl hij een lange reis naar Italië maakt.

Top 5 culinaire evenementen

Juni: Les Francos Gourmandes, muziek en proeverijen in Tournus.

Juni-oktober: Muziekfestival op de route van de Grand Cru's, activiteiten en concerten in de dorpen rondom de grootste wijngaarden van de regio.

Eind oktober: Internationale gastronomische jaarmarkt van Dijon, verkoop van culinaire producten, kooklessen.

September: Fantastic Picnic, picknicks georganiseerd in alle grote steden van de Bourgogne.

November: Feest van de wijnverkoop, veiling voor het goede doel in de hospice van Beaune.