Ontdek spannende, onbekende plekken en duik onder in de New Yorkse tegencultuur...New York mag dan de stad zijn van de duizenden lichten, het is ook de stad van de geheime bars, de donkere hoeken en besloten scenes van alternatieve kunstenaars. Ben je gefascineerd door het duistere leven van deze stad, verlaat dan de gebaande paden en ontdek underground NYC.

DAG 1

De geheime sfeer van de drooglegging

In de jaren twintig van de vorige eeuw, als Roosevelt aan de macht is, beleeft New York zijn eerste grote underground-periode. De oorzaak? De drooglegging. Dankzij het verbod op de verkoop van alcohol in openbare gelegenheden komen er veel illegale bars op, omgeven door een sfeer van geheimhouding. Inmiddels is de drooglegging allang voorbij, maar nog steeds heeft New York een voorliefde voor 'geheime' plekken, waar het nachtleven hoogtij viert.

Voor nachtleven is het nu nog wat vroeg. Begin je underground weekend New York met daarom een architectuurwandeling langs art deco-gebouwen, de zwierige getuigen van een uitbundige tijd. Loop over 5th Avenue langs de beroemdste wolkenkrabbers: het Empire State Building en het Rockefeller Center.

Maar het allermooiste voorbeeld ligt op Lexington Avenue, op het kruispunt met 42nd Street: het Chrysler Building. Kijk omhoog naar de metalen waterspuwers en het ranke puntje van het gebouw. En ga ook gerust even naar binnen, waar je in de weelderige hal allerlei muurschilderingen kunt bewonderen.

5th_av.jpg5th Avenue

Een cocktail via de telefooncel

Dan wordt het tijd om de geheimzinnige, beladen sfeer van New York te proeven. Daarvoor ga je naar Keens Steakhouse, vlak bij 5th Avenue. Dit restaurant bestaat al sinds 1885 en heeft met zijn rode draperieën, donkere tapijten en de kroonluchters helemaal de sfeer waarvoor je gekomen bent. Het eten is trouwens ook heerlijk. Ga er niet te laat heen: Keens sluit zijn deuren om 22.30 uur.

Voldaan na een royale steak, duik je in de wereld van de speakeasy's, de geheime bars waarvan er in New York zoveel zijn. Een van de bekendste is 'Please don't tell', op 113 St Mark's Place. Je komt er binnen via een hotdogzaak met achterin een telefooncel die toegang geeft tot de bar. Reserveren is een goed idee, deze chique cocktailbar is erg in trek. Andere mogelijkheden zijn Apotheke op 9 Doyers Street of Bathtub gin op 132 9th Avenue.

DAG 2

Duik in de tijd van de beatniks

Op de tweede dag van je weekend New York ga je naar het zuiden van Manhattan, voor een wandeling door Greenwich Village en East Village. De tweede grote underground-periode van New York viel samen met de opkomst van de beatnikbeweging. In de jaren vijftig was het leven van de beatgeneratie geconcentreerd rond Greenwich Village. Daar troffen dichters en schrijvers als Allen Ginsberg en Jack Kerouac elkaar. Wandel rond Washington Square en door de levendige straatjes daaromheen. Via Cornelia Street of Jones Street kom je dan bij de aantrekkelijke huizen van Bedford Street.

Wil je meer weten van de undergroundcultuur in die tijd? Ga dan naar Strand. Deze beroemde boekenzaak op 828 Broadway is geliefd bij boekenliefhebbers omdat er altijd bijzondere uitgaven te vinden zijn. Maar de zaak is vooral gespecialiseerd in de grote werken uit de beatniktijd: via On the Road van Jack Kerouac of de gedichten van Ginsberg duik je in een ander, vrijgevochten tijdperk.

greenwich_village.jpgGreenwich Village

De hele nacht...

's Avonds zet je je ontdekkingstocht naar underground New York voort bij café Wha?, op 115 Macdougal Street. Op deze legendarische plek hebben grootheden als Jimi Hendrix, Bob Dylan en Velvet Underground nog gespeeld. Het is van donderdag tot zaterdag open vanaf 20.30 uur en je hoort er het allerbeste op het gebied van live muziek. Op zoek naar de jazzy sfeer van een Big Band of een jazztrompet, ga dan naar Blue Note op 131 West 3rd Street. Op zaterdag en zondag begint het laatste optreden om half een 's nachts. In New York is ook de nacht vol leven.

Dol op jazzy klanken, ga dan ook eens naar de Franse hoofdstad, met onze gids over het Parijse muziekleven.

Ondergronds.. op het dak!

Denk je bij het begrip undergroundcultuur aan kelders en duistere gewelven onder de grond? Dan wacht je een verrassing. Soms zit 'underground' New York verborgen op een dakterras dat voor de nietsvermoedende voorbijganger onzichtbaar is. Dat ontdek je bijvoorbeeld in Brooklyn, om precies te zijn in de trendy uithoek daarvan: Williamsburg. Hier ontdek je de Night of Joy bar (667 Lorimer Street) en zijn patio-dakterras. 'Eén margarita graag...'.

New York door de ogen van Baz Luhrman

Hét symbool van de getourmenteerde held van underground New York in de jaren twintig is Jay Gatsby. Het land is drooggelegd en in de geheime bars vloeit de alcohol rijkelijk. Er wordt gelachen, fortuinen worden gemaakt en verloren, het is feesten tot de wereld vergaat. In The Great Gatsby, de verfilming van het boek van F. Scott Fitzgerald, is alle verborgen hartstocht uit die tijd samengebald.

New York in het kort

Beste tijd om te gaan

Er is geen speciaal seizoen om onder te duiken in de sfeer van de geheime bars en alternatieve clubs. Maar als je de keus hebt, kun je het beste in de lente gaan of aan het eind van de zomer. Dan is het prettig wandelen door de nachtelijke straten en hoef je niet bang te zijn voor een winterse sneeuwstorm of nachtelijke stortbui.

Vervoer

Per vliegtuig: uit alle grote steden van Europa vertrekken dagelijks directe vluchten naar New York. Kijk hier voor onze aanbiedingen.

Te voet: New York kun je het beste lopend ontdekken. Op elke straathoek kom je wel een eigenaardig bouwsel of een schitterend pand tegen. Bovendien is underground New York vooral te vinden in het zuidelijk deel van Manhattan en daar is alles te voet te bereiken.

Slapen

Een hotel in New York kun je het beste zoeken in East Village of Soho. Logeer je liever in Brooklyn, dan is ook daar keus genoeg.

Eten en drinken

Aan St Mark's Place zijn heel veel restaurants te vinden. Aziatisch, Amerikaans, vegetarisch: voor elke smaak is er wel een keuken te vinden. Vleesliefhebbers gaan naar Keens Steakhouse, op 72 West 36th Street.

"Of New York de mooiste stad van de wereld is? Dat zal niet veel schelen. Nergens ter wereld vind je zo'n nachtleven. Daarin ligt onze poëzie: wij hebben de sterren naar onze hand gezet."

Dichter en journalist Ezra Poundheeft vaak zijn liefde betuigd voorNew York. Ondanks die liefde heeft hij het grootste deel van zijn leven in Londen, Parijs en Italië gewoond. Hij werd aan het eind van de negentiende eeuw geboren en ontwikkelde zich tot een van de pioniers van de Amerikaanse underground.

Top 5 underground evenementen

April: Tribeca Film Festival, met vooral onafhankelijke films.

Juni: Coney Island Mermaid Parade, een optocht met volkomenover de top figuren.

Juni: Blue Note Jazz Festival, het beste dat de jazzwereld te bieden heeft.

Juli: New York Poetry Festival, in de voetsporen van Ginsberg.

Oktober: CBGB Festival, punk, new wave, alle soorten alternatieve muziek.